Saturday, September 7, 2013

Cuvintele timpurilor



Gindurile noastre complicate, ca reflectii ale lumii asteia complicate, sint prea complicate ca sa fie exprimate in cuvinte..Fie ele si cuvinte-simboluri ultra super elaborate..Pen'ca toate sint de fapt lumi netraductibile in cuvinte dom'le..Sint trairi plus ginduri plus senzatii plus amintiri plus toate celelalte..
Asa ca, na, ce scriem e un fel de rezumat super sintetic la ce e..O trunchiere..
Cuvintele isi au limita lor si sint aproximative..Adica sint chestii idealizate, asa cum sint formulele stiintifice.. Doar ca exprima..Si se dau mari, ele, cuvintele, in expresii..Se exagereaza pe ele..Si cica ele, cuvintele, acopera mai mult formele, si nu fondul..
Vezi tu, cuvintele sint o entitate..O inventie a omului, care sa exprime ceva..Ele sint un instrument de comunicare, si nimic mai mult..Ele spun exact ce are de spus omul..
Constiinta noastra citeste printre rinduri..Cind poate, si cind are ce sa citeasca..Altfel nu putem da vina pe cuvinte doar pentru ca unii vor sa ne prosteasca, sau sa ne pacaleasca folosind cuvintele..In nici un caz.. Inteligenta foloseste cuvinte ca sa spuna idei..Iar noi, cei care gindim totusi cu mintea noastra, putem face diferenta intre adevar, si manipulare prin cuvinte..
Ma gindeam la Eminescu..Cum i-au luat expresii, sau fraze, si le-au interpretat propoagandistic..Si cum l-au facut ba extremist, ba comunist, ba ideolog..L-au asociat cu tot felul de absconsenii, sau elitistosenii complet dezgustatoare..Si pe cine? Pe omul cel mai deschis, vreodata..Si la fel au facut cu toti cei care au construit ceva..I-au asociat cu atitea aberatii cit nu ne putem imagina..Si asa au facut tot timpul..
Ma gindesc apoi la Brincusi, la Enescu, la atitia..Toti au platit vina de a fi geniali..Geniali raportati la cultura noastra micronica..Pentru ca fata de culturile adevarate au fost creatori..Sigur, repere istorice, dar creatori..
Nu mai stiu ce am devenit..Dar stiu ca ne-ar prinde bine o reasezare a valorilor..Ca sa intelegem cine am fost, si cine sintem, cu adevarat, in cultura civilizatiilor..

No comments:

Post a Comment