Saturday, November 2, 2019

Gastro-nomicele fiintzei



Azi dupa cumparaturi am dat-o pe vin rosu intarit. E cel mai misto ever, si ce bine imi pare ca lumea nu stie, ca ar da navala, si s-ar scumpi, si ar fi nasol. Lasa lumea in cretinitatile ei, sa faca ce vrea, ca si asa e dusa cu capul, ca, na, asa pare, din ce, si cum face. E prostia cit china peste tot, si toti arunca cu bani ca sa isi cumpere iluzii de tot felul. Bai nene, ciiita prostie, si cita incredere in propria prostie, de te miri tot timpul. Eu, de cind sint ultra-restrictzionat cu banii cumapr ce e mai ieftin, si, am descoperit ca chestiile astea sint cele mai bune. A, bine, poti sa maninci la tot felul de restaurante ceva ultra delicios, dar cam costa, si, de ce nu sa-ti faci tu ceva auper-misto, ieftin, si de-li-cios. De la Dollar Store iau conserve de fasole de 1.50, conserve de macrou de 1.50, pretzels de 1.50 punga babana, orez de 1.50, sau 2, nu mai stiu, dar orez super valabil, cioco de 2.50 mare, de craciun, cuburi de supa de pui 1.25, 12 cuburi, piper, condimente, si alte multe chestii ieftine si bune. De ca sa ma duc sa dau dublu, sau triplu pe alte chestii mai nasoale la gust? Si stai asa. La wholesale club iau crenvursti de pui la 1, daca cumpar 3, pulpe de pui la 4 si ceva kilogramul, legume congelate, ca-s amestecate, sau bame congelate, sau morcovi congelatzi, sau ardei rosii taiati congelati (care isi conserva gustul, pe incercate de mine) punga babana de 5 dollari, din care folosesti mult la orice. Bamele congelate sint 3 dollari, punga mare, buna pentru o oala mare, sin care maninci bine vreo 3 zile daca pui si ceapa tocata, alte legume, si pulpe de pui. Piinea cam 1 dollar cea la reduceri, ca e alba, sau integrala. Maioneza 5 dollari borcanul de 500 grame, super gustos, poti sa pui jumate la o salata de cartofi cu ardei, si carne de pui, sa-ti iasa ceva cam 1-1.5 kg de salata, chiar mai mult, de sa maninci sa cazi pe jos. La congelate mai sint multe combinatzii, am vazut azi, care cu morcovi, ardei, broccoli, sau conopida, si altele la cam 6 dollari; morcovi taiatzi congelatzi la 5 dollari punga babana, sau mazare si morcovi amestecatzi tot la 5 dollari punga mare. Carnea de pui difera, pieptul e mai scump, pulpele mai ieftine, mai e si de porc, la 8 dollari/kil, buna de gatit in orice varianta, de vita e mai scumpa, cam la 10/kil. E o varietate uriasa, la pretzuri foarte bune, ca ei vind cantitati mari, in special pentru cei cu mici restaurante. Am luat ceapa la 2 dollari 2 kg, sint conserve de toate neamurile, dar mai scumpisoare pentru bugetul meu. Gasesti bucati de pui prajite gen KFC, la 25 de dollari de 1.5 kg cu pulpe si piept combinate, aripi de pui gata prajite si congelate, la 10 dollari 1.5 kg. Ei sint mari, vind de toate la preturi super-convenabile, nu ca in mall. Mi-am luat cafea solubila un borcan, la 3 dollari, si mi-ar mai trebui malai o punga de 1.5 kg la 1.5 dollari, pentru pus in ciorbe, ca le dau consistentza. Mi-am luat rosii de la Sobeys, la 2 dollari per pound, pentru gust, ca merg cu pui, sau asa, cu piine si sare, sint fabuloase. Nu stiu de ce lumea cumpara de la mall, cind aici sint asa ieftine. In fine. Si mai gasesti tot felul de deal-uri, ieftiniri, ca sa iei la jumate de pretz. Eu maninc de obicei pui, iau un pui la rotisor de la mall, si il pun in ciorbe, dar n-as refuza un steak adevarat, ca n-am mai gustat demult, ca sa nu uit si cum e friptura de vita, sau porc. Dar ma feresc de grasimile alea nasoale, recunosc, si mie imi place mai mult gustul de carne fripta cu cartofi natur, si salata, ba uneori prefer salata adevarata in schimbul carnii. Si ciorba mai mult ca orice, ca are gustul pe care il vreau, si e voluminoasa, si nu are multe calorii, clar. Pai na, fiecare maninca ce-i place. Eu nu inteleg de ce caviarul e asa o chestie de sa cazi pe jos, ca e nasol la gust, miroase a peste mort, si e si negru, bleah. Sau fructele de mare. Ce e aia nene, ca n-au gust deloc, si arata si de parca maninci insecte? Ori e peste, ori nu e deloc, si pestele sa fie de ala adevarat, nu unul cu carne alba, sau galbena, sau verde. Ori e morun, sau crap prajit, ori nu e nimic altceva, parerea mea. Desi, parca, macroul e cel mai gustos, gatit in toate felurile posibile. Ah, ce bune sint chestiile astea, dar, parca puiul le intrece pe toate. Na, sint multe de zis, ca fiecare are preferintzele lui. Mincarea buna e buna, ca ne face sa gindim mai bine. Si, cum se spune, noi sintem ce mincam. Si mincam ce sintem ,hahaha, e ca si cum viatza ne indeamna, si noi putem alege. PS Pretzurile sint in dollari canadieni, nu americani.

No comments:

Post a Comment