Sunday, September 22, 2013

Epoca greaca

Bun, am spus despre egiptenii imperiilor vechi, si cei care au ramas in istorie prin constructiile supradimensionate..Dar, in perioada apropiata a mai fost un imperiu mult mai vast, si mai stabil..Imperiul Colonial Grec..O lume de reamintit, si de readus din adincurile timpurilor, pentru ca ne-a afectat pur si direct pe noi..Adica pe cei care au trait in acele vremuri pe teritoriile dobrogene..
O flotila imensa de oameni au cucerit zonele maritime..Au colonizat, si au construit cetati..Au adus elemente majore de civilizatie in locuri putin populate..Au facut comert cu tot..Ei, grecii..
Visul meu e sa vizitez Grecia adevarata..Cea a peisajelor fabuloase, si a constructiilor milenare..A locurilor unde s-a construit prima democratie..Si unde s-au pus bazele gindurilor ce au determinat toate societatile de dupa..Locurile unde filosofia a devenit stiinta, si artele o eterna amintire..Grecia primelor jocuri olimpice, si al deschiderilor spre adevar al cercetarilor..Grecia, ca loc primordial al visurilor de civilizatie de dintotdeauna..
Tomis, Constanta de azi, locul exilatului Ovidiu, e o fosta colonie greceasca..Callatis..Istria..Toate sint construite de cei care au fost atunci..
M-as aventura sa vizitez Partenonul..Sa vad coloanele de piatra care s-au pastrat peste timp..Ca, plimbindu-ma printre ele sa-mi imaginez oamenii care au existat in acele vremuri..
Stiu ca pe acele locuri au venit romanii, ca sa reconstruiasca alte orase..Si istoria si-a depus straturi peste straturi de timp, care uitate, care amintite, pina astazi..Stim..Asta a fost ce s-a intimplat.. Dar, vezi, totusi, ca istoria se repeta? Pentru ca grecii au fost cuceriti de altii, si altii..Dar imperiile si-au pastrat consistenta..

No comments:

Post a Comment