Saturday, January 12, 2013

Vocile imediate


Sint unele chestii cu lipici..Adica nu sint citate, sau maxime, sau minime, sau ceva ultra-inteligent..Sint chestii.. Pe care, la o prima vedere le taxezi clar: dom'le, e stupide..Ce sa mai vorbim..Si, totusi, se lipesc..E un cintec folk de zice asa: "din prea mult, sau prea putin/ as mai bea un strop de vin/ si o ceasca de cafea/ ori mai buna, ori mai rea/ si-apoi ce-o mai fi, om mai vedea"..Nu e filosofie, clar..N-are idei de alea maretze, care sa rastoarne lumea..Dar e atit de reala..E din cotidianul nostru..Si n-ai cum sa-l contrazici..Plus ca e spusa simplu, e clara, simpla, direct, si e valabila oriunde, oricum, oricui..Adica e universala..Are toate mirodeniile pentru a-ti intra direct in suflet..Chiar daca zici, dom'le eu sint un tip sofisticat, nu las nivelul jos, stau in sferele mele..Ete na sfere, ca omul ti-a zis o chestie care, fara sa fie fitzoasa, e imediata, si o cinti fara sa vrei..Simplu si la obiect..Si iti vine in minte, ca vrei sau nu vrei, in toate situatiile posibile si imposibile: dimineata cind esti un zombie, la servici cind te enerveaza un bou, la servici cind alt bou face o nefacuta de-ti vine sa cazi pe jos de ris, dar te abtzii, ca ai maniere, apoi seara cind conduci spre casa, noaptea cind esti gata sa adormi, etc..Si nu poti decit care pentru ca sa zici: dom'le maaaaare chestie..Ce bine le zice omul..
Am vazut, de curind a murit un regizor roman, cam controversat, ca a creat nush ce filme, cu nush ce pupincurisme la sistemul dictatorial, etc etc..Bun, sint de criticat multe, da' trebe puse in balantza toate..Si asta e valabil pentru toate creatiile din perioada aia sinistra..Pai daca nu laudai sistemul, nu aveai nici o sansa.. Fara dubii..Trebuia sa spui ce era musai, ca asa cerea Ceashca, iar printre rinduri mai bagai diverse chestii de viatza, sau sopirle..Da' trebuia ce creai sa fie bun, sa placa la public..
Sa punem in balantza iar, ce s-a facut atunci, cu ce se face acum..Bun, acum e alt context, sintem in reculul dupa comunism, blabla..Dar ce se construieste acum e mai degraba sinistro-stupid, e lipsit de viatza aia reala pe care o gaseam in "operele" de pe vremea dictaturii..Acum vedem chestii seci si absolut cretine..Asta in situatia in care e o libertate deplina in orice..Inclusiv in a scrie opere absolut geniale pline de adevaruri care nu se puteau spune inainte de 89..Pai ce fel de evolutie e asta bre? Evoluam spre ce? In fine..Noi sintem foarte buni critici, de fapt..Si criticam orice, fie ca e bun, sau rau..Asta e ok..Dar trebuie si criterii, si valori.. Ca nu poti sa arunci cu mirlanii in oameni care, totusi, au construit ceva, cit de cit..Pai daca si pe astia ii facem carne de mici, cu ce mai raminem, dupa?
Plecasem de la un cintec, in care se zicea ceva despre ceva..Si am criticat, un timp, dupa care ne-am lasat in armoniile cintecului..Si ni se parea ca ne plimbam prin orasul cu tei, si ca vedeam si partile frumoase ale lumii asteia..Asa cum e ea..Sau asa cum ni se pare ca e..Dar cu imagini frumoase..

No comments:

Post a Comment