Wednesday, January 22, 2014

Fericiri amintite

Miercuri oamenii sint cercuri..Iar..A cita oara? Cite cercuri au fost in toate miercurile de pina acum? Cit de subtile? Cit de reale? Cit de apropiate de contururile matematic determinate?
Figurile matematice sint constructii ideale..Poligoanele sint construite cu segmente matematic perfecte..Cu o infinitate mica de puncte..Totul e o sublimare infinita, de fapt..Asa e matematica..O lume a modelelor perfect determinate si definite..Un spatiu al absoluturilor, exprimate cu precizie infinita, o lume maniheista a detaliilor vizibile si invizibile..
Cercurile sint locuri geometrice ale punctelor egal departate de un centru..Elipsele sint locul geometric al punctelor a caror suma a distantelor la 2 puncte fixe e constanta..Si asa in continuare..Traiectoriile fiintelor noastre prin timp sint locul geometric al punctelor existentelor noastre in momente diferite, infinit mici..
Sigur, matematica are multe ramuri..Unele mai clare, si vizuale, unele mai teoretic aride..Dar, toate vorbesc despre ideal, si perfectiune..De asta ea e un spatiu al idealistilor..Acuma, noi sintem oameni reali, intr-o lume reala..Traim practic..Ne lovim de tot felul de probleme, la care cautam solutii..Dar ne mai vine citeodata sa fugim de toate, si sa mai vizitam locurile frumoase pe care le stiusem cindva..
Uneori imi lipseste, parca, emotia aceea estetica pe care o simteam cind imi iesea o rezolvare dificila..La probleme de matematici de liceu, e adevarat..Poate am trecut demult de stadiul acela de intelegere.. Acuma aplic, privind, cumva, de deasupra, tot ce eram atunci..Pentru ca nu mi-as dori sa retraiesc  bunele, si relele de atunci, decit in masura in care mi-ar readuce in minte fericirea de a descoperi unele mistere..Fericirea aceea perfect adevarata, si sincera..Nedefinibila matematic, e adevarat..Dar incredibil de autentica..

No comments:

Post a Comment