Sunday, November 18, 2012

Ierarhii



Mi-am adus aminte de liceu, ca tot am pus poza cu statia de troleu unde coboram, ca sa fugim repede, pe Trandafirilor, spre liceu..Si stateam, si ma gindeam..Pai eu cred ca am avut cam cei mai duri profesori din Galati..N-am ratat niciunul..La LVA erau toti fosti inspectori, iar la Nave erau cam toti sefii de catedre.. Probabil de aia am iesit asa bun..Hahaha..Cre'ca..La noi era pe vremea lui Ceashca invatzamint de ala cazon.. Cu ordine, si disciplina..Iar ordinul se executa, nu se discuta..Faceai ce ti se ordona, ca nu aveai de ales..Da' era asa o salbaticie si in relatiile dintre colegi..Care era mai tare, isi impunea regulile lui..Ca altfel iesea cu bataie..Si eu nu eram bun la dat pumni, sau la alte trucuri din astea de intimidat..
In clasa era un fel de organizare de asta, de tip haotic..Si tu trebuia sa te supui..Fata de profi erai un nimeni, iar fata de colegi tot un nimeni, dar de alta natura, ca intre oropsitzii de soarta, cumva..Si multa arogantze, peste tot..Daca iti placea de vreo tipa si incercai sa discuti cu ea mai altfel, iti luai niste figuri, si niste cuvinte de duh, ca te lecuiai instantaneu..Si erau construite si un fel de bisericutze, functie de care/cum era mai teribilist si mai smecher..
Tin minte ca ierarhiile erau pe atunci foarte stricte..Adica era un sistem de asta, pe clase sociale "intelectuale" aia din clasele inferioare erau fata de cei din clasele superioare, inferiori..Clar..Si invers..Nu se amestecau..
Nu mai stiu cum e acuma, dar noi trebuia sa invatam enorm..De fapt, sa memoram..Cantitati uriase de informatie..Adica sa fim niste robotzi, care sa reactioneze asa cum vroia sistemul..Fara vointa proprie.. Nu aveai voie sa intrebi nimic..Era aproape ca o insulta sa intrebi un profesor ceva..Trebuia sa stai drepti, sa te scoli in picioare cind te asculta, sa raspunzi la intrebari specifice cu raspunsuri specifice..Stil stalinist..
Acuma, ca era uniforma obligatorie, asta poate ca era bine..Ca sa nu se faca diferentze intre elevi, ca unii erau mai bogatani, si altii mai saraci..Ca era disciplina, si asta e bine..Dar sa nu se exagereze..Pentru ca scopul era sa ne educam, sa acumulam date, si sa invatam sa gindim..Sa ne construim discernamintul..
Nu stiu, pentru mine perioada asta a liceului a fost plina de mistere, asa cum a fost plina de informatii, si trairi.. Am invatat foarte multe, si m-am maturizat in aceeasi masura..A fost un timp foarte dens, si interesant.. Acolo am construit reperele stabile ale propriei personalitati..Asa e..Dincolo de toate..
Parfumul si culorile amintirilor ramin la fel de puternice, in timp..

4 comments:

  1. Amintirile ne fac să mergem mai departe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amintirile cele frumoase ne sint sursa de energie si optimism:)

      Delete
  2. Mda, sistemul era dur, cel putin asa l-am perceput eu. Mult prea strict prin faptul ca nu aveai voie sa-ti spui parerea, trebuia sa accepti fara sa comentezi...cam greu pentru unii... Sa nu ai o parere, sa nu gandesti, sa nu iesi din pluton! Acum poti vorbi, dar cine te asculta?! Insa esti luat la ochi, dar na, depinde de fiecare ce accepta mai usor: sa fii umilit sau sa fii luat in vizor drept rebel. Dar macar te racoresti, e si asta o realizare :)

    Nici ce e acum nu e bine, democratia e inteleasa gresit, libertatea se confunda cu libertinismul, in scoala e haos. Sistemul e acelasi in sensul ca se merge pe memorare, nu s-a invatat mai nimic in ultimii 20 de ani, nu se pune accent pe partea practica, doar teorie la kg, informatie mult mai multa decat e necesara, programa supraaglomerata...ideea e ca se pierd in amanunte omitand esentialul. Nu sunt stimulati sa-si puna imaginatia la bataie. Copii buni au fost si atunci, sunt si acum, insa e pacat ca nu suntem in stare sa implementam un sistem educational in avantajul dezvoltarii unei personalitati a copilului care sa-i permita sa evolueze si sa-i dea incredere in propriile forte. Tot robotei ii vrem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exact, la noi toate sint pe dos..De cind l-au scos pe ceashca din schema au facut ce au vrut..Adica au furat cit s-a putut, si restul au lasat in paragina..
      Zilele astea au facut la liceu un fel de sedinta a profesorilor de fizica, sau ceva de genul asta, in care l-au omagiat pe domnul Amarinei de fizica..Pacat ca nu mai e printre noi..
      Da, invatamintul l-au reformat de l-au facut varza..Tot mai bine organizat era inainte..Iar elevii cei mai buni au plecat la facultati in afara..

      Delete