Tuesday, March 20, 2018

Busofil lacustrofob

Ma gindesc la Bacovia, cum se plingea el ca era singur si-l ducea un gind spre locuintele lacustre..Ce fel suna "lacustre", e si arhaic si misterios, si iti lasa imaginatia libera sa vizualizezi ce vrei, desi mie imi veneau in minte niste imagini de astea de case pe deasupra apei, pe niste piloni, si alaturi o barca legata cu o sfoara.. Parca asa era; in fine, ce mai conteaza, pina la urma "lacustra" e ce vrei tu sa fie, eventual ceva futuristic construit din module cu niste interioare de alea ca in Nautilusul lui Nemo al lui Jules Verne, si cu pereti transparentizabili, cu tot felul de instalatii care fac tot felul de chestii..
Ce bezna e..Iar m-a luat imaginatia pe sus..De unde mi-o fi venit cu Bacovia cel lacustru? In fine..Sint in bus iar, la geam, la locul meu..S-au inchis usile si am luat-o din loc..Ce frumoasa e lumea de afara..E ca un spectacol fara actori, in care doar peisajul joaca un joc al trecerilor..Un felinar se apropie si lumina creste, iar umbrele devin mai mari si clare, ca sa alunece imprejur si sa dispara..Apoi alt felinar, alte umbre..Cica umbrele sint singura noastra certitudine..Si cica in viata avem cu noi multe umbre de care ne eliberam cum putem, pina ne eliberam de tot..Cred ca si singuratatea e tot o certitudine, ca o ducem in circa tot timpul, si ne cam rupe oasele, dar na..Pina si umbrele sint singure, pentru ca ne seamana..E normal..
Busul asta nu e lacustru..E sinistru..De fapt nu e, ca nu are de ce, e doar cum e el acuma, in spatiul si timpul asta..E un loc public, care se misca, si te plimba cu el, si care are si scaune, si ferestre, si motor, si roti, si tot ce-i trebuie..Un loc in care mai intilnesti oameni, pe care poti sa-i ignori, ca sa nu te complici cu inca un efort de a face o conversatie..Mai bine, ca oricum sint complet stupide discutiile astea cu necunoscuti, si te obosesc..Mai bine sa-ti lasi mintea eliberata; mai ales ca e si intuneric, si esti constient ca celalalt te vede partial, oricit s-ar holba..
Cum ar fi sa fiu acuma intr-o nava spatiala, si sa merg spre centrul galaxiei? Eh, prea multe raspunderi, bataie de cap..Mai bine in bus..Aici pot sa si dorm pe scaun, ca e mai comod ca in tren..Tre'sa cobor la prima, si sa mai merg pe jos pina acasa..Ce sinistre sint peisajele astea in intuneric..Si e si o liniste de aia suspecta.. Cine stie cine sta ascuns dupa boscheti sau copaci..Daca sint extraterestri verzi care ma pindesc sa-mi fure portofelul? Desi ar fi cam dubios sa fi facut ei atita drum doar pentru asta..In fine..Nu e nici un extraterestru, ca daca n-au aparut pina acuma, e prea putin probabil sa existe..Clar, sintem singuri, toti de pe planeta.. Unii doar isi imagineaza ca nu sint singuri..Nu mai conteaza..Si extraterestrii tot singuri sint, cel putin la fel de singuri ca noi, pentru ca sint mai evoluati..Mai bine ca nu exista, ca ar fi fost prea tristi..

No comments:

Post a Comment