Tuesday, May 14, 2013

Corectitudini sociale


Timpul a transformat lumea..Toate au evoluat..Si cele bune, si cele rele, impreuna..Spun asta pentru ca nu ma asteptam ca lumea asta, cea contemporana sa fie chiar asa..
Se pare ca, in realitate, in lupta dintre bine si rau, cel mai adesea invinge raul..Pentru ca se pare, raul e mai bine adaptat..
Din timpuri vechi au existat diferite tipuri de societati..Cu diferite tipuri de perceptii asupra binelui/raului, si cu atitudini mai mari sau mai mici asupra unor realitati..De ex: pe vremea lui Caragiale, sa zicem, au existat oameni de toate felurile, ca acum..Iar Caragiale i-a portretizat in special pe idioti, aroganti, abrutizati, prosti, dilii, descreierati, etc etc..Bun..Pe vremea noastra exista, la fel, tot felul de oameni..Doar ca societatea a avansat, si au avansat si idiotii in idiotenie, arogantzii in arogantza, abrutizatii in abrutizare, etc etc..Iar distantele dintre oameni s-au amplificat, odata si cu cresterea tensiunilor dintre componentii unei societati..Asa ca, teoretic, dupa atita evolutie, a devenit foarte greu sa ne mai intelegem intre noi..Bun, conform aceleiasi teorii a evolutiei, putem spune ca a crescut si gradul de tolerantza..Teoretic..E posibil..Dar, pina la urma, in lupta pentru supravietuire, dintre 2 oameni, unul tolerant, si intelegator, iar celalalt abrutizat, agresiv, rau, cine va invinge oare? Evident, cel rau..Si asta pentru ca societatea nu poate impune binele prin legi..Ci, cel mult poate limita raul..Iar de drepturile egale ale oamenilor nu te poti lua..Adica nu-i poti limita drepturile unui om rau, pina cind n-a facut ceva rau, chiar daca societatea stia ca e rau, si, ca mai devreme sau mai tirziu va face efectiv acel rau..Asta e..Pina sa ajunga societatea la un nivel mai mare de inteligentza va mai trece timp..Si atunci cine stie ce alte probleme se vor ivi..
Unii spun ca lumea e conspiratia modiocrilor, a semidoctilor, o cretinilor cu shtaif, a tiriturilor capabile de orice..E posibil, pentru ca astia nu rezista singuri, trebuie sa fie impreuna, intre ei..Si sint multi, nene..Pe cind cei mai inteligentzi sint mai singuratici, si retrasi..Ei gindesc altfel, au alte valori..Lumea asta in care traim e o combinatie de atit de multe lumi..De la cele mai ciudate, pina la cele mai spiritual-elaborate..

2 comments:

  1. Da,referindu-ma strict la ultima ta afirmatie,dar face sens si cu tot contextul in ansamblul sau,cred ca lumea este o suma de individualitati,de universuri umane sau supra-umane construite pe principiul concentricitatii!Daca ai observat,de la celula la planeta si pana la galaxie,toate respecta acest principiu al miscarii in spirala,o imbinare intre miscarea de rotatie si de revolutie la toate palierele...de fapt,ce ma gasesc eu a vorbi,cand tu esti in domeniu!Ei bine,acest principiu se aplica si dinamicii sociale,dar dintr-un unghi evoluat de perceptie!Acel unghi evoluat de perceptie esti TU!Si tu faci alegerile,tu imprimi miscarea cu alte cuvinte,universului in care te exprimi si existi,,,atat interior cat si exterior!Eu cred ca lumea nu e mai buna sau mai rea decat a fost vreodata,doar ca raul e mult mai mediatizat,(iar binele este eludat si aruncat in derizoriu,in nereprezentativitate)... si asta in scop de marketing,pentru ca frizeaza senzationalul,spectaculosul si excita sistemul limbic al zdrobitoarei majoritati!Se obtin profituri imense de catre o mana de "mutanti"(asa le zic eu)...de pe urma proferarii si disney-landizarii raului in lume! Internetul,media ,e unealta perfecta in acest sens!Doar ca oamenii inteligenti,oamenii stapani pe constiinta si pe rostul lor in lume,nu se lasa pacaliti de telenovela asta!Salvador Dali are,cred,un tablou cu niste giganti...mamuti sau elefanti care au insa picioare de girafa si,pe masura ce pasesc se prabusesc sub fragilitatea acelor catalige!Cred ca s-a inspirat din pildele Sfantului Anton cand a facut tabloul,magistrala alegorie a raului navalitor in lume a carui temelie subreda se poate narui dintr-o suflare mai sanatoasa a pieptului!Piept avem...inima tare ne trebuie!E doar o parere,ia-o ca atare!

    ReplyDelete
  2. Bine, sa nu ne luam de technologie, ca ea e pentru toata lumea..Problema e ca babuinii au acaparat tot..Si sint lasati asa pentru ca sint multe interese..O, da, cei inteligenti se retrag din calea maselor, pentru ca isi dau seama ca e o lupta inegala..
    Acuma spirala e un simbol filosofic, reprezinta evolutia..De exemplu, eu, anul trecut, in aceeasi zi eram un altul, mai prost..Acum, dupa 1 an sint in aceeasi zi, pentru ca toate s-au repetat ciclic..Dar sint altul, mai avansat, sa zic asa, pentru ca timp de 1 an am invatat multe lucruri noi..Deci ma aflu in acelasi punct, dar mai departe de centru..
    Galaxiile pot avea foarte multe forme, de la spirale, inele, forme nedeterminate, etc.. Toate isi datoreaza forma unor forte gravitationale mai mari (cele mici nu le afecteaza forma) din exterior..
    Stii ce e interesant? Ca la orice galaxie, im mijloc se afla de obicei un corp urias cu o atractie la fel de uriasa, cel mai adesea o gaura neagra..E ca in societate, raul cam sta la baza lumii, si nu binele..Asta e..
    Multumesc frumos pentru comment, te mai astept:)

    ReplyDelete