Sunday, October 13, 2013

Oameni, si timpuri

Am vazut un film facut de dl Nicolaescu despre Carol I..Un film istoric, ma gindeam, care sa arate viata lui, societatea de atunci cu mentalitatile ei, intelegerile omului modern de azi care are privi detasat intimplari petrecute acum 1 secol..Si asa a fost, filmul nu a avut extremisme, sau bilbiieli cretinoid-moderne..A fost constant si moderat in abordari..Liniar, posibil de a fi anticipat, legat, logic, si clar..Fara detalii stupide care sa aduca un eventual scandal..Accesibil si autentic, cred..Facut de un om curajos..Sigur, poate i-a lipsit filmului o stralucire artistica, dar cred ca ar putea fi refacut, adaugit pe ici-colo ca sa iasa o adevarata capodopera.. Asa cred..
Dar e ceva mai important..Filmul construieste un fel de imagine a unei societati ultra-primitive, manipulata grosolan de tot felul de specii abjecte si ahtiate dupa un cistig facil, si un om rar, corect si progresist..Si imaginea asta se vede cum se transforma, societatea evolueaza rapid, si omul devine mai trist..Sigur, dupa disparitia lui Carol societatea isi revine la problemele ei, si ahtiatii inving, cumva..Dar evolutia a existat..
Multi oameni au construit lucruri enorme, au adus valori uriase in societate..Dar oamenii astia au venit din west, sau au fost educati in spiritul de acolo..Tot ce a insemnat progres pentru Romania a fost importat, de fapt..Cred ca asta e tristetea, ca romanii-romani nu au acceptat valorile decit impuse..Sigur, au fost tot timpul interese care sa se transforme in bani, in final..Si pentru bani, e firesc sa se dezlantuie tot ce e mai penibil si dezgustator..In fine..
Si acum Romanica e intr-un recul, ca dupa o mare suferinta, dupa un comunism, si el importat..Dar, se pare ca constiinta civica incepe sa se trezeasca..Si asta e bine..Pentru ca ne putem duce inainte din momentul in care am inteles, si vindecat toate ranile trecutului..Chiar daca mai avem dureri..Asa e viata..

1 comment:

  1. PS Filmul chiar mi-a dat mult optimism, si mi-a aratat ca mai exista si frumos, si adevar, si povesti de viata care ramin in istorie, ca un exemplu de curaj care a infruntat atitea furtuni ale timpului..

    ReplyDelete