Monday, November 18, 2013

Asocieri disociate

Aseara a fost furtuna..Mare, vint puternic, au zanganit geamurile, a plouat un pic..Si a trecut..Si ma gindeam daca furtuna asta de toamna ar trebui sa ma faca sa ma gindesc la ceva..Poate ca nu..Nu cred ca as putea asocia fenomenele astea naturale cu celelalte fenomene..Chiar si toamna, sau iarna, sau peisajele, sau altele.. Bine, ele pot fi atasate de sentimente ale noastre, dar de sentimente bune, si frumoase..Hai, treaca de la noi, si unele regrete, sau melancolii..Atita dacit..Restul sint incompatibilitati..Sau stupiditati pu-re..
Rautatea umana nu e atasabila de ceva, cred..Sau prostia..Sau toate alte mizerii..Nu, ele nu-s atasabile de natura naturala, ci doar de unele exemplare cretine..Ca nu poti sa dai vina pe un fenomen natural, sau un fenomen in general, doar pentru ca s-a asociat in minte cu o intimplare nefericita..De exemplu, eu, cind picam un examen, la mecanica, in anul 2, desi am stiut suficient, (parerea mea subiectiva), pentru ca un individ l-a enervat pe prof, si el, ca razbunare, a picat 5 studenti la rind, atunci cind ieseam de la examen vedeam in jur doar rautate..Chiar si frunzele care cadeau, tot ma gindeam ca pica asa ca sa-mi faca in ciuda ca am picat examenul..In fine..Si exemplele sint, vorba manelurilor, fara numar..Ne-numarabile..Ca si rautatea, ca si prostia, si ca atitea altele din zona neagra a fortei, care sint, cum altfel, infinite..Fie ca-s asociat-combinate, sau, viciversea, disociat-separate..
Si toate chestiile astea rele nu-s doar teoretice, pentru ca te uiti imprejur..La orice..Privesti ca un observator detasat..Si ce vezi? Nu cumva mai multe dileli, sau absurditati, decit ar fi normal? E ca si cum, parca un fel de zeu schizofrenic si neurotic, in genul savantilor nebuni, iti construieste imprejur intimplari ca sa te faca si pe tine, pina la urma, diliu..Ca ce alt scop ar putea avea atitea, aranjate stiintific, parca..Ma rog, sa nu picam in teoriile conspiratiilor, ca si asa nu ne ajuta la nimic..Pentru ca na..E toamna, si sintem predispusi sa vedem totul in negru..Sau ruginiu-portocaliu, cu dungi rosii..
Daaaa..E toamna, si asta chiar daca unii sint rai, sau buni..E la fel de toamna cit a fost si anul trecut, si cit va fi si anul viitor pe vremea asta..Mai bate vintul, se mai schimba peisajul..Si toate merg fix inainte..Spre ce va fi sa fie..Ca altfel ar fi inadecvat, nu?

No comments:

Post a Comment