Monday, February 4, 2013

Cuvinte si idei

Cica gramatica e grea..A limbii romane..Adevarul este ca-cam e..E plina plina plina de miliarde si catralioane de reguli cam absurde..Si acuma, unii dashteptzi, cica acade-mici-eni mai adauga inca alte reguli, la ea, ca nu erau suficiente..Ca cica sa se scrie cu i din a, ca pe vremurile de dinainte de comunism..Pai de ce sa nu scriem direct, in slavona, ca era un scris din vremuri mai patriotice..Si cu cit mai multe arhaisme, cu atit mai bine..Ca na..
Daca te uiti la limba populara, cea de pe strada, a evoluat si ea, in paralel..Ea nu e pompoasa, nu, e plina de libidinoshenii-scirboshenii sinistro-simpatice de te apuca depresia..Ma, rog, fiecare vorbeste, cica pe limba lui..Limba strazii, in schimb, e mult mai directa, si aplicata..Ei nu scriu cu i din i, in schimb folosesc c din k, si prescurtari, unele ingenioase, asa, ca in engleza americana..
Ma rog, fiecare cu punctele lui, de vedere, iar limba va evolua, natural, singura, ca sa devina un instrument eficient de comunicare..Altfel, de ce am mai folosi-o? Nu?
Altceva e mai trist..Nu felul in care unii folosesc limba..Ci faptul ca nu spun nimic, cu ea..Invelesc in multe cuvinte, niste nimicuri, mai mari, sau mai mici..A, sau poate spun..Chestii despre ei, si egoul lor..Se poate.. Asta da..Pai, sintem post-post-post moderni..Si nu ne mai pasa de idei..Ca sint invechite..

2 comments:

  1. Da, asa e, greu cu gramatica asta...si schimbarile dese nu fac bine, dar nu avem de ales, ne adaptam din mers. Schimbarea de care vorbesti s-a produs de cativa ani buni, insa marea problema e ca nu se cunosc si exceptiile de la aceasta regula, sa nu mai vorbim de verbul "a fi" la care schimbarea e de alta natura, insa multi cred ca doar il inlocuiesc pe i cu a, si gata, s-a rezolvat. Adevarul e ca ma irita cand vad cum multi dintre cei din noua generatie reduc cuvintele la cateva consoane...sincer, eu nu pricep mai nimic din scrisul lor cu k si prescurtari aberante, mai usor citesc scrisul in oglinda:) na, si acum sa vezi ce de bobarnace o sa-mi iau de la ei :))

    ReplyDelete
  2. Mai, mult prea multe reguli inutile sint in limba romaneasca..Uite cum e engleza, ce seaca pare, si cite combinatii posibile si imposibile se fac cu intelesuri..Ca la sah, ar fi cazul ideal, cu cit mai putine, sa faci cit mai multe..
    O, da, limba asta noua pe care o vorbesc tinerii e amestecata ciudat, parca..In fine..Merge si limba dupa cum merge si spiritul unui popor..Desi, uneori te intrebi: spirit? cit a mai ramas?

    ReplyDelete