Sunday, January 26, 2014

Educatie sociala

Viata e plina cu de toate, care bune, care rele, un drum care ni se intimpla..Doar ca si noi avem o contributie la destinul propriu, pentru ca noi alegem doar anumite variante dintre toate..De exemplu, de cind sint mic maninc orice, dar, in timp aleg sa maninc ce imi face bine, si imi creeaza satisfactie..La fel, la inceput ma uit la tot ce apare pe TV, dupa care selectez..Si toate pot continua identic..In timp invatam sa acceptam doar ce ne este propriu..
La fel si cu gindurile..La inceput inghitim tot, ca pelicanii..Tot ce gasim, de oriunde, si le aruncam in minte..Doar ca in ingramadeala aia nu mai gasim nimic usor, si invatam sa ierarhizam, sa ordonam, si sa aranjam toate, frumos, ca intr-o biblioteca..Asta este autoeducatia..Pe care o invatam din mers, folosind propriile criterii de selectie, evident..
In societate vedem multe personaje, oameni de tot felul, si, cu care cautam sa comunicam..Doar ca nu reusim, de multe ori, pentru ca ei gindesc altfel, desi "gindesc" e un fel diplomatic de a spune..Pentru ca ne dam seama ca in capul multora e o varza generalizata, sint ginduri haotice nu prea bine aranjate..Asta e un mare defect, al lor, si care afecteaza pe toti, pentru ca nu prea poti comunica in stilul asta..In fine..
Educatia e esentiala, pentru ca ea, pina la urma, ne defineste..Ea ne deosebeste, si ne arata cine sintem..Si educatia se aplica exact la fel, si societatii in ansamblu..Noi toti avem un fel de constiinta comuna, care se comporta precum constiinta unui singur om..Cit de avansata e educatia sociala? Cit de bine s-a format, si ce fel de viitor si-a creat astfel? Asta vom vedea, in timp..Mai ales prin felul in care isi apara, si isi promoveaza valorile autentice..AUTENTICE..Nu cele facile, sau puerile, sau stupide..Pentru ca mi s-a cam acrit de cita idiotime am cam intilnit..Am sa fac alergie..

No comments:

Post a Comment