Sunday, February 24, 2013

Subtilitati argumentate


Cind faci un pas inainte, te gindesti; ai facut tu acel pas inainte, sau lumea a facut un pas inapoi? Ca totul e atit de relativ..Si nu stii niciodata ce sistem de referintza sa crezi..Si, inca, te mai poti intreba: ce vad acum e real, sau doar e o constructie a simturilor si creierului meu? Si cind pipai forme, ele cit adevar imi arata? Bine, acele forme, arata si altor organe de simt, ale altora, ce imi arata si mie..Si, atunci, e posibil sa fie adevarate..Sau, noi, toti care am simtit acele forme, sa traim, un fel de halucinatzie colectiva, indusa cu precizie geometrica infinit mica..Desi..
Azi, dupa atita evolutie, lumea e foarte subtila..Intilnesti tot felul de situatii si personaje, care au argumente incredibile, si care te pot manipula prin tot felul de technicalitatzi super elaborate, ca sa te faca sa crezi ca doar ce iti "vind" ei e adevarat..Si, multi dintre ei, chiar reusesc..Pentru ca, li se permite..Ba, poate, cumva, societatea de acum ii incurajeaza..Si nu se face diferentza..Pentru ca subtilitatea sociala e mult sub nivelul subtilitatzii lor..
Azi, ca dintotdeauna, lumea a avansat datorita celor curajosi..Care au avut cind intentii bune, si pozitiv-progresiste, cind interese obscure..Si unii au avut succese..Desi, sincer acuma, cam niciunul dintre cei ce au facut un bine profund, nu prea au terminat-o bogati, sau fericiti..E mult de spus..Si e suficient sa privim in istorie..Dar, din toate, lumea a invatat ceva..Si a mers inainte..

2 comments:

  1. Chiar astăzi vorbeam despre globalizare si felul subtil sau mai putin subtil in care suntem manipulati… Ni se inoculeaza prin tot felul de mijloace, idei si convingeri pe care apoi voit sau nevoit le adoptăm, ne adaptăm sau ne aliniem vietii pe care ne-o impun organismele mondiale. Din politica lor face parte si ”prostirea” noastră cu buna-știință la nivelul intelectului sau al simturilor pentru a ne convinge ca ceea ce ne ofera ei este in avantajul și spre norocul nostru al celor ce trebuie sa înghițim tot ceea ce ni se oferă. Eu cred că interesele pozitiv-progresiste nu au alternat cu cele obscure, ci întotdeauna orice interes ”pozitiv” a avut un oarecare substrat ocult. Iar acum, cu atat mai mult când este nevoie de a cuceri noi piețe de consum, subtilitățile celor interesați s-au rafinat în raport cu cele sociale. Prin urmare suntem o masa de manevra usor de manipulat atâta timp cât nu ne folosim rațiunea și capacitatea de a refuza orice ofertă ce pare atractiva la prima vedere, dar în realitate nu este altceva decât un lucru gol și fără importanță.

    ReplyDelete
  2. Manipularile sint de cind exista interese..Iar interesele sint de cind lumea..Asa ca manipularile au mers in parallel cu istoria.. Sint foarte multe de zis, s-au scris biblioteci intregi pe tema asta, si exista o experienta uriasa..Orice lucru poate fi considerat o manipulare, de la o simpla minciuna, si pina la propaganda globala..Iar manipularile pot fi facute, cum spuneam, la toate scarile, de la cea mai mica, la cea mai mare, sub toate formele, de la cea mai abjecta, pina la cea mai subtila, si pentru toate scopurile/interesele: de la razboaie, pina la cumparari de produse, etc..Iar lumea e cu atit mai manipulabila cu cit e mai proasta/needucata/neexperimentata..Bine, sint si campanii umanitare, si ele pot fi considerate manipulari, dar scopul lor este unul frumos..Nu prea imi place sa vorbesc despre partea “intunecata” a lumii, pentru ca o vad in fiecare zi..Mai bine sa ne gindim ca vine primavara, si toate se vor schimba imprejur..

    ReplyDelete