Sunday, October 27, 2013

Iubiri si ratiuni

E o intrebare pe care si-au pus-o cam toti membrii speciei noastre: Ce e iubirea? De fapt intrebarea asta e atemporala, si n-ai cum sa dai atitea raspunsuri, pentru ca iubirea e diferita pentru fiecare..Toti o percepem diferit..De fapt, probabil ca la intrebarea "Ce e iubirea?" vor cauta raspuns artistii si filosofii, si isi vor justifica existenta cu asta..Pentru noi, cei muritori, probabil o intrebare mai buna ar fi: Cum functioneaza iubirea? Suna mai practic, dar, parca tot cam general..Adica, iubirea asta cum se determina? Cum se construieste? Cum apare? E definibila?
Domnul filosof Phil Collins a spus ca: 2 hearts living in just 1 mind..Adica 2 fiinte separate cu inimi care pot fi diferite dar care au aceleasi ginduri..Sau valori..Sau stiluri..Cine stie? Care au ceva..De fapt asta stiusem si dinainte..Poate..Dar nu tratasem la modul serios cercetarea fenomenului iubirii..
Dar mai e ceva..Ratiunea si instinctele se cam resping, ca polii electrici de acelasi semn..Adica, daca esti rational, dai instinctele la o parte, le calci in picioare, sari pe ele..Si invers, cind te iau instinctele pe sus, dai cu rationalul de toti peretii..Probabil de asta despre sex nu se prea discuta..Pentru ca el e o problema practica.. Nu? In fine, fiecare are propriile idei si perceptii, si nu exista teorii "unificatoare"..E mai fain sa fim subiectivi, pentru ca, in felul asta, si lumea dimprejur e mai colorata..Doar nu vrem sa traim intr-o societate gri si uniforma..E mai distractiv asa..Sa ne uitam la lume ca la o mare scena..Mare..Cit lumea de mare..Mare tare..

2 comments:

  1. Iubirea? Definitie?.. iubirea se simte, o traiesti .. de fiecare data altfel.. la 20 .. la 30.. la 40 de ani.. o poti intalni atunci cand te astepti mai putin..
    O privire, a date, o atigere, un sarut, un futur in stomac, si.. multe framantari in noapte..
    Iubire e s-atunci cand mergi mana in mana in aceeasi directie, cand vorbele ti le sustii prin fapte.. cand nu tradezi.. cand poti ierta.. cand iti pasa de celalalt.. cand esti rational..
    Cand iubesti nu mai vorbesti de sex, vorbesti de dragoste..
    Ar trebui sa traiesti efectiv toate astea.. sa vezi cum e.. s-atunci ai sa gasesti definitia..

    ReplyDelete
  2. Asa e, iubirea tine de practica fiintei..A cauta o definitie e un joc al gindurilor mai mult..Fiinta nu poate fi explicata riguros stiintific pentru ca e mult prea complicata..
    Si iubirea are virstele ei, iubim altfel pe masura ce evoluam (nu am zis imbatrinim:))..

    ReplyDelete