Wednesday, July 3, 2013

Calatorie prin timp

Ma gindeam, de multe ori, cum ar fi sa calatoresti in timp, asa cum calatoresti in spatiu..Adica sa te plimbi pe axa timpului oriunde vrei, oricind, si sa te intorci inapoi..Bine, stiu ca, teoretic e imposibil, pentru ca s-ar crea paradoxuri..Dar sa calatoresti, asa, ca intr-o nava invizibila, care n-ar putea afecta trecutul, sau viitorul in nici un fel..Neinterventionist..Doar ca spectator..Doar ca sa inveti, din istorie, cum s-au intimplat lucrurile, de ce asa, si cit a contat in toate, natura umana..Sa privesti la spectacolul timpului ca la un film..
Am zis despre calatoria in timp, pentru ca e o tema uriasa in science fiction..Si pentru ca am atitea amintiri.. A fost, pe vremea cind eram la liceu, si dupa, almanahul Anticipatia..Sau almanahele:)). Mi-a placut enorm, si m-a impresionat in tineretea mea cercetatoare..Tin minte ca le luam cu mine, pe almanahe, si le citeam in masina, pe drum spre litoral..Dadada, bine, stiu ca acum sint milioane de carti elaborate, colectii peste colectii de arta si literatura de anticipatie..Dar atunci era altfel..Atunci citeam, si inregistram tot..Imi placeau lumile alea imaginate, cu atitea variante de viitoruri, sau de idei, si variante posibile..Toate plasate intr-un timp indepartat..Sau intr-un prezent, sau trecut, posibil..Si cite idei, oooo..Ramineai masca sa vezi cum cineva a scris o chestie care tie ti-a rasucit mintea, ti-a facut-o nod, si ti-a desfacut-o printr-o explicatie, sau nu.. La unele chestii ramineai efectiv masca..Pentru ca ti se aratau variante de lumi perfect explicabile, si complet diferite..
Bine, si acum traim niste transformari de technologii care ne uimesc..Si na, sint alte technologii care vor veni peste noi, continuu..Dar fata de ce era scris acolo, oooo..Sintem inca, la inceputul inceputurilor..
Cred ca trebuie sa avem mintea deschisa spre viitor..Si sa ne pastram echilibrul..Pentru ca natura noastra se va schimba, atunci cind mediul ne va asalta cu atitea..Asa ca in romanele de anticipatie..Deja resimtim multe.. Spuse de clasici, cu mult inainte..Vom fi mai singuri, sau nu, daca vom alege asa..Sau daca vom fi, cumva, obligati sa acceptam..

No comments:

Post a Comment