Tuesday, March 20, 2018

Valori

Se spune ca valorile se cern, si ca doar ele trec testul timpului..Bun, ce inseamna testul asta al timpului? De ce unele lucruri il pica? Greu de spus in cuvinte, pentru ca orice si oricit ai lauda o valoare autentica, tot timpul ceva ti-ar scapa..O valoare autentica e sufleteste profunda si stabila si u-ni-ta-ra.. Si are ceva ce uimeste: tot timpul descoperi ceva nou, tot timpul te surprinde chiar cind ai crezut ca ai inteles-o complet..
Un tablou de Picasso, de exemplu..Poti sa-l vezi, si sa-l memorezi; poti sa-l analizezi, sa-l discuti, sa te intrebi ce ar fi fost daca pata aia de culoare era mai mica sau deplasata 1 mm la stinga..Poti sa incerci sa copii tabloul ala, sa-l reproduci identic, sau sa-l modifici..E la fel, pentru ca tabloul ala nu e ca sa fie technic determinat, ci ca sa vorbeasca sufletului profund..Asta il face autentic, capacitatea de a-ti intra adinc in tine fara sa simti..Si oricit te-ai plictisi de el, fii sigur ca miine, cind probabil ai sa ai o alta stare de spirit, ai sa-l vezi altfel, si ai sa-l intelegi altfel, pentru ca el functioneaza independent, se adreseaza oricui in orice stare s-ar afla..E adevarat ca poti intelege arta daca ai o educatie anume, pentru ca fiecare isi are sufletul cu o anumita structura, cu unele parti mai avansate, altele mai putin, dar o valoare are cam acelasi impact asupra oricarui suflet care se deschide, cred..E mult de spus, dar esential e ca e mult de simtit..
Toate artele opereaza la fel..Aparent e simplu..In realitate e greu, pentru ca o opera e constructia unui explorator foarte curajos, care inoata tot timpul in adincurile sufletului, si care mai iese uneori sa respire si aerul realitatii..Aici e inca un curaj; sa imbini echilibrat toate realitatile astea, si sa nu ramii captiv in niciuna, chiar daca le traiesti pe toate cu capacitatile speciale ale celui care simte si construieste mult..
Ce e interesant, e, ca si astazi, dupa atitea mii de ani de creatii artistice, inca se mai face arta noua.. Curioasa creatura e omul asta..Cum evolueaza el si in rau, si in bine..
PS Am asa niste stari proaspete, de zile cu mult soare, o fi de la primavara..Sau de la Beatles, pe care i-am reascultat stiintific de data asta..Sau de la faptul ca miine imi fac spaghettini cu sos din conzerva si carne tot asa..Ce chestie, am asa niste pulsiuni de fericire, care sigur imi trec repede..

2 comments:

 1. Cum se asculta Beatlesii ,,stiintific'' ?? :))
  Ce bine ca acolo a venit primavara!!La noi e iarna in toata regula!!Zapada ,ger,viroze,tuse......
  Si pe mine, zilele insorite ma fac sa vad lucrurile mai simple si mai frumoase!!

  ReplyDelete
 2. Pai am cautat sa inteleg de ce au avut asa un success urias, ca doar au fost si ei o formatie ca toate formatiile..Era posibil ca sa nu devina asa bogati in timp asa scurt, dar societatea te apreciaza daca stii sa-i dai ce iti cere ea; bine, succesul depinde de multi factori..
  Sper sa fie si azi soare si frumos, sa vedem ce ne rezerva vremea si vremurile:))

  ReplyDelete