Sunday, August 31, 2014

Clase sociale

Se povesteste despre o estetica a uritului Adica un artist preia elementele dezgustatoare ale mediului, si le aranjeaza estetic..Cum spunea si dl Arghezi, ca "din bube, mucigaiuri, si noroi iscat-am frumuseti si preturi noi" in poezia Testament..La inceput nu am fost de acord cu asta, pentru ca simteam ca arta exclude automat uritul..Dar e ceva, aici..Pentru ca sintem inconjurati de urit, si de rau, asta domina peste tot, si toti le cunosc foarte bine..
1. Uritul, cu toate formele si nivelele lui, peste tot in natura manifestarilor lui proprii, construit artificial de catre om..E o forma cotidiana a diferentzelor dintre noi, aratata concret..Nu-mi place de cutare, ii arat fetze urite ale realitatii, asa, ca sa i-o trag..Simplu..Asta presupunind ca nu doresc sa-i fac rau, pentru ca asta e la punctul 2..Si pentru ca tolerantza e o chestie depasita, din punctul de vedere al prostilor si cretinilor, ei bine, ei isi manifesta asta in toate felurile, cu zgomote scirboase, urlete, tonuri, cu mirosuri care sa te faca sa vomitzi, cu cuvinte si expresii de neimaginat, atitudini de tot felul, etc..Si asta face ca sa fim efectiv inconjurati de toate nasoalele astea pe care, in libertate fiind noi toti, le luam ca atare, cum sint, si le acceptam..
Iar artistul, ca sa traiasca, incearca sa-si faca arta lui pe intelesul tuturor, si atunci preia multe elemente din real si le combina , cum spuneam, estetic..Si asta e, noi ne uitam la arta contemporana ca fiind fireasca asa cum e, desi, de multe ori cam fugim spre frumosul facut mai degraba din frumos decit din urit..E o alegere pe care o facem, fiecare cit, si cum considera..
2. Rautatea..Asta e o impunere a uritului, cel putin asa o vad eu, adica ai o agresivitate continua asupra celuilalt, il toci la cap cu mizeriile tale, metodic, ii faci chestii gindite, ca sa sufere, si sa-l simti ca-l doare..
Ma uitam ca rautatea foloseste absolut orice mijloace..Sint cuvinte, expresii, sau atitudini care sint banate de societate ca fiind crude si ofensatoare..Bun, si rautatea din om ce face, accepta asta? Nooo, cauta mai departe, foloseste alte cuvinte si expresii noi, care, dupa cum s-a mai intimplat, vor fi si ele banate de societate..Pina cind, probabil toate cuvinte vor suferi asta..Si atunci cum dracu o sa mai putem vorbi?
Dar sa revenim..Problema nu e in cuvinte, expresii, atitudini..Nu..Problema e in rautatea din foarte multa lume ne-educata..Aia fac nefacutele, si mizeriile pe care tre'sa le acceptam cu toti..
Problema nu e cu forma, cea pentru care se cauta solutii gen noi forme de insingurare de tipul retelelor de socializare (desi demersul asta e fabulos, dar folosit si abuzat de multi), ci problema reala e cu fondul..Adica cu educatia..Pentru ca foarte multi au folosit in scop dement lipsa acuta contemporana a unei educatii adevarate bazata pe valori adevarate, si care sa ilumineze poporul..Desi am trecut in istorie prin perioade de astea de eliberare spirituala, se pare ca in mintea multora e mult intuneric..Si asta duce la ce vedem cu totii.. Ca ne insinguram mai mult, mmm, nu stiu, poate ca asa e in natura noastra, sa fim asa, independenti..Dar nevoia de social, din noi urla atit de tare azi..De social adevarat, fie ca e real, sau virtual, pentru ca si virtualul e plin de adevaruri, si nu e chiar atit de sec si robotic precum pare..
E mult de spus..Secolul asta pare confuz..Dar noi nu ar trebui sa ne lasam telecomandatzi..Si aia buni, si multi ar cam trebui sa gaseasca metode eficiente de a impune bunatatea si spiritul alorlalti rai..Pentru ca aia rai sint o bomba cu ceas, care se vor declansha cindva, nu stim cind, nu stim cum, dar sigur o vor face, pentru ca e in natura lor..
Am vazut un film, se cheama Elysium, in care, intr-un viitor, lumea e separata pe clase superioare, si inferioare, ca in Masina timpului a lui Wells..Si ma gindeam daca scenariul ala nu e posibil, pentru ca lumea pare a merge spre varianta din film..In fine..

No comments:

Post a Comment