Saturday, September 9, 2017

Un univers de intrebari

M-am uitat iar pe net cu-curiozitate, sa vad ce e nou, ce s-a mai inventat, ce s-a mai intimplat, si m-am mirat iar de vremurile astea in care se amesteca parca toate de la inceputurile lumii, cu bune, cu rele, etc Am vazut filme de actiune, care acum au ajuns la un nivel incredibil de violentza, care m-au obosit psihic..Apoi m-am intors iar la Cosmos cu Carl Sagan, pentru ca imi trebuia iar calmul si rigurozitatea stiintei, dupa ce vazusem prea mult haos si nedeterminare..Si m-am mai linistit..
In episodul 9 dl Sagan spune ca daca vrem sa facem o placinta plecind de la zero, va trebui ca mai inainte sa inventam universul..Si asta m-a pus pe ginduri, pentru ca o placinta e, sa zicem asa, un detaliu culinar infinit mic fata de un univers infinit mare..Deci intii si inainte de orice va trebui sa construim un univers din nimic, ca sa avem toate ingredientele pentru placinta..Sau pentru 1000 de placinte, sau pentru o galaxie, sau tot ce exista pina la urma..Dar tot ce exista, exista deja, de ce ar trebui reconstruit? Plus ca o constructie de univers presupune niste puteri inaccesibile cuiva vreodata, asta e sigur..
Asta ne duce la o alta intrebare; cum a aparut universul? Sa fi fost doar un Big Bang, o uriasa explozie care a generat tot? Doar una? De ce nu mai multe? Si daca a fost doar una, cum de s-a intimplat ca totul sa fi pornit dintr-un punct? Ce a fost inainte de acel punct? Probabil ca masuratorile noastre ne conduc la teoria asta, dar cit de exacte sint aceste masuratori? Si intrebarile sint foarte multe, evident, sint liste intregi, dar eu ma gindesc folosind bunul simt stiintific de inginer, care poate fi limitat in intelegere, e adevarat..
Probabil ca mai avem multe de descoperit pina sa intelegem cum a aparut universul, pentru ca acum ipotezele noastre sint la nivel de speculatii..Sintem ca grecii antici care au emis posibilitatea existentei atomilor..
De asta e super interesanta stiinta asta ca te provoaca incontinuu, si o descoperire, sau un raspuns la o intrebare ridica un urias numar de alte intrebari derivate..

No comments:

Post a Comment