Friday, May 4, 2012

Concertul evolutiei



Viata e un miracol..Mai mare decit orice..
Daca te gindesti la o planeta incandescenta abia desprinsa dintr-o stea, undeva, intr-un colt de Univers..O planeta abia formata, ciocnita de asteroizi mai mari sau mai mici, in toata istoria ei..Si care s-a racit treptat, in tot timpul in care urmarea o elipsa trasata cu soarele intr-un focar..Lovita apoi de o cometa inghetzata, care i-a adus un lichid esential, pentru ce avea sa urmeze..Apa..
Daca te gindesti, cum din atomii amestecati, s-a putut construi ceva ordonat, atit de complicat cum e ADN-ul, care s-a putut replica, si care a determinat onstruirea unor organisme unicelulare, care sa "traiasca", adica sa schimbe cu mediul materie si informatie..
Daca te gindesti apoi la evolutie..Cum celulele s-au organizat, si specializat, si au construit organisme din ce in ce mai mari, si care s-au dezvoltat si adaptat in tot felul de forme, in lupta pentru supravietuire..
Daca te gindesti la toate, si te uiti in oglinda la tine, ca la o fiinta, in care fiecare celula isi are un rol atit de precis, ca o piesa dintr-un mecanism ultracomplicat, iti vin in minte 2 lucruri: miracol, si echilibru.. Eu, tu, noi , toti sintem unici si irepetabili, in istorie..In toata istoria..O fiinta, cit de simpla, este de un miliard de ori mai valoroasa ca orice..Ramine ca si societatea sa realizeze asta..
Sa fiu sincer..Toate gindurile mi-au venit cind am ascultat concertele pentru pian ale domnului Beethoven interpretate atit de precis, si clar, de domnul Zimerman..E atit de echilibrat totul, ca in viata..Ca intr-o viata elaborata artistic, sa zicem asa..Pentru ca cei doi domni ne plimba prin toate trairile posibile, atit de natural, ca ne revin amintirile profunde, cu toate detaliile..
Afara e soare, si cald..E o lumina atit de limpede..Ca putem vedea si adincimile, si inaltimile..Ce interesant..

No comments:

Post a Comment