Wednesday, November 20, 2013

Iluziile cautarilor

S-a lasat frigul..Au ajuns toate durerile lumii printre noi..Au aterizat deziluziile zeilor, pline cu nori si ploi, si raceli..Hm, se pare ca si relatiile intre zei sint tot asa de reci si distante..E frig, si urit, si e un vint de ura, parca..Zeii ne trateaza si pe noi, cum se trateaza intre ei..De fapt e normal..Ca doar nu s-ar purta frumos cu muritorii, de moment ce le sint atit de superiori, de departe..Doar distantele dintre zei si ceilalti sint la fel de infinite..
E sfirsit de toamna..E o atmosfera ca atunci cind te-ai despartit de cineva, dupa o relatie cit de cit, serioasa.. Si cind toate iti sint pe dos.. Cind nu stii ce sa faci, ce sa crezi, si, mai ales ce sa faci ca sa poti continua sa fii cit de cit normal, si apt pentru viitor..Cind te uiti speriat imprejur, si incerci sa intelegi, a cita oara, natura umana..Daca poti..Daca mai poti, in starea asta, de sfirsit de toamna..
Exista oare vreo cheie a trairilor fiintelor care sintem? E vreun fel de a privi spre noi? Putem intelege macar parti din ce sintem? Sau lasam totul hazardului, si privim spre mistere asa cum privim spre frunzele care cad, in acest sfirsit de toamna? Cu uimire, adica..Ca in fata unor scene dintr-o tragedie pe care n-o va intelege nimeni, niciodata..Ca la un spectacol continuu, ce a inceput cu mult inainte de a ne fi nascut, si care se va fi terminat undeva, cindva..Mult mai departe de perceptia noastra..La asta poate doar un nemuritor ar avea o varianta de raspuns..Daca e pasionat de domeniu, pentru ca ei, nemuritorii au alte preocupari..In fine..
Acuma, fireste, si noi ne putem da nemuritori in anumite chestii..Pentru ca si noi putem avea simtul absolutului, in limitele noastre..Dar, la noi infinitul perceput e cel mic..Si ne bazam pe el atunci cind incercam sa il intelegem pe cel mare..Adica pe infinitul de deasupra, care ne acopera toate universurile..Ce ironic.. Sa extrapolam, sa incercam sa generalizam, si sa construim din fire de nisip atita nemarginire, cita banuim ca ne este imprejur..In fine, ne acoperim si noi timpul vietii cu variante de iluzii..Pastram traditia..

No comments:

Post a Comment