Friday, January 26, 2018

Piesa lui Nietzsche

Am inceput sa revad When Nietzsche wept un film din 2007 despre o lume a ideilor, a personalitatilor, a mentalitatilor din perioada lui Nietzsche, de la sfirsitul sec XIX..Asta dupa ce am vazut discutia de fiecare joi la TV cu Cristian Tudor Popescu in care el a plecat de la situatia politica romaneasca actuala, si a ajuns la o sintetizare a tot in "Pentru ca putem", spusa de un politician roman..Si CTP a zis ca fraza asta a urmat ca concept lui "God is dead" a lui Nietzsche, si a fost o justificare a tuturor ororilor facute de nazisti si comunisti.. Asta m-a pus pe ginduri, si era incredibil de adevarata, si mi-am dat seama ca era piesa lipsa din puzzle-ul evolutiei sociale asa cum o vedeam eu, pentru ca ororile sec XX aveau nevoie de o justificare, de ceva..Totul e simplu, dar eu abia acum am inteles..Inainte, ca omenirea sa combata raul se folosea biserica si puterea divina, adica se spunea ca daca faci o nefacuta al de sus de te vede si te judeca, si asa frica indusa de judecata divina mai tempera crimele..Si asta a functionat bine mult timp, pina cind omenirea a inceput sa descopere multe, si sa-si dea seama ca al de sus e doar un concept inventat fara sa existe in realitate..Nietzsche a zis atunci ca al de sus e mort, deducind de aici ca noi sintem de fapt singuri, si asa am fost dintotdeauna, si ca sintem liberi..Interpretarile au fost ca sintem liberi sa facem orice nefacuta..De aici au inceput ww1, ww2, comunismul..De ce a trebuit sa se intimple asa? Nu stiu, poate pentru ca omul e naiv si crede in iluzii? Sau pentru ca e rau si vrea sa ramina singur pe pamint cu toate averile celorlalti? Sau poate pentru ca e frustrat de civilizatie si vrea sa mai simta gust de singe? (Vechii romani de ce priveau la maceluri umane in arene?) In fine..Mersul societatii s-a facut pe drumuri grele, pina lumea a invatat ca razboiul e o forma suprema de distrugere..
E interesant ca exista o psihologie a maselor care seamana cu una a unei persoane..
Uneori ma gindesc la cum arata societatea romaneasca de acum, oare ce virsta mentala ar putea avea, daca biologic e de 28?
Vreau sa termin azi de revazut filmul, si sa ma mai gindesc un pic la ce e de fapt filosofia, si cum se leaga de celelalte forme de cunoastere..

4 comments:

  1. Nu stiu daca ai citit cartea lui N.D. Walsch - "Conversatii cu Dumnezeu". Daca nu, poate iti cade in mana, in special vol. 2, referitor la intrebarile tale. Scuze ca nu sintetizez ideile principale, as scapa multe. Recomand toate trei volumele.

    ReplyDelete
  2. N-am citit-o, cred ca e interesanta, as citi-o daca as mai avea rabdare:) Scrie-mi citeva idei din carte ca sa-mi fac asa o parere.

    ReplyDelete
  3. ​Cartea este un dialog neobisnuit pe care îl are autorul cu Dumnezeu. Stiu, pare oarecum de necrezut, si totusi sunt raspunsuri (adevaruri) la întrebări pe care ni le-am pus cu toții de-a lungul vieții.
    Primul volum relevează aspecte din viața omului ca individ, probleme personale și esențiale, cu accent pe șansele și situațiile individuale. Aici am găsit răspunsuri la unele întrebări cheie. Volumul II trateaza aspecte mai largi ale omenirii, cum ar fi timpul și spatiul, dragostea si razboiul, binele si raul, consideratii geopolitice planetare de cel mai înalt nivel. Aici este dezvoltat si subiectul Hitler. Vol III trateaza aspecte ale cosmologiei, călătoriei sufletului, etc.
    ​Acum referitor la Hitler. Hitler nu ar fi putut face nimic fără susținerea a milioane de oameni. Nebunia lui a fost alimentata de faptul că mare parte din natiune ii era alături. A fost creat de oameni și nu ar fi putut exista fără Conștiența colectivă, care a permis mișcării naziste să se manifeste. Hitler a profitat de moment și conjunctură. Prin genocidul produs de Hitler omenirea a reusit să se vadă așa cum este. Conștiența de grup este foarte puternică (mult mai puternica decât cea individuală) si produce efecte inimaginabile, în sens pozitiv sau negativ. Alegerea ne apartine, întotdeauna. Iar incapacitatea de a trăi experiența suferinței celorlați ca pe a noastră proprie face posibilă existența suferintei omenirii.

    N-aș fi vrut să spun nimic despre carte deoarece riscam să nu transmit exact esența. Cartea este mult prea complexă pentru a face o sinteză pertinentă în câteva rânduri. Poate, totuși, într-o zi îți va cădea în mână și atunci o vei citi pe nerăsuflate...sau poate că nu :)

    ReplyDelete
  4. Din ce spui e foarte interesant, trebuie citita ca sa vezi punctele de vedere ale unui Dumnezeu de-al lui, cred ca sint lucruri bine gindite, trebuie vazute si analizate..
    Asa e cu istoria, e un drum al evolutiei constiintei colective, sau a constientzei colective, sau a mentalului colectiv, pentru ca tot ce s-a intimplat a fost dat de ea. Hitler a fost cerut de poporul ala din conditiile alea istorice, si daca nu era el ar fi aparut altul, la fel si S talin, Ceashca, toti astia defectii..
    Am sa caut cartea sa vad, mulzumim de info:)

    ReplyDelete