Am incercat in posturile de pina acum sa mai pun intrebari, sa caut raspunsuri, sau explicatii, sau ceva-uri care sa ma ajute sa inteleg mai bine alte cevauri..Adica na..Sa spunem ca am o chestie neclara..Ce fac? Mmm, altii mai destepti ce au facut? Au privit din mai multe unghiuri, sau mai multe puncte de vedere, au studiat rotindu-se imprejur, si observind formele, culorile posibile, asa cum faci cu o holograma, sau cu orice altceva ce are forme cit de cit fixe, dar nu are consistentza..Bun..In cazul cind acea entitate e invizibila, putem sa incercam pe pipaite, asa cum facem cind raminem in intuneric..Asa..Si incercam si alte metode, in combinatii, sau simple, iar si iar, pina reusim sa definim respectivul lucru/fenomen/etc..Asta cind acel lucru e relativ abordabil..Dar cind e mai greu, ce facem? Cind avem de-a face cu idei, concepte, valori, cum cautam sa definim? E adevarat ca depinde si de tipul ideii, de ex, daca e simplu, sau mai complicat..Sau un tip din ala de idee generala, care inglobeaza miliarde de cazuri particulare..
Am zis astea pentru ca ma gindeam la ce inseamna valoarea..Valoarea..Ce e? Fara sa intru in teorii axiologice, ca nu ma pricep, nu le-am studiat..Si fara sa incerc sa filosofez..Doar plecind de la cazuri practice. Ce naiba e valoarea asta?..Pentru ca niste criterii, ceva, trebuie sa existe, nu? De exemplu cind vizitezi un muzeu de arta, acolo esti sigur ca ce vezi sint valori..Dar de ce sint valori? Care e diferenta dintre un tablou de Picasso si o mizgalitura a unui copil mic? Si de exemplu, inca ceva ffff important: daca Picasso tragea linia aia din mijloc 2 cm mai jos? Sau folosea alta culoare in coltul din dreapta? Sau facea curbele mai plate? Ar fi fost tabloul la fel de valoros? Cu alte cuvinte, cum definim valoarea in lucruri tangibile? Mai ales ca toti sintem subiectivi, si vedem/percepem diferit?
Probabil de asta exista Axiologia, sau teoria valorilor..Pentru ca nu exista un raspuns simplu la intrebarile puse..Exista de fapt variante de lumi subiective de raspunsuri..
Un caz asemanator a fost, in istoria matematicii, cind multi matematicieni au incercat sa demonstreze postulatul paralelelor folosind celelalte axiome: printr-un punct exterior unei drepte se poate duce 1 singura paralela la acea dreapta..Acuma, de demonstrat asta nu s-a putut..Dar s-a intimplat altceva..In locul acelei demonstratii esuate, au rasarit alte geometrii, denumite ne-euclidiene..La care au contribuit domnii Bolyai, si Lobacevski..A fost o poveste foarte interesanta descoperirea acestor geometrii, si una plina de emotii, si pasiuni, asa cum am citit-o in cartea doamnei Florica T Campan..
Dar, sa revenim..Am vazut ca, uneori, cind ne putem intrebari simple si fundamentale, putem gasi nu doar un raspuns, ci multe si multe variante de combinatii, si combinatii de raspunsuri..Si toate, de multe ori, foaaaaarte interesante..
Valoarea este o trasatura generala care insumeaza mai multe calitati. Cred ca valoarea este ceva ce dainuie in timp. Nu putem vorbi de idei cu adevarat valoroase decat daca se vor regasi de-a lungul timpului in ceva, in istorie, in stiinta, in arta, in muzica, in filosofie, in literatura.Daca ar fi sa luam valorile unei civilizatii sau ale unei natiuni, cultura, istoria, limba, valorile morale, religia, traditiile, ele sunt pastrate de-a lungul timpului si nu mor decat odata cu civilizatia. De ce? pentru ca omul da valoare... valorii. Daca ar fi sa luam arta, muzica, literatura, la fel, valorile autentice in aceste domenii inving timpul, tot pentru ca omul este cel care apreciaza dimensiunea valorii.
ReplyDeleteAcum... hai sa luam manelele sau mazgaliturile ieftine, care se autointituleaza picturi, ori literatura de un anumit fel. Acestea sunt valori ale momentului si se inscriu mai degraba intr-un trend, intr-o moda si nu in ceea ce ar putea deveni valori. Dar la fel de bine printre aceste nonvalori pot fi si valori adevarate, insa nu vom sti decat daca vom trai atat de mult incat sa aflam acest lucru.
Pe de alta parte ma gandeam daca valorile se pot schimba in functie de gradul de cultura al oamenilor, din cauza transformarilor care survin datorita evolutiei societatii. Am fost contrazisa cand am spus ca aceste valori autentice ar putea fi abandonate la un moment dat. Adica generatiile care vin sa nu mai aprecieze un Mozart sau un Rembrandt, un Dostoievsky sau un Eminescu.Pentru ei valorile ar putea avea cu totul alta semnificatie. Insa opinia generala este ca valorile autentice nu vor disparea niciodata, ele vor dainui in timp. Valoarea momentului va disparea asa cum a aparut. In fond valorile autentice poarta in ele o doza de viu, o anumita spiritualitate, iar tot ceea ce tine de spirit, nu moare niciodata.
Asa e, conceptul "valoare" se modifica in timp, pentru ca e normal, pe masura ce lumea evolueaza..Acuma depinde si in ce se modifica..Ma gindeam, de ex, daca iesi pe strada, si intrebi tinerii de azi ce valori au, oare ce raspunsuri obtii? Ce e important pentru ei? Zic asta pentru ca ei sint mai inteligenti decit am fost noi la virsta lor, dar sistemele lor de referinta sint cu toooooootul altele..Ei sint mai practici, mai imediati, vor sa reuseasca fara sa munceasca, vor sa traiasca mai intens, sint mai seci si robotici in manifestari..Acuma am inteles ca prin licee sexul si drogurile sint frecvente..
ReplyDeleteExista valori ale momentului, efemere, si valori stabile in timp..Pe mine asta m-ar interesa, de ce unele valori sint stabile, care sint calitatile, sau caracteristicile care le fac sa fie asa?