Wednesday, July 24, 2013

E-du-cati-ne-e-du-cati

Ne place sa ne conversam cu oameni educati, pentru ca stiu multe, ne vorbesc frumos, pun accentul pe cuvintele importante, au bun simt, comunica elegant, au stil, sint speciali in multe feluri, si, mai ales, au in ei VALORI ADEVARATE, asezate ierarhic, nu oricum; ca intr-un muzeu..Ei cunosc diferenta intre ce e important, si ce nu, si trateaza totul corect..
Am inceput sa vorbesc despre oamenii educati ca o subtema la problema valorilor, adica sa incercam sa ajungem la ce reprezinta o valoare, cautind sa intelegem si cum functioneaza constiinta, cumva..Bun..
Sa revenim..Un om educat e unul cu o constiinta "lucrata", stilata..Spre deosebire de el, cel needucat e la polul opus, adica..E prost, manipulabil, inrait, pentru ca viata il face asa, haotic, potential periculos, oricind gata sa ti-o traga, stupid, grobian, mitocan, diliu, si, in general e varza, in tot si in toate..
Bine, mai sint si variante de trecere, intre un educat, si unul needucat..Multi..Puhoi..Legiuni intregi..De toate felurile..Si care au rolul lor social..Na..

2 comments:

  1. Nu stiu ce rol social au needucatii... poate sunt material de lucru pentru educatori, daca se mai poate face ceva cu ei... in rest, n-avem de ales, trebuie sa convietuim unii cu altii...

    ReplyDelete
  2. Multumesc frumos pentru commenturi Pluttonia, tu ma intelegi mai bine..
    Stiu ca trebuie sa convietuim cu totii, am vazut asta de cind eram mic, si am fost aruncat in societatea copiilor cei cruzi..Am invatat de atunci cam cum e lumea..Dar ce m-a contrariat a fost ca si cei maturi sint la fel de cruzi si de salbatici..Si asta e greu de acceptat si inteles in secolul asta..Desi, pina la urma de ce m-as mira, cind se intimpla atitea nedreptati..Lumea e cum e..Desi, o lume corecta parca ar fi nenaturala, cumva, daca ne uitam la fiinta noastra profunda..Noi existam ca orice fiinta, ca sa ne luptam cu viata, cu ceilalti, si sa invingem..Dupa cum spune si Darwin..Bun, ca lupta e uneori incorecta, ca se schimba strategiile, si idiotii se aliaza, e la fel de incorect..Dar asta e, pina la urma e care pe care..Si poti muri cu dreptatea in brate, se intimpla..Pentru ca la razboi nu prea sint reguli, si supravietuirea e ceva de genul asta..

    ReplyDelete