Thursday, December 12, 2013

Istorie si idei

Am revazut o emisiune-discutie cu dl Lucian Boia, in care se pleca de la unele idei, si variante de a privi istoria..Adica, mai pe larg, cum vedem noi, cei de acum trecutul, si daca, pe premisele astea putem anticipa viitorul..Si dl Boia spunea ca noi, acum gindim de pe pozitia omului contemporan, care are mentalitatea moderna..De pe pozitia omului care stie cu precizie ce s-a intimplat in trecut, si care este detasat de acel trecut..Omul care cunoaste atit de multe, si care vede lucrurile de sus, ca o panorama..Doar ca in acel trecut, oricare ar fi fost el, mentalitatile erau altele, conditiile istorice la fel, gindirea, filosofiile, stiintele, etc etc erau altele, corespunzatoare acelor timpuri..Si ca, daca dorim sa judecam istoria corect ar trebui sa judecam totul IN CONTEXT!!! Si sa nu ne dam mari ca noi sintem mai buni in a vedea adevarurile..In fine..
Apoi, in emisiune s-a pus problema romanilor, si de ce societatea romaneasca e asa de ciudata..Si explicatia a fost asa: pentru ca trecutul a fost cum a fost, si el ne-a determinat sa fim cum sintem..Dar asta, sigur, nu ne da merite, si nici nu ne scuza..Asta doar vine sa ne explice..Pentru ca oamenii sint la fel peste tot, dar tarile in care traiesc ei au avut evolutii diferite..
Si pe urma discutia a avansat spre societate, mentalitati, explicatii, dar si ginduri despre viitor..Si dl Boia spunea ca viitorul e perfect imprevizibil, pentru ca multi din prezicatori au dat-o in bara, si ca orice e posibil.. Pentru ca, astazi, istoria se accelereaza, si se duce pe drumuri nebanuite..Ceea ce e perfect adevarat..
Pina la urma totul e relativ, nu?

No comments:

Post a Comment