Thursday, April 11, 2019

Spatiu si stil



Racheta Falcon Heavy a companiei SpaceX a lui Elon Musk e pe rampa, si mai are 13 ore pina la decolare, pentru a plasa pe orbita un satelit. Functie de distanta de pamint, viteza satelitului difera, ea se calculeaza simplu (pentru ca se misca pe orbira circulara stabila) forta de atractie a pamintului egal cu forta centrifuga, se inlocuiesc formulele, valorile datelor, si iese viteza. E adevarat ca satelitul mai e atras si de luna, si alte planete, dar, pentru ca distantele sint mari, forta de atractie din partea lor e neglijabila, fata de cea a pamintului. Deci satelitul este transportat la o inaltime data, unde i se imprima viteza tangentiala calculata, ca el sa ramina stabil. Sint sateliti obisnuiti, care "traverseaza" tot pamintul, dar sint si sateliti geo-stationari, care ramin fix deasupra unui punct, pentru ca se rotesc cu aceeasi viteza unghiulara ca a pamintului. Sint curios daca satelitii au si ceva sisteme de ajustare a pozitiei, cred ca da, pentru ca in spatiu orice corp se poate misca, si roti in orice directie, si oricind poate sa devieze. Ma gindesc cita technologie e bagata azi in rachete. Vad ca nu mai folosesc navetele spatiale, probabil nu sint asa rentabile; pe urma ma intreb de ce de atita timp nu au mai fost misiuni spatiale cu oameni de care sa auzim. Probabil s-au concentrat cercetatorii pe studiat alte planete, si au trimis roboti pe Marte, Venus, habar n-am, zic asa si eu, ca nu am cercetat ce si cum. Si cred ca se pregatesc toti de primul echipaj uman pe Marte (unii zic ca deja se vinde pamint pe Marte, dar ca firma proprietara nu asigura transportul, hahaha), pentru ca are conditii in care se poate supravietui mai usor (cu aparatura doar, evident). Probabil vor coloniza Marte in secolele urmatoare, si se vor pregati si de alte planete, dar asta va dura ceva mii, sau zeci de mii de ani. Pina atunci si technologia va fi una absolut de neimaginat azi (nici in filmele scifi, ca acolo se imagineaza viitorul fiind foarte constienti de prezentul nostru, ceea ce poate fi aberant, mai ales daca ne uitam la cum isi imaginau ce avem azi azi oamenii de acum 100 de ani, sa zicem (era o semi-aiureala)). Si asa omenirea isi va cauta alte planete pe care sa se stabileasca, si, poate o va face. Asta cit va exista omenirea, ca, la un moment dat, undeva departe in viitor, mult prea departe, poate va disparea, sau poate nu, cine stie.
In alta ordine de idei, am revazut un dialog intre Marina Constantinescu, si dl Cristian Topescu. De multe ori ma gindeam, de ce e atit de bun dl Topescu, fata de alti comentatori sportivi, de unde provine carisma, si felul atit de incintator de a ne uimi, pentru ca si intr-o discutie directa, ca si in comentariile sportive, dumnealui e la fel de bun. La o mica analiza vedem, de la inceput vocabularul urias de cuvinte folosite, cuvinte de la cele mai simple, si firesti, la cele mai elaborate, sau de dimensiuni mari, cu intelesuri multe, cele mai multe pozitivo-constructive, si citeva catastrofice (folosite mai rar, si doar cind e cazul). Apoi frazele sint construite cit mai simple, si clare, ca sa nu confuzeze, si accentul cade firesc, pentru sublinierea ideii, nu altfel (cum se intimpla azi, ca idiotii pun accentele  haotico-stupid). Frazele contin date, si idei; sint frumoase, echilibrate; informeaza in timp ce te deconecteaza, te "entertain", si totul devine, pe ansamblu, un fel de poveste construita cu elemente din realitate. Asa fac si scriitorii, de fapt, deci dl Topescu e un scriitor care vorbeste o carte nescrisa. Astazi lucrurile au deviat atit de mult cit sa devina grobianice, si lucratorii din media folosesc niste cuvine, accente, tonuri, si idei destructive pentru mental, de asta regretam carisma unor oameni din trecut. La o analiza mai detaliata descoperim mult mai multe, dar am scris asta ca sa am o idee buna de cum sa fac diferentele intre stiluri, daca astazi mai exista totusi, stil in media.
PS Se verifica inca o data ca "acumularile cantitative duc la salturi calitative". Nu ai cum sa ajungi "calitativ" fara o munca uriasa  in spate de educatie, si auto-educatie, prin "acumulari cantitative" de valori spirituale (ca cele materiale sint iluzorii, si trecatoare, cum s-a demonstrat).

No comments:

Post a Comment