Saturday, August 10, 2013

Noi intre ei

Nu sint un erudit..Nu pot recita din memorie lucruri invatate pe de rost..Nu retin, si nu pot reproduce cuvintele unor poeti..Nu pot..Dar pot sa simt vibratia poetica dintre cuvinte..Imi ramine in minte muzica, ritmul, si viziunea..Simt lumile ce au determinat cuvintele acelea sa fie, asa, atunci..
Vezi tu, poezia presupune talentul imbinarii cuvintelor..Dar cuvintele suna altfel la un poet adevarat..Pentru ca poetul autentic e de fapt un om care construieste din acele cuvinte, lumi..El le da o alta semnificatie..El vede, si iti arata si tie viziunile lui cosmice..Ce frumos..
Si daca norii desi se duc,
De iese-n luciu luna,
E ca aminte sa-mi aduc,
De tine-ntotdeauna..
Mie Eminescu nu mi s-a parut un poet roman..In nici un caz..El e romantic, sau ce e, dar roman, nu prea cred, pentru ca nu are un stil romanesc..E german, autentic, alambicat, genial, interpretat de toti idiotii care cum au apucat, super-original, vizionar, genial-elaborat, e oricum, orice ar fi, dar roman nu e cu siguranta.. Tot ce a scris e mai degraba german ca stil, scriitura, gen, gindire, simtire, ca orice..
Imi place ca noi romanii ne dam mari cu unii creatori de valori, care, de fapt au studiat in west..Toti au venit, dupa studii, si au creat scoli, in Romania, dupa modelul celor din west..Si au ramas in istorie..
Hai sa fim seriosi..Civilizatia noastra e o urma palida a civilizatiilor din Europa..Noroc de ei..Altfel am fi ramas anonimi pierduti la marginea lumii..Stiu ca avem si noi valorile noastre..E normal..Dar ale noastre valori au fost certificate de cei din occident..Pentru ca daca ar fi fost dupa noi..Oho..Brincusi de ex, ce s-ar mai fi auzit del el daca ar fi ramas acasa? Cam zero barat..Multumim din inima partidului..Sintem primitivi..

No comments:

Post a Comment