Monday, April 14, 2014

Cuvinte moderne

Ca sa scrii, faci o serie de operatii..Inainte de toate iti cauti un start..Ceva cu impact, si spus direct, ca sa directioneze atentia asupra a ceva interesant..Folosesti asta ca sa il aduci pe cititor in locul din care vrei sa plece, in intelegerea textului..Si sa ti-l aduci in zona de incredere, si deschidere, in acelasi timp..O deschidere spre ce va veni, in continuare..Acuma, de multe ori, prima fraza e cam cea mai grea, pentru ca ii trebuie o mare intensitate, un adevar concentrat, si cuvinte interesante care sa sune foarte bine, si compact in minte.. Odata ce ai pornit masinaria, restul e, parca, mai usor..Cumva..Pentru ca dai drumul la imagini si constructii de realitati posibile, si imposibile..Unind cumva, unele idei pe care le ai in minte, sau care iti vin, pe moment.. Lasind loc tuturor posibilitatilor, si inspiratiei, asa..Bine, depinde si de stil, de metode, pentru ca unii prefera sa-si scrie textul, in minte, dinainte..Chaplin cind facea filme proceda tot asa, la inspiratia de moment..
Bun, si dezvolti epica-lirica a textului, cautind sa concepi totul intr-un mod cit mai clar posibil, sa zic asa.. Altfel, daca ai folosi multe cuvinte textul ar deveni mai cursiv, dar si mai stufos..Cel putin asa cred eu, nu stiu, aici sint o infinitate de puncte de vedere..Bun, e adevarat ca un text mai concentrat presupune si o anumita educatie a cititorului, si o anumita stare a lui..
Poate ca literatura a evoluat spre un stil mai matematic, si mai deschis spre anumite logici..Se poate.. Fiecare are stilul lui propriu, si o deschidere spre anumite directii..Ce stiu eu, e ca multe texte ma plictisesc de ma urc pe pereti, si de asta am zis sa scriu ceva cam ce mi-as dori sa citesc..In rest, toate bune..

1 comment:

  1. PS Se mai intimpla sa mai si gresesti, si sa nu-ti placa ce ai scris, mai demult..Eu nu corectez pentru ca mi se pare mai fair, asa, ca textul sa fie original, si mai adevarat..Altfel cum ne-am putea evalua?

    ReplyDelete