Monday, December 30, 2013

Strategii

Orasul e alb..S-a acoperit cu un puf inghetat, ca sa se mai protejeze de pasi..Poate ca a vrut sa-si faca amintiri, si el..
Orasul are aceleasi ierni..La fel de reci, si de bine conservate..Seamana perfect cu iernile de altadata, cind mergeam, prin zapada, spre examene..Cind tremuram de frig, si de frica, si ne lasam dusi de multimi, spre un loc anume, in care nu mai conta nimic..Locul prabusirilor, sala amfiteatru unde era, de fapt, examenul..
Pina sa intru aveam o stare oscilanta, intre agonie, si extaz..Si eram resemnat, ca fie ce-o fi, daca va fi sa se intimple ceva bun, se va intimpla, daca nu, nu, dar vroiam sa scap de toate, sa ma intorc acasa si sa ma culc sa-mi recuperez somnul..
Si scapam, dupa ce luam examenul..Doar ca, normal, nu m-as fi dus acasa, fara sa savurez momentele de glorie urbana..Si o luam, la pas, pe drumul de intoarcere..Mai nene, ce frumoasa era lumea..Acuma nu mai conta ca era la fel de frig, zapada, vint..Absolut deloc..Oamenii erau mai zimbitori, mai draguti, mai comunicativi, cladirile mai artistice, luminitele mai colorate, masinile mai masini, magazinele mai pline de chestii, ce mai, totul parea profund diferit, ca intr-un joc al evenimentelor fericite..Divin, si feeric..Si ma gindeam ca, de fapt, viata e asa cum ne-o facem..
Sigur, fericirea asta avea un pret, platit in avans..Dar era atit de bine, acuma..Si evident ca restul nu mai conta, oricite alte agonii ar veni, dupa..Pentru ca sigur vor veni..Dar erau neimportante..
Ma gindeam ca fericirile astea ne vin asa aleatoriu..De ce nu ne construim noi, fiinte inteligente, o baza, ceva, un fundament stabil de fericire? De ce ne lasam dusi de val, si nefericiti? Pentru ca, sincer, avem o infinitate de motive de fericire adevarata..Clar..Lucruri mici, si reale, intimplari, intilniri, orice ar putea deveni un motiv.. Sigur, viata e dilie, si ciudata, si neasteptata..Dar asta nu ar trebui sa ne opreasca din a ne trai satisfactiile adevarate..Si daca viata nu ne da ce speram, asta ar trebui sa ne determine mai mult sa ne colectionam, undeva, in cutia cu maimute, absolut tot ce ne-ar readuce fericirea..Simplu..Pai na..Altfel, daca nu am face asta, ce s-ar intimpla? Sa ne traim alternativele nasoale? De ce? In fine.
Trebuie o strategie..Adica sa gasim niste metode, ca sa ne pastram sperantele..Pentru ca afara e iarna, e frig, si lumea e rea..Bine, dar asta a fost de cind existam..Ceilalti au avut strategii mai bune? Sa studiem..

No comments:

Post a Comment