Saturday, December 17, 2011

Nud..

Exista pe planeta milioane de culturi, sa le zicem asa..Fiecare cu propriile valori, si prejudecati, si idei sociale, etcetc..Unele mai liberale, altele mai rigide, functie de contextul istoric, propria determinare si evolutie, etc.. Sint multe de spus, dar noi ne vom referi la ce e "romanesc" in educatia noastra, si care ne-a fost transmis de la virste mici, si ne-a determinat felul de a fi..
Ni s-au dat anumite valori sociale, atitudini fata de ceva, sau altceva..Ni s-a spus cum sa acceptam, sau nu, ce primim..Ni s-au indus reguli destul de stricte, pe care sa le urmam..Ni s-au impus destul de multe..Poate prea multe, pentru lumea de azi..
Acum, sa privim, detasat, ce a fost atunci, si ce, inca, se mai pastreaza in lumea romaneasca..Vedem foarte multe misticisme, superstitii, idei rigide, prejudecati, care, vin parca din noaptea istoriei..Aici nu ne referim la traditii, sau obiceiuri, care au farmecul lor, desi, unele au barbarismul lor, dar asta e alta discutie..
Cum spuneam, ni s-au transmis anumite lucruri..Ce e bine sa facem, ce nu, ce sa evitam, pe cit posibil..Functie de mediul in care am trait, de atmosfera, de educatia parintilor, de scoala, etc..
Ei bine, noi a trebuit sa acceptam tot, fara sa analizam cu mintea noastra, si fara sa ne opunem..Adica dogmatic..A trebuit sa devenim niste mici roboti sociali, care sa reactioneze predictibil..
Pentru noi, nuditatea era/este inca un tabu, desi traim in sec 21..Avem, inca, ca natie o problema de mentalitate..Desi, se pare ca generatiile noi au trecut in extrema cealalta..Tinerii de acum fac sex in liceu, se drogheaza, experimenteaza trairi extreme..Statistic vorbim acum, nu ne referim la oamenii seriosi, pusi pe studiu, si care, vor sa devina profesionisti intr-un domeniu..
Traim intr-o lume care se schimba accelerat..Si care incearca sa se adapteze vremurilor, si sa uite de regulile vechi, care nu au facut prea mult bine pentru evolutie..
PS Exista nuduri si nuduri, construite cu diferite motivatii sau scopuri..Sint nuduri artistice, technice, cu scop de reclama, etc..Se pare ca, din toate, cele artistice ramin in memorie..Restul sint consumabile..

No comments:

Post a Comment