Friday, March 7, 2014

Istorie si scuze

Istoria e o carte a celor intimplate in trecut, un fel de baza de date..Istoria ne arata doar, concret, ce a fost, iar interpretarile apartin fiecaruia, bineinteles..Am vazut iar emisiunea numita "5 minute de istorie" la TVR a domnului Cioroianu, si am realizat ca de abia de acum se incepe o rescriere corecta a istoriei Ro..L-am admirat si pe dl Boia, pentru ceea ce face..Pentru ca doar vazind adevarurile putem sa intelegem mai bine de ce am trait asa, atunci..
Se pot spune foarte multe, dar asta o fac mai bine istoricii..Ce ma intriga e cum au fost manipulati romanii, si cum propaganda comunistilor a bagat in capul lor jumatati de adevaruri combinate cu minciuni colosale, totul fiind prezentat ca adevar, evident..Iar multi idioti, care nu au fost niciodata capabili sa gindeasca cu capul lor, au luat de bune toate ideile acelea, si au devenit, la rindul lor propagandisti, fara sa-si dea seama..
Tin minte ce presiune enorma se punea pe toti, ca sa le accepti ineptiile, si cu ce salbaticie actionau, pe principiul "nu esti cu noi, esti impotriva noastra"..
Dar, societatea romaneasca a trecut printr-o revolutie, care a inlocuit sistemele, si, desi, se anticipa o evolutie rapida, se vede treaba ca mentalitatile au ramas cam aceleasi..Macar acum e altceva, si barbarismele de atunci au mai incetat..Dar din pacate, locul de faraon suprem al lui Ceasca a fost luat de subalternii lui, cei care erau antrenati ca sa domine bine un popor spalat pe creier, si cu o vointa anihilata..Asta e..Asa a fost sa fie, nu ai ce sa faci, nu poti sa te intorci in trecut ca sa schimbi sirul evenimentelor..Ghinionul nostru..
Acum, e altceva, sint alte vremuri, lumea e libera, nu te mai poate constringe nimeni..Dar mentalitatea celor care au creat acel sistem inca mai zboara libera prin mintile celor care se minuneaza de cite transformari s-au intimplat de atunci incoace..Cam toti au ramas la fel, de fapt..
In Romanica e un mare si grotesc circ..Si ieftin..
Uneori stau si ma gindesc la cei care au fost oameni corecti, inteligenti de pe vremea aceea, pentru ca si-au incasat niste mizerii absolut nemeritate..Lor cine le prezinta scuze?

2 comments:

  1. Zilele trecute pe unul dintre posturile romanesti a fost o emisiune despre adevarul din istoria Romaniei. Invitatul care era directorul Institutului de Istorie a Artei spunea ca istoria pe care ar trebui sa o stim si nu cea care s-a scris in mare parte, se afla in arhivele noastre istorice si in arhivele Turciei, Rusiei, Austriei, Germaniei. Dar pentru a scrie o istorie adevarata ar trebui ca niste specialisti istorici sa "se inchida" in acele arhive vreo 20 de ani si apoi sa rescrie istoria. Deci generatia noastra nu va mai avea vreme sa afle ce a fost si cea nu a fost adevarat in trecutul Romaniei.

    ReplyDelete
  2. Asa eeeeeeeeeeeeee...eeeeeeeee:))) Trebuie rescris tot de la zero, desi cam stim cum a fost trecutul din piesele pe care le vedem scoase de la naftalina..Pe mine ma enerveaza ca lumea nu constientizeaza, saaaau, daca o face, o face asa de parada, de parca nu i-ar pasa, neintelegind ca ce se intimpla acuma in Ro e consecinta perfect directa a trecutului..Dar e si multa prostie, si na, ce asteptari sa ai..Ma gindesc la ce rezultate sint acuma la bac, e clar pe mina cui o sa incapa tzarisoara.. Stii cind realizezi cam cum e Romanica? Cind emigrezi..Nu cind te plimbi ca turist, pentru ca atunci e frumos, placut, dar cind emigrezi te lovesti de toate chestiile vietii, care sint total schimbate..Atunci vezi cit de primitiva e tarisoara, si ca nu prea are sanse sa se schimbe, decit poate daca ar cistiga la vreo loterie geo-politica..E mult de tot de recuperat fata de nivelul actual, si nu ma refer la oameni, pentru ca sint profesionisti adevarati, dar nu au access la locurile pe care le merita..

    ReplyDelete