Friday, April 13, 2018

Un tramvai numit Primavara

Primavara asta e ca o toamna timpurie, asa, vazuta din avion..De fapt a si nins un pic, a plouat, a fost soare, asa ca pina la urma primavara asta care e foarte originala e ca o salata de anotimpuri..Ce fel suna, salata de anotimpuri, parca o si vezi intr-un bol mare si transparent cum te imbie sa o degusti, ca are toate ingredientele posibile proaspete si taiate mici-mici, care au in ele toate gusturile posibile..Pe salata o maninci cu optimism, si elan, clar, o savurezi in toata prospetimea ei verde-alb-rosie, o mesteci bine plimbind-o prin gura ca sa-i simti cit mai complet aromele...Altfel nu te atingi de ea, ca daca n-o maninci cu respect si consideratziune e ca si cum ai injura bucatarii, si bucataria, si gatitul, si fermierii, si tiristii care o transporta, si inca multi altii care au o contributie mica-mare la salata..Asa..Am uitat de unde am plecat, a, de la salata care arata ca o primavara..Invers adica..Acuma, daca ma gindesc ar putea fi in loc de salata o ciorba de aia meseriasha, sau o tocanitza cu legumitze si carnitza de vacutza pe farfuriutza..Na, merg comparatziile cu toate chestiile delicio-sutze (ca sa pastram diminutivele, ca si cind toate ar fi mici-mici si dragutze-vezelutze).
Sa revenim, si sa ne revenim..Primavara asta e, asa, cum e ea, in felul ei, cu toane si tonuri di-verse..Ne bucura ca ne-a scos din iarna, si ca reinverzeste mediul, ca in rest e si ea un anotimp de trecere spre vara cea solara..
Oare cit costa un tramvai? O fi scump? De ce l-au scumpit asa oare, ca nu-l poate lumea cumpara? Ce misto ar fi sa fii bogat, sa ai tramvaiul tau, sa te plimbi cind vrei, si pe unde vrei..Poti sa-l tunezi, ii pui si cauciucuri, si elici, il etansezi, si poti sa mergi si pe sosea, prin aer, sau pe sub apa..Poti sa te duci cu el pe liniile de tramvai normale, opresti in statii, si nu deschizi usile, ca sa-i vezi pe aia cum se bulucesc si te injura, la care tu sa deschizi geamul, si le zici ca sa fie mai civilizatzi, si mai veseli, ca sa nu faca riduri la pielea de pe moaca..In fine, mai bine nu..Chiar, oare ce super-erou ar putea sa aiba ca mobil un tramvai? Vat-man, sau Tramvai-man..In fine..Ce m-as plimba iar cu tramvaiul noaptea prin oras.. Intr-o noapte ploi-oasa si furtun-oasa, si lemn-oasa..Ar fi misto..De fapt multe ar fi misto, nu numai plimbarea, sau furtuna..Multe-multe-multe..

No comments:

Post a Comment