Sunday, April 26, 2015

Geometriile intelese

Ma gindeam iar la geometrii..Defect profesional..Desi geometriile apar si in arta, la nuduri..Hehehe, huhuhu, la nudurile din arta artistica care arata anatomia feminina..Hehehe..Glumesc..
Ma gindeam la geometrii ca la parti dintr-o geometrie mai mare si atotcuprinzatoare, Geometria..Bine, stiu ca toate constructiile omenesti abstracte, in special stiintele exacte, opereaza cu idealizari..Adica cu simplificari care concentreaza continuturile reale in chestii apucabile, si usor de inteles..Pentru o minte antrenata, e adevarat..Sigur, sint miliarde de detalii asociate dar ele deriva natural, cumva, din cele citeva valori de baza.. Totul e sa stii sa poti face diferentza, si sa stii cum sint conectate toate..Ma rog, asta depinde si de domeniu..
De fapt, prin geometrie inteleg un fel de reprezentare grafico-vizibila a rezultatelor din stiinta..Partea vizibila din miracolul cunoasterii esentialo-idealizate:)
Cum ziceam..Cunoasterea umana se arata mai bine si intuitiv prin geometrie.. Pentru ca noi, ca fiinte, percepem mai bine lucrurile geometric..Le simtim mai bine, si mai autentic..O imagine mentala face cit 1000  de formule, am putea spune, parafrazind..
Pina la urma geometria e felul prin care noi intelegem structurile lumii..Toate care sint, cum sint, si cum se leaga intre ele, fiecare dupa logicile proprii..
Noi, fiecare, sintem parte din geometriile lumii, pentru ca sintem construiti asa, cu toate mecanismele biologice super-fine, si cu toate capacitatile noastre rationale,  cele care au construit stiintele, si care au inteles multe din geometriile realitatii..

No comments:

Post a Comment