Saturday, June 15, 2013

Behehe

Noi avem balada Mioritza, opera de patrimoniu, din folclor..Care spune multe chestii, deschide multe filosofii, bine, folosind un limbaj popular..Una din ele e cea legata de un fel de, sa-i zicem, pasivitate in fata unor evenimente, intimplari, etc..Multi au dat vina pe balada asta pentru pasivitatea generala a unei populatii, sau a unui popor..Miorita doar a aratat un fenomen, nu a incercat sa-l explice, sau sa justifice o atitudine de pasivitate..In nici un caz..Pentru ca e ceva mai profund aici..E despre raul din lumea asta, si daca exista cale de a fi combatut..Si daca da, cum? Adica exista metode verificate pentru asta? Pentru ca, de foarte multe ori nu prea ai ce sa faci, ca raul cam invinge in foarte multe situatii..Si, atunci, te cam resemnezi..Odata, mai demult, am facut un comentariu, de genul: societatea romaneasca se va schimba, va evolua, se vor vedea inoiri, etc, iar raspunsul pe care l-am primit a fost: poate, dar nu pe perioada vietii noastre..Cam trist, si spus asa sec, deprimant chiar..
Dar, mai multe situatii traite de mine, pe unde am mai lucrat m-au facut sa cred ca e foarte greu sa combati raul. De ex: lucrezi la o companie, ai jobul tau, iti vezi de treaba, nu superi pe nimeni, nu te combini cu nimeni, nu vorbesti de rau, adica esti dedicat treburilor tale, si incerci sa discuti cu lumea, sa mai spui o gluma, etc..Ei bine, la un moment dat iti apare in calea vietii tale, acolo, la serviciu (Badea face caz de “serviciu”, nu “servici”, de parca din cauza gramaticii nu mergea economia), unul sau mai multi dobitoci..Din aia prosti si rai..Agresivi, activi, gata oricind sa ti-o traga, si care te si provoaca..Iar daca ripostezi, culmea culmilor, tu devii ala vinovat, si blamabil de societate..Pentru ca, ce fac cretinii aia, sau ce sint capabili sa faca altora, sau tie,  iar culmea culmilor, e tolerat..De aceeasi societate..E ca si cum mentalitatea publica cauta raul sa il promoveze, pentru ca, probabil e mai distractiv.. Si pe ei singele ii distreaza, ca atita inteleg..
Bine, probabil ca e o justificare sa fii atent la rau, tot timpul, pentru ca el poate sa apara de unde nu te astepti..Cum mi se intimpla mie, zilnic,  situatia cu macacul-cogleg (cica)..Adica, el, macacul (desi imi pare rau sa jignesc animalele-macaci) face bine mersi ghiorlanii cam la toata lumea..Plus ca intirzie zilnic..Si, cum ziceam, culmea, nu l-au dat afara..De asta ma gindesc daca astia cu care lucrez, nu cumva se merita intre ei..Si ca na, nu poti avea pretentii de elevatiuni cind toti abia-abia termina un colejiu..Aia e, ne adaptam..Ii suportam, dar si cind ii prindem in off-side merita sa le-o tragem bine de tot, pentru tot ce au facut..Nu sa-i batem, in nici un caz, ci sa-i atingem la interese, ca acolo ii doare..Mai nene, ce lume..Ce adunatura de lume, de fapt..Cit amestec..

4 comments:

  1. Nu cred ca exista un loc de munca in care sa nu existe si "rautati"... Oricat ar fi de armonioasa atmosfera de lucru, este imposibil sa nu fie si un tampit sau mai multi care sa perturbe relatiile dintre colegi, bagandu-si coada precum aghiuta... Eu am la serviciu un astfel de exemplar care intrece orice ratiune umana... Este tipul de individ otravit de propria neimplinire si care, din excces de otrava o imprastie in jur. Nu a scapat niciunul dintre colegi de improscarile lui si de observatiile "obiective" pe care le ciripeste zilnic sefilor cu lux de amanunte, unele inventate de el. Am aflat vineri ca ne spioneaza pe la ferestre pentru a vedea cu ce se ocupa fiecare si pentru a avea subiect de dialog cu sefii. Nu stiu cum poate fi categorisit un astfel de personaj... insa desi exaspereaza pe toata lumea, sefii prefera sa fie ingaduitori si sa-l asculte ori de cate ori "da raportul". Cum poti "atinge" un astfel de om? Greu de spus... Are multa prea multa nesimtire si otrava in el ca sa-l mai poata atinge ceva... cel putin asa cred... Iar oamenii cu bun simt care isi vad de treaba lor, evita sa-si puna mintea cu un astfel de individ, desi cei mai multi sunt "victimele" lui...

    ReplyDelete
  2. Multumesc frumos pentru comment..Eu azi tocmai mi-am luat portia de..Mi-au facut-o toti, intr-un fel de conspiratie a cretinilor..A fost incredibil sa vad de ce sint capabili impreuna..E ceva de neimaginat..Ce adunatura, ce justificari, ce cuvinte, ce primitivism social..
    Tu spui de otrava..O, otrava e o notiune, dar tipii astia sint agresivi, si toti, impreuna parca, porniti in contra ta..Daca povestesc ce mi s-a intimplat o sa para incredibil..E ceva greu de spus in cuvinte..Nu stiu, se asociaza intre ei, ca intr-o mafie, si te ataca din toate pozitiile..Sint de o monstruozitate greu de anticipat..Si nu prea ai cum sa ii contracarezi..Sint demonici, diavolesti, anti orice e de bun simt..
    Probabil ca cineva mai destept ca mine i-ar da in judecata si le-ar cere multi bani..Si ar cam reusi, cred..Dar eu, singur, ce pot sa fac?

    ReplyDelete
  3. Ma gandeam ca in tarile civilizate lumea e mai putin monstruoasa... sau mai... civilizata, mai de bun simt, mai educata... dar se pare ca bunul simt si decenta nu tin decat de structura noastra interioara primita de la natura. Cineva spunea ca suntem urmasii lui Cain si ai lui Abel... si probabil ca oricata educatie ar surveni peste "bine" si "rau" mostenirea ancestrala nu se dezminte.

    ReplyDelete
  4. O, da, e o lupta care-pe-care in orice societate..Da, depinde de noi, de fiecare, cum sintem pe dinauntru..Adica-cit de educati..Ca una e sa ai la job lume educata si calma, si alta ar fi cu maimutze urlatoare..
    Zilele astea ma odihnesc, nu ma mai gindesc la nimic, pina ii uit complet..Traumele si invatamintele ramin, dar memoria i-a trecut in zona gri pe toti idiotii aia..Ce chestie, sa traiesti asta in sec 21..Se mai intimpla, se pare..

    ReplyDelete