Saturday, October 1, 2016

Cuvintele fiintzei

Traiectoriile trecuturilor se rasucesc in modele complicate si miscatoare, ca sa se inoade in clipa asta, in spatiul temporal de aici, si sa se opreasca..Energiile circula pe firele traiectoriilor inainte si inapoi ca lumini colorate, cind mai incet, cind mai repede, izbind cu putere crescatoare nodul, pina se desface, si energiile incep sa se miste pe traiectoriile viitorurilor care se construiesc tot ca fire care tzes un model si mai complicat, si perfect imprevizibil..Stam inca in nod, si privim din sistemul nostru de referintza combinatiile trecuturilor cum aproape le ating pe cele ale viitorurilor, intr-un dans posibil, si ne gindim daca putem incerca sa devenim premonitori..Chiar daca istoria se repeta, cum se spune, ea se repeta pe alte nivele, pe o alta ramura a spiralei evolutive..
De ce se spune oare, in chestiile alea profunde, ca inainte de toate a fost cuvintul? Sa fie pentru ca in cuvint se sublima comunicarea, care e fundamentala spiritului? Se prea super poate..Sau nu..Sau na, ca cuvintele sint esentze in ele insele, si in cuvinte putem defini gindurile si sentimentele noastre in mod clar si destul de precis..Chiar daca uneori ne e greu sa spunem cuvintele care ne arata starile, ele ne circula prin minte, si se combina firesc in siruri care construiesc sensul cautat, daca ne eliberam mintea..Pentru ca pare ca ele vin sa ne ajute, daca si noi ne cautam ajutorul lor..Si pentru asta e bine sa ne relaxam, si sa eliberam mintea de toate posibilele constringeri..Ca intr-o sedintza la un psiholog, in care psihologul sintem chiar noi:)
Cica textele sint hartzi in care cuvintele inlocuiesc grafica..
Cuvintele ne ajuta sa simtim substantza textului, pentru ca simplifica tot, si reduc toate logicile si ideile in lucruri imediate, si usor de memorat..
Cu cuvinte poti construi imperii..Sau concepte de nivelul unor imperii..Cu cuvinte poti ritma, sau cinta cu talent tot felul de variante de sublim..
Eu cind am invatat engleza, asta dupa romana, germana, si franceza, am inceput prin a invata cuvinte, inainte de orice..E un bun exercitiu si pentru minte, ca te face mai flexibil in exprimari..
Viata noastra e o trecere care se poate pune in cuvinte..Pentru ca in cuvinte e fiintza noastra profunda..Inima e un cintec compus din cuvinte, un cintec cintat unei lumi posibile, care e probabil sa ne inteleaga..

No comments:

Post a Comment