Saturday, January 19, 2013

Precizia pasiunilor


Un pas..Faci un pas inainte..Apoi unul inapoi..Ai ajuns la locul initzial..Apoi unul stinga..Unul inainte..Unul dreapta..Inainte..
Faci pasi..Care se aduna..Faci un fel de balet patratic..Cu pasi pe toate axele plane..Care sint 2...X si Y.. Sau invers, ca le poti roti intre ele..Cum vrei..Da..Te deplasezi cu valori discrete..Adica determinate..Pleci din punctul A, ipotetic..Si ajungi in pct B..Probabil..Sau in C..Dar intre A si B nu ai mers pe un segment de dreapta..Ai mers altfel..Ai dansat liniar..Si ai parcurs spatiul..Ai calatorit si prin timp..Prin timp ai mers pe o dreapta.. Prin spatiu, nu..Spatiul are mai multe grade de libertate..Stiintific vorbind, are 6..3 deplasari pe axele principale, si 3 rotiri in jurul axelor principale..Orice translatie sau rotatie din spatiu e o combinatie vectoriala intre cele 6 initziale..E simplu..E exact..De asta si stiintele care se ocupa cu exactitatile se numesc stiinte exacte..Pentru ca-considera doar partea concret-obiectiva a realitatii perceptibile..
Dar se intimpla ca si cei care studiaza stiintele exacte sa aiba suflet, si sensibilitate.. Dar, care e mascata.. Pentru ca o demonstratie matematica, sau un calcul "ingineresc" nu au atasate in dreptul formulelor si intensitatea cu care un om simte..Iar lumea nu intelege pasiunea pentru abstract..Pentru ca nu o cunoaste.. Lumea vrea sa rezoneze la ceva ce poate sa priceapa..Si sa se entuziasmeze la trairi imediate si explicate pe intelesul tuturor..E normal..
De fapt, e adevarat..Ce ne trebuie noua educatie si cunoastere? Ca s-a dovedit ca-cunoasterea adevarului ne face nefericitzi..Dar, e la fel de adevarat ca adevarul ne elibereaza..Deci avem optiuni: ori fericire, ori adevar..Daca le-am putea combina pe amindoua ar iesi ceva interesant..

No comments:

Post a Comment