Saturday, October 19, 2013

Vietile din viata

Ma gindesc iar la filmul Gioconda fara suris..M-a impresionat foarte-foarte mult..Am vazut ca unii l-au criticat, ca nu are actiune/ "joc" actoricesc, actorii sint prea sobri, are propaganda, blabla..De parca filmele moderne mai au altceva inafara de efecte speciale, sex, si scalimbaieli sinistre..Sa fim seriosi, la filmele astea noi dialogurile au nivel de gradinita, oricare ar fi tema filmului..Parca si documentarele au devenit atit de stupide..Atit de stupide..
Sa revenim..Sigur, filmul nostru e sobru pentru ca e plin de idei si variante..E plin de dialoguri-monologuri, daca se poate spune asa, pentru ca replicile sint cam retorice, fiecare vorbeste de fapt cu celalalt asa cum vorbeste cu sine-insusi..Sau asa cum ar vorbi de la o tribuna pe deasupra unor lumi ale trecuturilor..
Personajele sint entitati, nu doar fosti colegi care s-au maturizat dupa o tinerete exuberanta..Sint traitori de mai multe vieti fiecare, inteligenti, si iubitori de experiente care sa-i conduca spre intelepciune..Si mai sint si oameni vii, care au gresit, care mai gresesc uneori, care au slabiciuni, care iubesc uneori fara sens, care se adapteaza invatind continuu, etc..Cit de actual e totul? Cit de actual va fi si peste 100 de ani? Eu cred ca va fi mult mai mult de atit..
Actorii din film au murit deja..Au disparut fizic..Dar, in acelasi timp traiesc..Ii vedem pe ecran, sint acolo, vorbesc, se cearta, spun versuri, se misca..Traiesc intens viata lor..Viata lor compusa din mai multe vieti..

2 comments:

  1. PS Filmul nu te lasa cu ultima replica, in minte, asa cum o fac celelalte filme..Cel putin, pe mine m-a intrigat, am cautat sa inteleg mai bine personajele, si l-am vazut de mai multe ori..Si o sa-l mai vad, pina il invat pe de rost:)) Cred ca e cel mai bun film romanesc, vreodata facut, bine, dupa ce il curatam de chestiile politico-idioate legate de clasele sociale, blabla, dar care sint putine..Chiar si ecranizarile dupa nush ce romane sint destul de palide, oricit ar incerca ele sa fie sintetice..Nu se compara.. Asa cum nu se compara cu filmele de actiune, cele epice..
    Filmul asta e unul de reflectie..De meditat..Sigur, poate sint si filme mai bune, frantuzesti, sau englezesti..Romanesti, nu cred..

    ReplyDelete
  2. PPS Ce scria in telegrama pe care a primit-o Irina? Era ceva cu o intilnire viitoare la ski, cu Cosma si Caius? Ca nu am inteles prea bine..

    ReplyDelete