Monday, April 27, 2015

Timp si amintiri

Timpul e un conglomerat de timpuri paralele, care curg paralel, ca straturile infinit mici intr-o curgere laminara, si cind numarul Reynolds are o valoare de maxim 2100 (de pe wiki citire, ca io am uitat complet), cum am invatat la Fluide, cu sir Vasilescu..
Asa, si timpul asta se intrepatrunde cu spatiul..De fapt, timpul si spatiul sint independente..Doar teoriile noastre le leaga impreuna, ca sa ne explicam cum e universul, etcetc..Acuma ca timpul se dilata intr-o nava relativista, care se apropie de viteza luminii (de la Einstein citire), asta e un fapt care se intimpla, pentru ca viteza luminii (300000 km/secunda) e o viteza maxima in univers, si na, cind te apropii de limite ai sumprize..
Bine, si temperatura minima e zero Kelvin, adica -273.15 Celsius, sub care nu se poate cobori, orice ar fi.. Adica nu exista -1000 Celsius, de ex..Cit priveste limita de sus, na, inca nu exista..Interesant, nu?
Si se pot spune multe despre multe, ca stiinta e plina de date..De ex, viteza electronilor, care determina curentul electric prin fire, e cit viteza luminii..Cred ca as fi fost un bun popularizator de stiinta (scuze de "pula" din cuvint, dar asa se scrie:))) Am citit unele carti cind eram adolescent, si pe care chiar nu le pot uita, erau un fel de mozaicuri, cu de toate, fie ca erau solutii la probleme interesante de mate sau fizica, sau anecdote, curiozitati, elemente biografice, etc..Scrise de dl Voda, sau de Florica Campan..Erau fabuloase, si m-au facut sa am pasiune pentru stiintele exacte..Ce vremuri, si ce frumoase amintiri..
Dar, plecasem de la ideea de timp, si am deviat..Ah, timpul asta..Cum trece el indiferent..Si noi cum ne trecem odata cu el, si cite amagiri avem ca parteneri (asta e filosofica)..Timpul si noi..Noi si timpul..Suna ca un slogan din almanahul Scinteia: sa dam ani vietii, si viata anilor..Desi, e de meditat la asta..

No comments:

Post a Comment