Sunday, September 22, 2013

Calatorie in timp

E o istorie si sint multe istorii..Multe trecuturi care ne-au lasat atitea chestii, la care, si acum ne uitam ca curca in lemne..Lucruri facute de oameni absolut remarcabili..
Am vazut in ultimul timp multe documentare de tech, si istorice..Si alea istorice, normal, despre imperii..Care, cum au trait, in ce perioade, cit de mari au fost, cine le-a condus, etcetc..Sau despre Egiptul antic..Pentru ca sa vorbesti despre un trecut fabulos si palpabil, dintre toate imperiile vechi, na, o faci alegind intre cel persan, grec, macedonean sau egiptean..Clar..Si acuma serios vorbind, cel egiptean e de departe cel mai spectaculos in tot ce ne-a lasat, efectiv..Chestia e ca e in desert, si constructiile uriase au fost protejate natural de intemperiile timpului..
Egiptul e incredibil prin tot..Tot ce vedem..Piramidele, Sfinxul, Templele uriase..Valea Regilor cu mormintele pline cu comori..Toate jefuite, normal, in afara unuia numit Tutankamon..Un rege obscur, mort de tinar, si relativ mic pe scara importantei, dar mare pentru cunoastere..
Cind eram prin liceu am citit o carte..Nu mai stiu autorul, nu mai tin minte titlul, stiu ca era despre epoca faraonilor..Mi-o imprumutase un coleg de clasa..Si m-a fascinat prin maretie si mister..Totul acolo era la limita umanului..Pentru ca descria o lume veche, atit de veche, de atitea mii de ani, in care viata era traita intre un misticism crud, o munca de sclav, si o elaborare artistica divina..Intre un a fi, ales sau determinat, si un a nu fi imbalsamat pentru mumificare pentru a fi depus intr-un sarcofag de aur printre comorile aduse ofrande, intr-un munte de piatra construit in forma de piramida..
Sigur, pentru un om modern, e o enigma fascinanta..Desi, poate te poti gindi la multe..Timpul parca i-a sporit misterul..Si asta cu toate descoperirile moderne..
Azi m-as plimba prin Valea Regilor..Ca sa incerc sa ma pun in pielea si a unor truditori, a unor agricultori, a unor mari preoti, sau chiar a unor faraoni..Sa imi schimb identitatile, si sa simt cum era atunci..In acea societate, cu alte legi..Dar cu oameni la fel ca noi..
Egiptenii au fost cuceriti de armatele lui Alexandru Macedon mai tirziu, care si-a construit capitala in Alexandria..Unde s-a facut cea mai fabuloasa librarie, care continea toate datele lumii la acel moment..Tot ce cunoasterea umana dobindise pin atunci..Si care a fost incendiata de masele de oameni "de bine"..
Si istoria a mai vazut si cum Egiptul a fost re-cucerit de romani..Dar asta e alta poveste..

No comments:

Post a Comment