Friday, February 15, 2013

Degustari

Noi, oamenii sintem sisteme..Normal ca sintem, ca de ce sa nu fim sisteme, si sa ne declaram sisteme, ca sa sune stiintific, si asa, misterios? Bun.. Sintem sisteme care contin mecanisme foarte-foarte fine si delicate, si atit de mici, si de multe, si de legate unele de altele, si care ne fac sa ne simtim atit de pretiosi..De fapt, sintem pretiosi, asa cum e toata viata de pe Terra..Si fiecare sintem unici, in pretziozitatea noastra proprie..
Si, ca sisteme independente, avem si organe de simtz..Cu care receptam temperatura, lumina-formele-culorile, gustul, etcetc..Buun..Simtul specific "gust" ne e unul foarte-foarte apropiat..Pentru ca gustam sa vedem cum e materia comestibila pe "dinauntru"..Si cit de bine, sau nu, ne face daca o bagam in organism sa o digeram..Bine, "gustul" poate si sa ne diferentieze pe unii de altii, cind vorbim metaforic..
Am fost, mai demult, in studentia mea cea paupera si cam neplacuta, la o practica in productzie la santierul naval din Constanta..Si, acolo, printre multe lucruri interesante la care am luat parte cu elan, a fost si o degustare de vinuri..Acuma, ce vinuri, adica branduri-calitatzi-caracteristici am incercat acolo sa descoperim, asta nu mai tzin minte, pentru ca, na..Multe soiuri, afara cald, veselie, discutzii, fete dragutze..Ni s-au amestecat toate, si, e normal ca am uitat detaliile pur stiintifice si specifice..Dar mai tin minte cite ceva..
Asa..Vinul se toarna in pahar cam 2-3 degete, parca, de catre o femeie (normal, ca doar e o chestie de finetze), dupa care celelalte actiuni vin asa, un pic ritualic..Bun..Iei paharul, te uiti cu un ochi ultracritic la el, asa cum te-ai uita la cineva care iti datoreaza bani, si tinind paharul de picior (e pahar cu picior, ca sa il poti apuca cu 2-3 deshte) il ridici si privesti prin el un bec, lustra, neon, ceva, (o sursa de lumina rezonabila, dar nu lanterna sau bricheta), apoi rotesti lichidul ca sa vezi daca n-are ceva forme de viata prin el (un crocodil, dinozaur, hipopotam, sau licheni-molushte), il invirtzi asa pina il ametzesti, dupa care incepi sa bei..Iei o inghitzitura, si, functie de situatie, te strimbi ca si cum ai vomita, saaau, te extaziezi..Functie de context, si interese..Asta la exterior, ca in gura, vinul trece pe la toate papilele valabile, si iti arata arome, finetzuri care exista in realitate, sau doar in fisha technica:))..
Bine, tre'sa fii cunoscator, cica, sa simti toate chestiile alea care sint in vin..Pentru barbati cred ca e mai importanta taria..Nu ca n-ar fi si pentru femei, dar, asa vorbind practic, fiecare cauta ceva anume, cred..
Si asa, din degustare in degustare atingi un nivel de ametzeala rezonabil, cind incepi sa spui, de fapt, ce crezi, cu sinceritate, despre toate..Si asta nu se recomanda in lumea noastra ipocrita..
Desi, asa, in general, alcoolul te ajuta de multe ori..Adica iti acopera gindurile cele realist-negre cu iluzii colorate si vesele..E ca un fel de prieten, care te menajeaza, si iti vorbeste calm-placut si despre alte lumi.. Si asta chiar atunci cind ai nevoie cel mai mult de asta..E aproape de suflet, mult mai aproape decit ti-ar fi fost cineva vreodata..Dar, si "apropierea" asta trebuie facuta cu moderatzie, cum spun reclamele..Desi, in fine, sint multe puncte de vedere:))

No comments:

Post a Comment