Tuesday, October 6, 2015

Toamnele sufletului

Cuvintele si sentimentele au mers in paralel..De fapt traiectoriile lor au fost curbate de suflet, care, si el, a urmat o traiectorie a destinului, dar au pastrat o distantza decenta..Apoi toate s-au amestecat, si s-au construit siruri alternative de cuvinte si trairi..Cuvintele au succedat trairilor..Frazele au construit o imagine a ce a experimentat sufletul, dupa care au urmat alte trairi, alte fraze, incontinuu..Si toate au inceput sa derive unele din altele, si sa se conditioneze reciproc..Ca sa nu spunem si de ginduri, pentru, ca, pe drum, au aparut si ele..Conditionate de stari..
Fiinta e complicata..Nici nu stii de unde sa incerci sa cauti sa o intelegi, pentru ca e un tot fluid, un intreg in aparentza, construit din cevauri care ba reactioneaza, ba sint indiferente..
Octombrie cinta pe limba lui o arie de toamna..Sintem intr-o trecere de la cald la frig, si de la viu, la amortit.. Natura pare imbatata de propriile culori, ca un pictor alcoolic, care isi traieste clipa..Tablourile sint superbe, e adevarat, dar starea data e una de incercare de uitare, ca atunci cind stii ca te desparti de o etapa calda, si luminoasa a vietii..Sau ca atunci cind vrei sa uiti o iubire care n-a fost sa fie, desi toate promiteau atit de multe..
A ramas imprejur aceeasi liniste a asteptarilor..Natura isi urmeaza drumul ei..E o toamna care pare la fel cu ea insasi, si cu toate celelalte toamne dinainte..Seamana cu nostalgia, si cu toate regretele..O simtim in suflet, ca pe o provocare..E linistita, totusi..Si ne sopteste incet, pe armonii de vint, despre multe, asa cum mai demult auzeam atitea lucruri interesante spuse de razele lunii care se izbeau de geamuri..

7 comments:

  1. Mi-e acum -dupa un hell of the year- mai greu ca oricand sa incerc sa ma regasesc.
    Am ajuns a desemna ca "surprinzator" tot ce as cataloga drept ne-dorit.. Cat despre evidenta acelei teorii a liberului arbitru...,nu indraznesc in a imi da cu parerea in vre-unoriscefel. (_Oricat de mult te-ai opune schimbarii .._)
    .Poate ca asa este cursul lucrurilor, pierzi pentru a te putea regasi mai apoi. Dar, presupun ca asta inseamna sa fi [ca te simti] pierdut, Intr-o prima faza.
    ..Am terminat si cu UNIVERSITATEA, acum cand termin universitatea,
    ..'napoi in Atena!:) acolo,cel putin e.. :)as spune chiar (ca e) confortabil
    ca si concluzie a tot: Timpul isi face a lui sarcina , nu-i asa?
    (sarguincios-sarguincios..
    No bene!..)

    ReplyDelete
  2. http://www.raspandacul.net/2007/01/17/index.htm

    ReplyDelete
  3. La mine toti anii astia au fost timpiti, am dat peste tot felul de aratari si situatii..Mai, de regasit te regasesti, dar ia un efort mare, n-ai ce sa faci, si mie mi-e asa sila de toate porcariile pe care mi le-au facut altii..In fine..
    Stii cum e, trebuie sa definesti exact lucrurile, nu sa le numesti, pentru ca odata adevarul spus, te eliberezi, si stii ce ai de facut, dar asta doar tu cu tine, nu trebuie lasat nimeni sa interfereze in felul in care iti ordonezi gindurile..
    Evident ca pierzi, apoi regasesti, ca sa pierzi iar, e un joc continuu al fiintei..Poti si sa te pierzi pe tine, dar pentru scurt timp, se mai intimpla..
    Felicitari pentru Universitate, na acuma ai scapat de o grija..Inapoi in Atena unde anume? Cica e situatia economica nasoala, dar pare ca lumea acolo e mai echilibrata, si ei au o placere de a trai, si un optimism destul de stabil, eu spun din auzite, ca nu am vazut inca Grecia, desi mi-as dori..
    Timpul, ca timpul, trece, ca asta e jobul lui:)

    ReplyDelete
  4. Nope, am un an de platit toate "penalitatile" . abaterile de la sistem.... va fi mi.nu.nat - Deja prevad... (muuulta ciocolata) Dar,
    macar, mi-am luat admiterea la scoala din Atena(,mă!). Oricum.. voi revedea amfiteatrul din Spitalul judetean singurul loc in care mi-a facut placere sa merg la cursuri. De-abia astept sa-l vad!.
    Ma plimba gandul putin spre grandioasele sali (universitare) sau /fie si amfiteatrele lor grecesti in care se formau Oamenii p`atunci....timpuri....De-aur as zice.
    Despre Grecia.. Grecia - se zice ca e, - tara in care doar semizeii si eroii se mantuiesc, restul muritorilor fiind nevoiti sa se zbata neputinciosi intr-o lume a duhurilor si a umbrelor. ( ce de nedreptate...!:)))

    ReplyDelete
  5. Ce ai studiat in Galati, ceva legat de sanatate? Lasa ca la greci e o atmosfera mai relaxata, ca ei nu se streseaza ca idiotii pentru fleacuri, am auzit ca le plac petrecerile, sparg farfurii, fac baie in Egeea cea limpede..Stii sa vorbesti greceste? Eu tin minte doar litere din alfabetul lor ca-l foloseam pentru tot felul de constante fizice, sau puncte de reper, etc..Lambda=lungime de unda, Omega=viteza unghiulara, niu=frecventza, theta=unghi de rotatie, delta=unghi, fi=diametru, etcetcetc, cam toate literele grecesti le-am folosit, acuma le-am mai uitat, ca, na..

    ReplyDelete
  6. Pot spune ca am studiat cam vreo doi ani.. medicina, ca-n primii doi ani noi - la dentara - facem medicina generala apoi urmeaza cursurile de specialitate, restul materiilor (specializarilor) fiind studiate superficial. Asa ca un medic dentist -"nu se poate numi" - nu poate fi considerat in nici un caz m.e.d.i.c. E o facultate tehnica in (mare)parte,ce include pasi si etape, scheme de plan de operari (conditionate in extremus nu de statusul vatamat al pacientului cat de situatia financiara a acestuia), nimic care sa solicite prea mult exercitiul logicii ,dar cu acoperire "misto" - ca doar e vorba de aparatul masticator - un aparat biologic-mecanic äsa ca lucrarea medicului nu include garantii, asadar nu poate fi luat deloc la intrebari pentru.... "lucrul" prost, ci refacerea lucrarii ..cu noi costuri.. e solutia. Oricum, profesionisti sunt si in acest domeniu, dar si costul este pe masura. Eu in anul 2 am simtit ca (incep sa) ma-ndobitocesc incercand tot felul de salvari... solutii, care s-au dovedit ulterior a fi salvatoare pentru minte si sufllet Si alte "descoperiri"...:D.
    Domeniul sanatatii psihicului insa ma atrage cel mai mult. am avut si un profesor care preda cu pasiune materia dumnealui, "Psihiatrie" (pentru noi s-a facut doar un semestru)...Se lipea de mine "tot!"; toata informatia, incredibil de usor :):) Cica e de viitor ->imi spusese cineva intr-o z, ca vor fi din ce in ce mai multi bolnavi psihici in anii care vor urma.:)) Nu stiu de va fi asa, desi eu am impresia ca vei avea mai mult de lucru cu familia celui bolnav decat cu bolnavul insusi. Dar ma atrage gandul sa ma fac fermier...aia, acolo parca-i mai multa libertate. Iubesc campul si mirosul aerului din diferitele momente ale zilei, plus ca de transpiratie nu ma jenez. Plus ca acolo,(pe camp) /,muncind, timpul trece (mai) repede... N-am nevoie de zile (multe) - ce sa fac cu ele?.. [Si nici de ******** cu diploma de studii superioare -fara suflet in ei -(langa mine constant)]. Prieteni pot sa-mi fac oricum.
    In Romania esti obligat sa te stresezi, vrei nu vrei, asa stau lucrurile aici..

    ReplyDelete
  7. Pai mergi pe psihiatrie:) Mie mi-a placut psihologia practica, i-am studiat pe oameni de cind ma stiu, si tot n-am ajuns la nici o concluzie, decit ca toate-s relative, si inca cum..
    Sa stii ca munca fizica e uluitor de buna pentru suflet, te elibereaza, mai ales cind te conectezi cu suflete directe si oneste..
    Mai Ro nu e tara de trait in vremurile astea, pentru ca mentalitatile sint ramase mult in urma..Dac a vrei ceva adevarat te duci intr-o tara mai relaxata si structurat echilibrata..Si mie mi-a fost greu pe aici, dar am invatat sa ma adaptez, si sa-mi dezvolt capacitatile, intr-un mod onest, totusi, fara sa calc pe nimeni, sau sa ma impun..De altfel ingineria e altfel, aici ori esti specialist, si invingi problemele, ori te apuci de altceva..Nu stiu, eu nu sint genul slab, sau care cedeaza usor, si de aia mi-a placut genul asta de lupta cu viata..Bine, sint multe de spus, pentru ca intilnesti tot felul de variante umane nedorite, dar te iei de guler cu toti, si mergi inainte, inveti sa injuri eficient, si sa uiti toate mizeriile cu care te agreseaza zilnic tot felul de animale cretine..Trebuie tarie de caracter, si o infinita tenacitate, si toate se vor rearanja, ca sa dea un sens vietii:)

    ReplyDelete