Saturday, August 10, 2013

Sentimente ramase

Atunci cind reusesti sa comunici cu cineva faci, de fapt un lucru simplu..Ii vizualizezi gindurile lui, i le asezi intr-un tablou, si admiri totul cu satisfactia unui artist ce a reusit sa construiasca..
De fapt, vezi, probabil ca e cu mult mai frumos sa simti opera de arta, pentru ca acolo vezi mai clar intregul atit de fin echilibrat, al atitor valori..
O opera de arta e o lectie de intelegere..La inceput vezi intregul, simti ca toate elementele sint in legatura, si ca au o logica pe care crezi ca poti sa o intelegi..Stii ca urmeaza o poveste pe care o vei construi singur, pas cu pas..Si o iei metodic..Cauti componentele separabile..Le identifici, le analizezi, le intelegi pe toate, in parte.. Apoi vezi legaturile dintre ele..Toate cu toate, oricum, oricind, in orice fel..Vezi apoi configuratiile posibile, dupa ce ai inteles separat componentele, si felul in care ele comunica unele cu altele..Si apoi, dintre toate configuratiile astea, care sint in numar mare, le alegi doar pe cele care au echilibru natural..
Gindirea operei cere intuitie, elaborare, analiza profunda, si efort..
Cel mai frumos lucru din cite exista pe lumea asta e sa intelegi cu adevarat o opera, ca si cind ai fi creat-o tu.. Adica sa patrunzi in ea cu toate profunzimile tale, si sa comunici cu ea, ca si cu un om real..Sa fii deschis la ce iti spune ea, si sa simti ca ea, ca entitate, te-ar intelege..Si sa simti, ca din acel moment, ea, opera, nu s-ar supara daca tu chiar ai incerca sa o intelegi in adincimi, ba, chiar mai mult, s-ar bucura daca tu ai reusi sa depasesti momentul asta, si ai incerca sa construiesti alte opere, folosind ce ai invatat aici..
Poate comunicarea cu o opera e o comunicare subtila cu gindurile si sentimentele autorului..Si poate o incercare de a ti-l face prieten..Chiar daca viata lui pe pamint s-a terminat demult..El e in noi prin gindurile lui.. Inca..Pentru ca e o amintire simtita..

No comments:

Post a Comment