Wednesday, December 25, 2013

Petrecere

Un restaurant, o masa, o discutie intre prieteni de pahar..
O sorbitura cu zgomot..-Ba, da ce te-a taxat seful, hahaha, esti bou, trebuia sa ai coaie, sa-i zici si tu ceva. Ai tacut, si acuma te-a luat de prost..Sa vezi ce rideau vacile alea de la contabilitate cind au auzit..
-Du-te ma, ce pula mea vrei, sa-l injur de ma-sa? Ca sa aiba motiv sa ma dea afara? Te-n ma-ta!
-Nu te dadea ma cretinule, ca avea nevoie de tine, plus ca tac-tu e prieten cu el.
-Lasa, taica-mio cu ale lui..Il bag si pe ala. Mai zi de chestia aia cu frac-tu.
-Ma, n-a fost asa ceva sa imi placa, da a fost misto. Am fost la petrecerea lu' sefu' lui, la vila, iti dai seama, chestie misto, sa vezi la intrare valet in frac, sa-mi bag pula, ne-a luat hainele, ne-a condus in salon, bai, chestii de eticheta..Mama ce misto, nevasta-mea l-a luat de brat pe ala, si s-a dus in living, sa vezi acolo fitze, tinute ba, papioane, costume scumpe, habar n-ai..
-Si cum a fost?
-Bai, neam de neamu tau n-a vazut! Ne-am conversat pe chestii, adica na, aia ziceau, si ziceam si io, da nush ce, ca oricum asteptam sa vina antreurile..Ne durea in pula si de ei, si de casa, vroiam sa vedem ce halim, pai na, la asa fitze, pula mea, chestii trasnet ma..Si sa vezi ca pizda de nevasta-sa isi tot dadea talente cu casa, si se dadea rotunda, pula mea, femeile, stii tu..Da misto tipa, si draguta..As lua-o o tura..Si dansa cu toata lumea, discutai cu ea lejer, sa-mi bag, meserie de meserie..
-Si haleala?
-Ba, la antreu au fost chestii cu pesti, si icre, si ceva sendviciuri cu tot felul de chestii, nu stiu sa-ti zic, da erau atit de misto, mama, am mincat aproape un platou, dupa care am tras un coniac de ala adevarat..Am mai tras niste dansuri cu nevestele alora, asa de dupa antreuri, da' nu la sentiment, sa nu ma ia aia la ochi..Decent, si na, la distanta, bai si ce melodii misto aveau..Da le-am pipait io asa, la meserie..
-Si haleala?
-Ma, dupa ce am obosit, au adus si masa festiva..Bai, cazi pe jos daca-ti zic. Vinat ma, n-ai mincat tu si tot neamul tau asa ceva..Ceva de n-am auzit in viata mea, sa mor io..Niste chestii alambicate ma, ceva ce n-ai visat, nu stiu, facute de nush ce specialisti..Acuma portiile nu erau mari, iti dai seama, bai, da cind le-am mincat m-am gindit ce misto de mine..Bai, ceva super..Nevasta-mea zicea ca nu-i plac, da i-am zis sa-si tina gura..Pe la 3 am roit-o, am zis ca mai am ceva documente de facut si valea..
-Ai plecat?
-Normal..Ce dracu sa mai fac acolo, dupa ce le-am halit tot, si baut, ca un porc..Ma tineam de nevasta-mea ca m-am imbatat..Da am plecat ca un domn ma..Ce pula mea..Si le-am urat toate urarile..Bai da ce casa misto aveau..As vrea si eu sa stau ca ei..Si ma gindeam, cind ma imbracam sa plec, ma, oare cit de bine se fute nevasta-sa?

4 comments:

  1. Dincolo de orice comentariu, vreau sa te intreb intr-un mod absolut detasat de plasticitatea textului, de ce ai simtit nevoia sa redai un astfel de dialog. Desigur, sunt dialoguri "normale" in cadrul unui anumit soi de intimitate intre prieteni, colegi etc, dar ele denota ceva...

    ReplyDelete
  2. Bine, in realitate exista un fel de "normal" al grobianismelor, dar sint multe dialoguri foarte dilii, functie de cine le intretine.. Dar sint si multe chestii descreierate in societate, chiar prea multe, fata de care unele cuvinte neortodoxe dintr-un text ar parea simple glume..
    De fapt, pina acum nu folosisem cuvinte din astea colorate, care, se spune ca sint foarte populare, si a caror utilizare face textul mai realist..Si am zis ca trebuie incercat un experiment, sa vedem cum iese..Recunosc ca e decalaj mare intre un anumit nivel al ideilor, si folosirea cuvintelor joase..Astazi probabil popularitatea se masoara altfel, si succesul la fel..Si limbajul modern se modifica si el, iar noi cautam sa fim actuali..Cumva..In fine..
    Nu stiu exact daca e buna sau nu folosirea cuvintelor astea care se refera la sex, mai mult, la instincte primare, la prostie, dar experimentul cred ca merita..Invatam din mers..Si din greselile proprii..
    Dialogul e pura fictiune, pentru ca discutiile intre prietenii de pahar sint foarte savuroase, au un umor involuntar imbatabil..Sint foarte multe de spus..
    Multumesc frumos pentru argumente:)

    ReplyDelete
  3. Da, sunt de acord cu abordarea oricarui stil literar... Nu stiu daca genul acesta poate fi incadrat in normele literare, dar asta nu inseamna ca scriitorul sau autorul textului nu se poate exprima asa cum doreste. Sunt de acord ca orice expresie a actului aristic este o forma de libertate. Acum, ce-i drept in zilele noastre textele scrise intr-un limbaj porcos-colorat, cu tenta sexuala sau erotica sunt cautate si savurate cu mult interes. Poate ca si altadata ar fi fost la fel, numai ca autorii nu prea indrazneau sa-si asume astfel de libertati. Un singur lucru ma pune pe ganduri... si ma determina sa ma intorc la valoare. In fond tot ceea ce este creatie, apropo de ceea ce vorbeam in comentariul blogului anterior, are o anumita valoare. Are capacitatea sa transmita ceva "consumatorului" de arta, muzica sau literatura... sau ar trebui ca respectivul consumator sa ramana cu ceva pozitiv din parcurgerea textului sau contemplarea artei. Probabil ca asa ar spune orice sustinator al valorilor autentice. Eu spun ca orice luare de contact sau parcurgere a ceva ce-ti transmite o stare de bucurie se constituie intr-o valoare personala.

    ReplyDelete
  4. Exact, astazi succesul nu se mai masoara in valoare, ci in popularitate, convertibila in bani..Se pare ca au degenerat toate, pe masura ce s-au specializat toate pe domenii din ce in ce mai inguste..Tot ce se poate..Lucrurile nu mai pot fi anticipate, pentru ca lumea a deschis toate variantele posibile..
    Cum zici, cautam sa ne bucuram de actul artistic..Si o injuratura poate avea valoarea proprie daca e in contextul bun..Azi nu mai sint bariere de limbaj..Sau alte bariere in arta..Azi e voie la orice (desi, sincer, sint atitea mizerii care se pretind a fi arta, hai sa fim seriosi)..Fiecare decide pentru el ce e valoare, pentru ca lumea s-a impartit intre foarte multe variante.. Depinde de fiecare dintre noi sa facem selectia, dupa cum intelegem ce inseamna actul artistic..

    ReplyDelete