Thursday, January 16, 2014

Eminescu peste timp

A fost 15 ian, ziua de nastere a lui Eminescu..Anul asta parca a fost mai linistita, s-a discutat mai asezat..E bine..Nu si-au mai dat in petec toti clovnii, ca altadata..Parca a fost mai mult respect, si considerare in manifestari..Sigur, s-a vorbit si despre omul Eminescu, cel social, dar si cel firesc..
De multe ori ma gindeam ca lumea evolueaza, si ca toate valorile se amplifica, se maresc, se dezvolta.. Si, ca, in mersul asta, vin alte generatii care sa adauge alte valori..Si alti oameni care, prin ce scriu sa-i depaseasca pe cei dinainte..De la Eminescu incoace lumea a mai trecut prin multe curente literare, prin alte tipuri de creatii..Si totusi, niciunul din toti nu l-a depasit pe Eminescu..Curios, nu? Poate..Desi, daca ne gindim bine, evolutia asta a scrisului s-a facut mai mult la nivel de forma, de reprezentare..In timp ce partea profunda a lucrurilor a ramas la fel..Eminescu a spus lucruri profunde, fundamentale..Si de asta a ramas mare..Pentru ca nu a putut fi depasit in nici un fel..E adevarat ca lumea s-a schimbat, si stilul operei lui e unul aparte..Azi daca scrii cum a scris el risti sa ramii anonim..Sau, cine stie..Dar lumea apreciaza profunzimea..Inca..
Eminescu nu e un poet roman, decit prin limba..In rest e german-germanic, prin absolut tot..Educatie, idei, expresii, etc..A, ca a tradus totul intr-un mod genial, in romana, asta e cu totul altceva..Si asta se va spune, in viitor, atunci cind vom intelege mai bine esenta scrisului sau..Dar asta lasam istoria sa analizeze..
Eminescu e mare pentru ca are o subtilitate eterica..Are idei profunde, are filosofii, are cuvinte si expresii alambicate, si pline de semnificatii..Asta e el, de fapt..O fiinta care si-a depasit timpul..De asta il celebram.. Si de asta a si fost folosit de propaganda, sau de tot felul de specii, interpretat in fel si chip, asociat cu variante de idei, sau ideologii..Pentru ca opera lui e atit de mare, incit toti au gasit cite ceva..Desi, dupa toate astea, el a ramas la fel..Conform cu el insusi..Si cautator de absoluturi..
Cred ca el, poetul care a fost e ramas in istorie pentru ca ne-a aratat foarte multe..Adica noi, cei de acum, care ne dam atiiiit de destepti, vedem ca mai avem atit de multe de invatat..In special de la el..Ce fain ar fi fost ca sa-i fi putut introduce, cumva, ca in SF, mintea intr-un super-computer, si sa putem vorbi cu el asa, peste timp..

1 comment:

  1. PS Nu sint eu in masura sa scriu despre Eminescu omul, poetul, fiinta sociala, etc etc..El si-a depasit timpul, si ce a trait in viata asta terestra a fost o mare nefericire..E normal, cum altfel ar fi putut vreodata, fi? Doar a trait intre 1850-1889..Iar noi sintem in 2014..
    Cel mai inteligent e sa citim ce a scris, si sa incercam sa intelegem gindurile lui..Sa le trecem prin gindurile noastre, sa conversam imaginar, si sa mergem inainte..E frumos ca ne amintim de versurile lui de atitea ori, si cu atitea ocazii..

    ReplyDelete