Friday, March 29, 2013

Visuri intzelese


Visez un vis..Un vis care e construit de mintea mea..Ca o amintire ce-mi vine dintr-un viitor, de la un prieten necunoscut..Si, cu care m-am conectat, fara sa simt..
Daca as fi acum in Valea Regilor, as visa un trecut fabulos..Cu oameni supusi, si puternici..Suficient de puternici, cit sa isi cedeze fortza si vointza unui rege..Care, si el, visa la nemurire..O nemurire sub forma unui munte de lespezi gigantice, cu fetze perfect plane, si muchii exacte..Si as mai visa la un drum tacut, printr-o furtuna de nisip, in cautarea unor comori ascunse, aduse de alte civilizatzii, si ingropate adinc..
Daca as fi in lumea rece a ghetzurilor eterne, poate as visa la caldura, si la un soare viu, si prietenos cu viata de pe planeta asta..
Daca as fi intr-un oras poluat, as visa o natura uriasa, o padure, si un cimp..Daca as fi intre ape, mi-as dori pamint stabil..Daca mi-ar fi frica, as vrea liniste, daca as avea tot, mi-as dori altceva..
Tot timpul as vrea sa am ce nu am inca..
Desi, vezi, dincolo de toate, cred ca cel mai mult, noi toti visam sa avem impreuna ceva ce nu are echivalent in bani; un prieten..Care sa ne faca sa visam..Si sa intelegem atitea..Chiar si natura visurilor..

Plat


Lumea asta ne-a acceptat, cumva..Cam in aceeasi masura in care si noi am acceptat-o..Mai mult ne-am tolerat reciproc..Am fost la limita indiferentzei..Am mers ca pe cablu, ca acrobatzii..Nu am facut pasi pe linga, ci doar pe linia de separatzie..Am privit cu aceeasi raceala semnele ei, asa cum simteam ca si ea, lumea, ne priveste..
Habar n-am, nu sint un expert in a fi social, ba chiar dimpotriva..Lumea ma oboseste, si ma irita..Ma izolez de ea oricind pot..Nu pot intelege fiintele sociale..Care nu pot trai fara sa iasa in public, si sa isi expuna indecent propria prostie..In fine..
Miine sint liber, e Good Friday, habar n-am ce e de fapt, stiu doar ca e good..Am sa dorm ca un purcel, fara grija ca trebuie sa ma trezesc dimineatza, ca idiotul..Probabil iar o sa visez noaptea asta ceva dubios, ca na, am mintea plina de detalii..Cui ii pasa, oricum..Ca fiecare viseaza ceva de care nu-si va aminti..Somn usor, si vise erotice.

Repere stabile

Ne invirtim pe o spirala plana..In jurul unui punct fix..Ca intr-un carusel ce se departeaza de centru..Centrul punct de pe suprafata unei planete care se roteste in jurul propriei axe..Si in jurul unei stele..Care, stea, si ea, se roteste in jurul axei galactice..Care galaxie, cine stie..
Facem miscari complicate, de fapt..Pe care nu le simtim..Pentru ca..
Mai degraba ne raportam la constiintele celorlalti..Pentru ca, pe ele le simtim pe pielea noastra..Pe oameni ii avem ca repere mult mai clare..Ei se invirt prin galaxie impreuna cu noi..
Sistemele noastre de referintza au fost cele care ne dadeau masura lucrurilor pe care le puteam intelege.. Pe care le-am ales singuri, intuitiv..Pentru ca ni se pareau mai stabile, si perceptibile..E firesc..

Turnuri

Blablabla, blabla blabla..Cam asa suna multa lume care vorbeste..Sau tv-uri, ziare, radio, etc..Se bat cimpii continuu, iar, si iar, se spun bla-bla-uri complet inepte, si socant-stridente..Haos general, grobian, si agresiv.. Lumea asta a evoluat pe directii cel putin ciudate..Nu mai e rost de a fi social..Decit, stiu eu, daca esti ciudat intr-un fel comercial..Daca le satisfaci, de fapt, unor alti ciudati pasiunile lor ciudate..In fine..
Lumea rationala nu se mai implica..Fiecare isi face un cerc de prieteni, si se inchide acolo..E dreptul lor.. In fata unei agresivitati sociale din ce in ce mai mari, lumea se retrage..E de inteles..Si noi facem, cumva, exact la fel..Nu mai cautam sa cunoastem alte constiintze..Pentru ca riscam sa ne prajim..Ca de atit de multe ori..
Ne izolam, pentru propria protectie..Asta e..

Thursday, March 28, 2013

Psihic si realitatzi

Am vazut multa lume capabila, dar care se lasa in bataia vintului, se acomodeaza cu unele modele..Unii nu mai vor sa evolueze, pentru ca se simt echilibratzi confortabil in propria lor mediocritate..Si se considera si implinitzi, si fericitzi..Ma rog, asta cu fericirea, nu o cred..Pentru ca fericirea inseamna  sa vezi o reusita a concretului lucrurilor pe care le faci..Fericirea e o chestie practica..E scurta, si concentrata..
Nu i-am inteles pe cei care cauta o stabilitate..Adica, bine, e placut sa te stii cu toate puse la punct..Dar, atunci, unde mai e satisfactia cautarilor, si, mai ales, a descoperirilor? Ce dracu te mai face sa mergi inainte? Daca nu mai ai mistere de descoperit, si probleme de rezolvat? Ma rog, fiecare e liber sa urmeze propriul drum..E adevarat ca uneori obosesti, si ai dureri de cap, si-ti vine sa lasi tot balta..Dar tragi un somn adinc, maninci ceva ce iti place enorm, asculti o melodie care sa-ti reincarce bateriile entuziasmului..Iti dai un timp in care sa iti revii, si sa te gindesti doar la ceva frumos..Si stai, asa in repaus..Te conectezi cu energiile din centrele galaxiilor..Comunici cu toate eurile din tine..Iti refaci echilibrul..Stai citeva minute intr-o liniste cosmica..Si apoi deschizi ochii..Si lumina pe care o vezi e semnul energiei..De acolo, din acel moment chiar poti pleca spre oricare spatzii..
Am facut mai demult un exercitiu de imaginatie..Ca si cind as fi fost un maseur-terapeut, care putea reface centrele de energie de pe meridianele principale ale fiintzei..A fost interesant, ca experiment..Bine, nu am masat fizic, efectiv..Doar am comunicat..Si am vazut cum e construit omul..Cum gindeste, si cum simte.. Pe un caz particular, e adevarat..
Eu nu prea cred in hipnoza, sau manipulare psihologica..Stiu ca exista, dar la mine n-au functionat..Cel mult, poate sa ma auto-hipnotizez, desi e greu de crezut..La mine doar alcoolul are efecte euforico-comice:)))..Droguri n-am incercat, pentru ca ele sint pentru cei slabi, si fara imaginatzie..Cred..Singurele placeri autentice iti vin din constiintza ta proprie..Din conshtientza unor realitatzi..Celelalte sint copii nereusite..Si de calitate du-bi-oa-sa..Clar..

Formule

Cel mai interesant lucru din toata viata asta micronica e sa inveti cit mai multe..Sa bagi in memorie cit mai multe informatii legate de ceva anume..Un ceva pe care vrei sa il intelegi, dar, pe care nu stii de unde sa-l apuci..Si, pe masura ce memorezi cantitati mai mari de date, inveti sa le cataloghezi, apoi sa le separi pe departamente..Apoi sa le asezi pe etaje diferite de valori..Inveti sa le organizezi..Si sa te organizezi si pe tine, sa iti reasezi si propriile valori..Si, dupa ce ai facut toata munca asta uriasa, inveti sa intelegi cum sint legate elementele, stiind rangul si valoarea fiecaruia..Apoi inveti sa faci un rang si la relatii, si sa le plasezi si pe ele pe nivele..Si, uite asa, cind ai vazut toate conexiunile dintre toate, ai inteles cam cum functioneaza sistemul.. E simplu..Trebuie doar sa depui o munca uriasa..Care sa iti placa..Si sa fii deschis..
De multe ori ma intrebam, de unde m-a apucat pe mine pasiunea sa ma intorc in trecut, printre amintirile din liceu..Si nu intelegeam..Probabil ca era firesc..Ca sa revad virsta marilor pasiuni, si sa retraiesc inceputul de acum, asa cum l-am trait atunci..Sa-mi revad entuziasmul fiintzei inocente, care deschide ochii mari, spre lume..E fabulos cum marile raspunsuri se afla, de fapt, in noi..
Cre'ca trebuia sa ma fac psiholog..Ca am studiat pe cont propriu psihologia..Dar nu am aprofundat-o..Doar am simtit-o..Sau mai bine ma faceam biolog, ca mi-a placut enorm biologia, si felul cum au fost construite fiintzele..Si acuma am inteles si cum a fost cu evolutia..Aproximativ, ca nici aici nu am studiat milioanele de date..Sau fizician cu specializarea mecanica..Dar, si aici apareau chestii complicate, cu rezolvat de ecuatii diferentziale, bleah, moartea pasiunii..Matematician nu, ca erau chestii cu logici ciudate, uneori...
Poate artist..Sa fac opere interesante, si echilibrate..Dar parca prea ma legam de anumite proportii, si aveam tendintza sa le repet..
Tot mai interesanta e ingineria..Pentru ca e o combinatzie din toate..E geometrie, constructie, arta imaginativa, matematica si fizica aplicata, calcul, verificare, etc..Sint un Da Vinci mai mic, care foloseste technologia asta schimbatoare..De multe ori e obositor..Dar rezultatele sint absolut fabuloase..Sa vezi tu cum iti iese un proiect, dupa ce ai avut miliarde de indoieli, si ai invatat sa iti depasesti angoasele..Si ti-ai pus sufletul in bataia vinturilor, continuu..
Ingineria e, de fapt, o lectie de viata..Si un drum..O traiectorie a spiritului, in cautarea lui "intru" devenire, cum spunea dl Noica..
De fapt orice domeniu are logica, si pasiunile proprii..Si ne determina..Noi sintem, de fapt, spirite care se invirt in jurul lucrurilor pe care vor sa le inteleaga..Noi, toti..

Wednesday, March 27, 2013

Eternitati imprevizibileAvem putine certitudini..Pentru ca toate se transforma, mai repede, sau mai incet..Dupa un apus de soare, o noapte vine..Si o zi noua, apoi..Cit timp?
De multe ori te intrebi: cum ar fi fost daca? In societate treci pe linga foarte multi oameni, pe care nu-i cunosti..Si te intrebi..Daca ai fi intrat in vorba cu unii dintre ei, poate ai fi descoperit multe lucruri pe care le cauti la un prieten..Si poate te-ai fi inteles atit de bine, cit sa pastrezi o relatie toata viata..Sau poate nu te-ai fi inteles deloc..
Cum ar fi fost daca ti s-ar fi intimplat, in viata, toate, altfel? Ai fi avut o alta traiectorie..Alt destin, ai fi devenit altcineva..Dar tu esti cel de acum..Ai ajuns la punctul tau de acum, trecind prin toate cite ti s-au intimplat.. Cu acordul tau, pentru ca si tu ai avut rolul de a accepta unele, de a respinge altele..
Certitudinile sint relative..Totul e imprevizibil..Ca intr-o eternitate pe care ai descoperit-o pas cu pas..Si careia ii mai vezi, inca, cumva, inceputurile..Pentru ca au fost si ale tale..Dar nu si sfirsiturile..Pentru ca asta o defineste pe ea, pe eternitate..Infinitul..E substantza ei..Nu si a noastra..
Timpul lumii a inceput cindva..Cred.. Din cite eternitati se compune, de fapt, timpul?

Tuesday, March 26, 2013

I-bili

Foarte multi sint instabili,  irascibili, imprevizibili, improbabili, iremediabili, ireversibili, unii irecuperabili, inexplicabili, incalificabili, irefutabili, incomensurabili, etc..Oamenii sint in multe feluri, si se manifesta complet aleatoriu..Habar n-ai la ce sa te astepti de la oricine, si oricind, oricit ai crede ca il/o cunosti, te va surprinde..Si surprizele astea e posibil sa fie de la cele mai mici-minuscule, abia vizibile la microscop, si pina la cele de dimensiuni cosmice..Si asta e pentru ca ei sint vii, si au stari diferite de agregare..Plus ca trebuie sa fie adaptabili, pentru ca natura, si societatea nu prea ii iarta..
Cred ca pe oameni ii defineste ceea ce le place..Pentru ca asta vor cauta sa le umple cit mai mult din timpul activ.. Iar placerile astea pot fi positive, negative, nule, variind de la plus, la minus infinit..Si, de asemenea, ii mai defineste educatia, cultura, experientza, inteligentza, sensibilitatea, etc etc..Desi e cam mult spus ii “defineste”..Pentru ca oamenii nu prea se pot defini stiintific..Ei cam depasesc orice tipare..Adica sint si in-definibili..E in-credibil..Dar adevarat..Sint pur si simplu i-bili..

Sunday, March 24, 2013

Amintiri reamintite

Este un cintec, de mai demult, care cinta melancolia si regretul, cumva..Tristetea..O tristetze pescuita din atmosfera, pentru ca toamna pleaca..O toamna-anotimp simbol a unor trairi, de demult..Din vremuri pline de soare, de lumina, de caldura, si de optimismul unei virste pe care o credem eterna..
Si cintecul continua..Povestind despre ce frumos e, inca, acum, si de ce frumos va fi sa ne amintim de vremurile astea..Despre caldura senzatiilor..Despre sufletele frumoase care ne-au zimbit, asa cum ne zimbea soarele acelor vremuri..Despre armoniile care ne vin, firesc, chemate, sa ne re-echilibreze..Despre iubirea din ochii fetelor cu care ne conversam, la o prajitura, si o cafea, acolo, pe marginea noastra vesela, de timp..
Bine, cintecul isi continua povestea lui, despre lumile lui septembrie..Descriind peisajele anotimpului de atunci, asa cum le-a trait autorul..Un autor care ne imprumuta, atit de frumos, gindurile lui..Care seamana cu ale noastre..Si ne ajuta sa continuam..
Noi, fiecare, ne-am trait viata proprie, luind de la vietile altora ce am crezut ca ni se potriveste..
Cintecul se cheama Try to remember..Si ne indeamna sa retraim ceva frumos..Intimplari de demult.. Cind toate erau atit de adevarate..

Istoriile eurilor


Privim cu ochii eurilor noastre..Cu ochii starilor, ai amintirilor, ai gindurilor..Privim prin lentilele construite in ani..Anii nostri de evolutie..Privim din unghiurile schimbatoare ale timpului..Privim de pe pozitiile pe care am ajuns, acum, dupa ce..
Lumile din noi au interactionat cu lumile de afara..Au comunicat intre ele, tot timpul..Apoi eurile au inteles, si si-au transformat si lumile lor proprii..Noi am privit cum se schimba interioarele cu ajutorul acelor euri-maistri sau euri-ingineri, sau euri-spirite..Si am acceptat, sau nu, pentru ca noi eram dictatorii ierarhiei acestei piramide complicate de relatii..Probabil ca in noi este o democratie mai mare, sau mai mica a eurilor, cine stie..Poate ne stapinim eurile, ca sa urmeze un scop, interes, etc, sau poate le lasam libere sa se construiasca intre ele..Intuitiv..Si in noi e o lupta a fiintelor interioare, asa ca in natura..In care invinge cel mai real, mai actual, mai adaptat..Se poate..Doar sintem copiii naturii, si ii respectam regulile..Reguli de afara, care au intrat si in noi, firesc..
Oamenii isi traiesc viata la fel cum si-o traieste si natura..Copiem un model elaborat in miliarde de ani.. Fiecare, cumva, original, si diferit..Sintem oglinzi mici ale unui sistem de legi universale..
Noi, ca fiinte sintem rezultatul atitor miliarde de ani de evolutie..De transformari..Plecind de la primele celule,  la constructii din ce in ce mai elaborate, la organisme care s-au adaptat continuu..Intr-o lume salbatica, in care se maninca unul pe altul, si incearca sa se conserve pe el..Si sa isi transmita genele, mai departe.. Ajungind la etapa asta, a lui sapiens sapiens sapiens sapiens..In care fiintza si-a dezvoltat o gindire ce a fost capabila sa construiasca sisteme; sociale, economice, etc..Elaborate dupa aceleasi legi, si ele, ca ale naturii.. Pentru ca noi, cei de acum, inca mai avem, in noi, in instincte, salbaticia din care am fost construiti de catre evolutie..Si care se vede atit de clar..Printre technologii se mai ascund, inca, trecuturile pline de lupte, de singe, de dominare..E firesc..Si e sanatos sa ne intelegem, si acceptam natura noastra profunda..
Ce e interesant stiind istoria, e, cum intelegem sa devenim altceva..Altceva ce inca nu stim sigur ce va fi..Sau ce vom fi..In sensul ca, vom fi capabili sa ne construim o traiectorie pe care sa o urmam? Sau vom lasa natura, si legile ei sa decida, in continuare? Probabil ca orice varianta e posibila..Iar noi, cei mici-parti din marea lume vom urma ceva, orice, va fi decis-acceptat global..

Saturday, March 23, 2013

Origini noi


Viata ne surprinde, uneori..Ne arata lucruri absolut neasteptate, si chiar interesante..Si e bine, pentru ca ne arata ca traim in realitate, ca existam, ca interactionam, si ca sintem capabili sa rezistam unor schimbari.. Ba chiar sa ne placa..
Uneori, totusi, e foarte bine pentru noi ca sa surprindem viata..Adica sa facem schimbari inauntrul nostru..Din proprie initiativa..Sa ne transformam, sa sarim la o clasa de gindire mai sus..Sa ne depasim noi, pe noi..Sa incheiem un trecut, si sa incepem din nou..Sa construim o origine a timpului chiar acum..
Un inceput nou il putem face in foarte multe feluri..Eu ma gindesc la o arhivare a trecutului, si a limitelor lui, si ale nostre proprii..Si sa ne depasim acele limite..Sa avem curajul sa visam altfel..Sa incercam sa trecem pe un alt nivel visele..Sa zburam mai repede, mai sus, si pe traiectorii mai precise si flexibile..Nu e deloc usor..Nici un nou inceput nu e usor..
In curind va veni o revolutie a robotzilor..Vom vedea din ce in ce mai mult robotzi care vor face muncile fizice, oricare ar fi ele, mult mai bine..Computerele si Internetul se vor dezvolta incredibil, si vor inlocui multe joburi de acum..Si atunci, omul chiar va deveni masura lucrurilor..Dar nu prin partea fizica a lui..Ci prin cea creativa, constructiva, si profund visatoare.. Si atunci vor fi timpurile inginerilor, cred..Atunci vor fi cu adevarat apreciatzi..Pentru ca, astazi, timpul, parca asteapta ceva, nu stiu ce..Poate sa treaca criza, sa vina primavara, sa se dezvolte noile technologii...Cine stie? Dar se vor schimba multe..Va fi bine..Cu mult mai bine decit ne-am imaginat..
 http://www.youtube.com/watch?v=kJoMDq4AyLc

Friday, March 22, 2013

Incercari si reusite

Destinul tau, felul cum iti traiesti viata depinde de tine, de valorile tale, de experientele tale, de structura ta intelectuala..Si de noroc, uneori..
Destinul tau mai depinde de noroc atunci cind cei dimprejur nu prea pot sa te inteleaga..Pentru ca asta nu depinde de tine..Si se intimpla de atit de multe ori..Bine, acuma si contradictiile astea dintre feluri diferite de a gindi pot veni din faptul ca unii gindesc mai putin, sau mai mult decit altii, si diferentzele sint prea mari..E posibil..
Lumea e rigida..Fixata in anumite forme, intre anumite reguli..Iar tu, daca nu te incadrezi, cam risti sa fii exclus..Cel putin mie mi s-a intimplat des..Si nu am avut ce sa fac..Spun asta pentru ca in relatiile mele amoroase am experimentat tot felul de situatii..Care incepeau ca diferentze de perceptzii erotice, la inceput, si evoluau spre diferentze mari in altele, in timp..Si, care, iremediabil duceau spre despartire..Adica neplaceri, frustrari, dureri..Si multe pareri de rau, ca nu a fost sa fie..Si aici e mina destinului, nu ai ce sa faci atunci cind diferentzele sint atit de mari..Accepti sperind ca data viitoare sa fie mai bine..
Nu stim niciodata ce ne rezerva viitorul..Noi incercam, dar depindem foarte mult de norocul chior de a intilni omul vietii..Mergem inainte, incercind sa uitam ce a fost, dar convinsi ca vom cistiga la loterie data viitoare..

Oameni si spirite

Spiritul face diferentza..Asta ne face unici, pe fiecare..Gindim diferit, simtim diferit..Sintem diferiti unii de ceilalti prin sistemul propriu de valori..
Eu nu m-am putut intelege cu multa lume, si nu am inteles de ce..Sincer..Pentru ca eram deschis, si as fi vrut sa comunic pe cit mai multe dimensiuni posibile..Si in cit mai multe feluri..Oricum..Pentru ca stiam ce stiu, si, mai ales ce nu stiu..Oho, si nu stiu atiiiiiiiiiiit de multe..E normal..Asa sintem toti, fie ca acceptam, sau nu.. Avem enorm de mult de invatat..Bine, sint si chestii ok, si fata de care sintem deschisi, asa cum sint multe pe care le cam respingem, pentru ca ies din sistemul nostru de valori, si nu se potrivesc cu structura noastra, cu ce sintem..
Dar, cum spuneam, sint deschis..Adica sa recunosc ce stiu, si sa conversez pe multe teme interesante..Si, la fel, sint ok sa recunosc cit de multe nu stiu, sa ascult, si sa invatz..Cred ca e foarte bine sa realizezi ca sint atit de multe care iti sint necunoscute..Si e foarte sanatos sa accepti asta..Ca sa te "vindeci".. Desi naivitatea nu e o boala..Doar o lacuna, o lipsa de cunoastere..Si o sansa de a te schimba, intelegind din ce in ce, mai mult..
Oamenii, in general, sint comozi..Si suficient de prosti..Nu le place sa invetze, nu vor asta, si nu ii intereseaza.. Si asta ii cam defineste.. De asta nu prea te poti intelege cu ei, decit pe chestii foarte restrinse.. Iar multi sint exagerat de orgoliosi..Chiar arogantzi..Asta e..Probabil ca cei cu care te-ai putea intelege fac parte din anumite cercuri de oameni, cu o anumita educatie, si experientza..Si cu o suficient de mare deschidere spre intelegere..

Priviri spre lume

Copiii descopera lumea jucindu-se..Noi ii privim, si ii lasam sa se joace..Le observam gesturile nesigure, si privirile mirate..Consideram ca trebuie lasati sa invete sa inteleaga lumea, fiecare in felul lui..Uitind ca, si noi, nu cu mult timp in urma, eram la fel ca ei..Naivi, si deschisi..Si, uitind ceva esentzial..Copilul din noi invata la fel cum invata un copil real..Jucindu-ne..Pentru ca, invatam experimentind, toata viatza..Incercind, gresind, reluind experientele, continuu..Pina intelegem ce fel functioneaza legile unor mecanisme..
Poate ca de asta e viata interesanta..Pentru ca avem sansa sa facem atitea, si sa intelegem atit de multe.. Trebuie doar sa nu disperam daca nu ne iese ceva..Si asta invatam pe masura ce adunam informatii, si avansam in gindire..
Sintem aceiasi, tot timpul..Doar mai maturizati de ce am trait..

Thursday, March 21, 2013

Mericrizmas

Joi oamenii sint noi..Sau in noi, in mintea noastra..Pentru ca ii vizualizam..Ii facem personaje de film mental.. Care fac si desfac ineptzii asa cum fac clovnii cu baloanele lunguietze si flexibile..Be-ton..
Iarna asta isi permite cam multe, dupa parerea mea..Cica la noapte mai ninge un pic..Ar trebui sa gasim o metoda sa miscam axa de rotatie a Terrei, ca sa stea mai mult cu nordul spre soare..Sa anihilam efectul giroscopic..Sau nu, ca cine stie cum s-ar roti pe urma..Si sa nu ne nimerim cu fo glaciatziune..
De fapt e cam plictisitor sa ai vara tot timpul..Adica nu tu un viscol, un ger, ceva distractiv..N-ar mai trebui sa dam tone de zapada de pe masina..Si sa ne congelam fiecare dimineatza..Prea anost..Asa ca sa profitam la maxim de cita iarna ne-a ramas, mai taiem un porc, mai o friptura, o muratura, o colinda bubuita, o cazatura artistica..Mai aniversam iar un Craciun, Revelion, orice..Ca o sa ne para rau pe urma..
La multi ani! Toate bune, si la vara cald!

Tuesday, March 19, 2013

Clor in Fol-clor

Sint vorbe si ziceri populare mai multe, cu tot felul de "semnificatii", sau "traduceri"..Adica-care se vor niste intzelepciuni in limbaj cotidian, dar, care, nu imi sint chiar clare..De asta le scriu, ca sa vad daca am intzeles ce a vrut filosoful anonim sa spuna..
"I-a bagat sula in coaste"..Care sula, care coaste? Ca n-are nici o logica..Sau o fi fost o metoda de tortura medievalo-comunista? Sau un joc erotic, ceva, cine stie?
"Ce are sula cu prefectura? Care sula, care prefectura? O fi vorba tot de sula de mai sus, sau e alta? Si ce sa aiba in comun, daca are, cu institutia prefecturii..Si aici e ambiguu, ca nu se zice de cineva anume de la prefectura, ci de toata prefectura, in ansamblu..Probabil ca e adinc, sau ceva..
Multe din clisheele invirtite prin social sint cvasi-inepte, sau arhaice..Adica poate or fi fost valabile cindva, prin evul mediu..Sau, mai stii..Ca nimic nu e nou sub soare..

Friday, March 15, 2013

Fortza centrifuga

Ultimile posturi au fost ultra-patetice..N-am mai avut rabdare sa mai fac metafore..Poate le rescriu..Sau le las asa, in forma lor primara..Ce atitea comparatii cu ceva de deasupra, cind viata asta e asa cum e.. Ce poti sa faci, decit, macar sa zici..Ca nu poti sa-i iei pe toti si sa-i dai cap in cap, sau cu capul de mese..Ca oricum ar fi fara sens..Iar noi trebe sa salvam aparentzele..Si sa ne facem cinici, ca si ei..Si sa ne-o tragem reciproc, zimbind.. Intr-un stil modern..
In natura exista, printre multe fortze, una, numita centrifuga..Cind un corp se roteste in jurul unei axe, datorita faptului ca el are tot timpul tendintza sa-si pastreze miscarea liniara, apare o fortza care il impinge in afara..Fortza centrifuga..Si ma gindeam, daca nu asta mi s-a intimplat si mie toata viatza..Pentru ca am simtit tot timpul fortze care m-au impins in afara unor cercuri..Cercuri..De oameni, de interese, de orice..Sistemele tind spre echilibru..Iar eu nu sint genul molusca..Asa, ca, incet-incet simteam cum sistemul se incrunta la mine, si urla : Iesi afara in *** ma-ti..Asta pentru ca, am observat la mine, sint ca un catalizator pentru interioare, sa zic asa..Adica aia buni deveneau mai buni, iar aia rai, mai rai..Si cum marea majoritate sint din categoria 2a, au aparut consecintzele..Asta e..Fortza centrifuga..Cu injuraturi spuse, sau doar sugerate..In stil modern..
Fizica e o mare chestie..Bine ca am studiat-o, ca sa stiu ce mi se intimpla..Si m-a mai ajutat mult si cind am avut sciatica, si am realizat ce sa fac sa-mi treaca..Acuma sint bine..Noroc cu fizica asta..A, si m-a mai ajutat sa inteleg si cum e treaba cu anotimpurile..Si cu miscarea corpurilor ceresti..Si cu multe altele.. Interesant domeniu..O sa mai studiez..Ca merita..

Wednesday, March 13, 2013

Centroid spatzial

Stii, cercurile se intorc inspre unele interioare..De cele mai multe ori ale lor, proprii..Pentru ca asa e natura lor.. Desi, uneori, unele ginduri mai ies si inafara..Unele..Sublime,,Si singuratice..Sau..
Noi sintem ce am reusit sa devenim..Si am reusit sa protejam..Sintem umbrele trecuturilor ce ne-au vizitat..Din care facem parte..Sau credem..
Eu am uitat cine sint..Imi permit luxul asta..Sint ratacit printre spatzii..Si liber..

Cercurile fara miercuri

Miercuri, oamenii ca noi, sint cercuri..Si noi..E un circ de cercuri, imprejur..Ne invirtim, fara sa simtzim..De ce oare constientizam, inca, cercurile? Cu ce ne ajuta? De ce doar miercuri? Doar ne invirtim imprejurul propriei prostii toata viatza..Ne mai maimutzarim continuu, ne isterizam, ne ipocrizim, si ne ametzim cu tot felul de clishee..De ce doar miercuri realizam? De ce am cauta un reper in timp, ca sa constientizam? De ce nu miine? Sau peste 10 ani? De ce nu la urmatoarea revelatzie, de exemplu? Sau..

Reflectii reci

Trairile, cui sa-i pese de ele? Doar nu ne-au adus ceva, bun vreodata..Noi sintem saraci, si cinici..Nu ne permitem fandoseli ca ceilalti.. Nu ne permitem sa fim sinceri..Decit, asa, in singuratate..
I've got to be drunk to be myself..Ar trebui sa ma detasez de ce sint, si sa arat, ceva..Iar asta e un lux..Vezi, si iubirea e un lux..Pe care ti-l permiti doar fatza de sinceritatea celor ce iti seamana..Altfel..
Viata in social te blocheaza, ca intotdeauna..Esti atit de singur, in fatza unor cinisme incredibile..Carora, cumva, incerci sa le raspunzi, identic..Te conformezi..Desi stii ca..Dar..Oricum..Si stii si tu..Te aduni, cum poti, si..Te uniformizezi..Reflectezi reactziile..Fara sa incerci sa simtzi..Nu e timpul, inca..

Love as if

Am scris despre generatia noastra pentru ca m-au iritat atitea..Desi as fi preferat sa ingrop tot..Sa uit..Sa traiesc odata cu primavara cea noua..Sa vad alte peisaje..
Lumea nu e locul resentimentelor..Pentru ca, na, lumea asta se reinventeaza tot timpul..Si prefera sa uite ce i-a adus disconfort..Si sa se uite inainte, limpede..
Tot ascult melodia lui Ed Sheeran, Drunk..Iar, si iar..Si iar..Ma fascineaza orchestratzia, si ingineria sunetelor care ma face sa simt, ceva, undeva..E atita pasiune, si sentimente atit de clar spuse..Si viziunile iubirilor..Si tot, asa..Poate cuvintele sint aduse, si ele, asa..Poate doar ritmul conteaza..I've never woke up on the right side of the wrong bed..On the right side of the feelings you've had for me, then..That I've never should trust.. Like I've used to..You don't hold me, anymore..Why should I to trust those feelings I've trusted, once?
Poate versurile sint simple, se duc, ca si cind..Dar ritmul te duce, si te intoarce..Pentru ca si tu, ca si mine, ai trait lumile, asa, cum le-ar fi trait oricine..O, un, sentimente readuse pe feliile de timp..Acum, ca atunci..Fara resentimente..Sau regrete..Ca sa..
Stii, iubirea nu ne e garantata, niciodata..Ea e doar o explozie a unor momente..Intimplate, doar..Asa..
Sint un om..Si as dori sa simt, asa, cum pot iubi..Simplu..Pur si simplu..Atit de pur, si de simplu..Fara nimic extraordinar..Asa cum simt..Asa cum sint..
Wished I was somewhere I was un-recognizable..A perfect stranger..An unidentified my-self..To anyone.. As pleca undeva unde sa dispar..Sa nu ma stie nimeni..Sa fiu eu..Singur, si calm..Fara trecut..

Diferiti

Noi am fost copii buni, cred..Care am mincat piinea amara a unor dezamagiri uriase, doar pentru ca am vrut sa facem performantza..Si, in schimb, am fost tratatzi de sistem, de familie, de altii, ca infractori..E incredibil.. Si asa ceva nu poate sa nu aiba urmari..Pentru ca nu e vina noastra..Si cei vinovatzi vor plati, cred..
A trebuit sa emigrez..Si sa-mi demonstrez capacitatile..Si sa lucrez, mult, din pasiune, dar si ca sa-mi demonstrez mie..Si am trecut peste atitea idei gresite, si impuse de acel sistem stalinist..A fost enorm de greu.. Am trecut prin dureri pe care nu le pot intelege decit cei ce au trait aceleasi experientze..Am sperat singuri..Pentru ca nimeni nu a fost pregatit sa ne inteleaga..De oriunde..
Fara sa-mi fac un titlu de glorie..Departe de mine..Nu ma intereseaza sa mi se aduca recunostintze..Mie, sau noua, ca generatie..Nu..Pentru ca, sincer sa fiu, mi-e atit de scirba de sistemul pe care a trebuit sa-l accept, atunci..Si, de care am fugit atunci cind am putut..Stiu..Poate m-ar injura multi, ca as fi idealist..Dar n-am fost singur..Nu..Atit de multi copii buni, si adevaratzi, si plini de bune intentzii, au facut ca mine..Pentru ca nu am avut altceva..Am fugit, ca sa supravietuim..
Astazi, am vazut, multa lume cumva, accepta ce ni s-a intimplat, si, fie ne compatimeste, fie ne injura..Dar, nimeni, in afara de noi, nu ne intelege..Pentru ca, poate, pentru ei, nu e de inteles..Iar intre unii dintre noi e o diferentza de ani lumina..Nici eu nu as vrea sa traiesc ce au trait ei..Si nici nu as vrea ca ei sa ma accepte.. Si nici sa ne toleram, nu as dori..Nu..Pentru ca ruptura dintre generatiile noastre e una fundamentala..

Marionete

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=k0GPDarpX2o&NR=1
Mi-a venit sa urlu..Sa ma dau cu capul de pereti..Sa pling de mila unei societati deraiate..Si apoi, mi-am amintit..
Tu, ai trait intr-o familie disfunctionala? Poate ca da, poate ca nu..Ai simtit brutalitatea pe pielea ta? Ai fost tratat/a ca un dusman? Ai fost jignit/a de toti, in cele mai abjecte moduri posibile, in primul rind de ai tai? Ti s-au adus invinuiri inventate, ca sa te umileasca, chiar daca incercai sa iti depasesti conditia, si sa fii mai bun? Ai fost injurat, lovit, supus la experientze greu imaginabile? Obligat sa accepti orice, doar pentru a parea "onorabil"? Mai gindeste-te..Pentru ca toate astea ti s-au intimplat, daca ai trait in Ro, tara oricaror monstruozitati..Probabil de asta Dracula a fost localizat acolo..
Mi-a venit sa urlu sa vad cum, acum, cinismul e la fel..Ca atunci..Poate ca asa e destinul celor ce s-au nascut acolo..Sa avem intre noi distantze infinite..Si sa nu ne putem, vreodata, intelege.. Nu stiu..Decit in mod exceptional, atunci cind chiar intilnim fiintze sensibile..
Noi am fost o generatie de sacrificiu-tranzitie..Am facut inginerie, pentru ca ne-a placut, si am vrut sa facem ceva in viata asta..Din pacate, putini dintre noi chiar au facut inginerie..Pentru ca unii s-au reorientat, au studiat ASE pe urma, ori altceva, s-au indreptat spre alte domenii, sau au emigrat.. Si ma gindeam, de ce oare tara aia, in care ne-am nascut, am trait, am studiat, am iubit, a facut orice, ea, tara, ca sa-si bata joc de noi? De ce? Doar noi am fost oameni seriosi, si am respectat valorile pe care le-am primit, studiind..De ce noua, ni s-a aratat, cu dezgustul unui sistem stalinist, iesirea? Doar am studiat pe banii acelui sistem, si era in interesul lui sa ne foloseasca, apoi..De ce ne-a respins, totusi?
Stiu, intrebarile nu mai au rost..Pentru ca nu e nici o logica, nicaieri..Ce a fost e trecut..Si ce traim e o consecintza..Nu a fost nimic adevarat..Totul doar o uriasa manipulare, mascata sub tot felul de iluzii..Nu am fost decit niste papusi..Eu, tu, ei, noi..Roboti biologici care pot servi unor interese..Am fost pacalitzi..Da.. Intr-un fel atit de sinistru..Am fost simple marionete..Si inca mai sintem..Ce trist..

Tuesday, March 12, 2013

Teatru fad

Cind visezi ar trebui sa te izolezi..Sa nu simti contactul cu frigul..Sa fugi de tot..Oricit de departe.. Chiar daca ti-ai fi dorit atit de mult, sa iubesti..Nu..Sa lasi in urma orice iluzie..Orice atingere, orice promisiune..Orice amintire..
Fugi si de tine, si de trecut..Ele te trag inapoi, uneori..Si doar iti promit..Ce nu iti pot da..Stiu..Si stii si tu..Toti stiu..Dar joaca teatru..Ooo, ce bine o fac..
Spatiile dintre noi sint la fel de infinite..Si de paralele..Lumi cu granitze blocate..Intre care ne credem liberi..

Urme

Eurile tale sint ca peretii holurilor..Au pe ele urmele ecourilor de demult..
Wished you were around..As real as..
Ai imprejur toate imaginile posibile..Mai putin cele pe care ti le-ai dori..E la fel..Fetzele concrete ale fricilor tale iti apar tot timpul, la fel..Nu se schimba..Iti bintuie imaginatzia..Revin, tenace..Iti sint lipite de minte.. Traiesc impreuna cu tine..Iti sint aproape..Si iti dai seama, ca iti vor fi..Atit de mult, si atit de aproape.. In fatza ochilor..Oriunde ai privi..
Tzipa..Striga..Urla..Sparge orice..Uraste ce ai fost ieri..Da-te cu capul de peretzi..Imbata-te pina uiti de tine.. Vomita..Raneste-te..Uraste-te..Uite-te la toate defectele pe care ti le arata oglinda..Savureaza hidosenia detaliilor..Gusta scirbosenii imaginate..Sau induse..Ia in tine mizeriile din mintile celorlalti..Vizualizeaza-le.. Fa dragoste cu ele..Stringe-le de piele..Zgiriie pielea..Intinde miinile..Uite-te la tavan..Si gindeste-te cit cosmos e deasupra..Si citi prosti, care nu pot intelege..
Ti-as stringe gindurile si iubirile intre miini..Sa le simt calzi..Sa le pot gusta, pe rind..Sa le pot plimba pe corp, ca sa stiu ca sint adevarate..Sa ma pot imbata de iluzia lor..Ca atunci..
Ti-as atinge pielea cea adevarata, ca sa simt formele..Fara sa-mi mai fac sperantze..Pentru ca acuma stiu..Ca traim in lumi paralele..
 http://www.youtube.com/watch?v=dzajBJtfDbg

Ecourile dintre euri


Poate ai cautat ceva ce doar umbrele celorlalti cautau..Poate nu ai stiut unde te afli, si ai considerat ca planurile peretilor holurilor vietii nu te pot limita..Pentru ca ai vazut peisajele tablourilor, si ai crezut ca sint ferestre spre realitate..Ti-ai imaginat ca toate imprejur sint oglinzi..Si ca nu poti doar tu sa iti vezi o reflexie..Pe care considerai ca toti ceilalti o pot vedea..Asa cum considerai, in naivitatea ta, ca ei mai pot vedea atitia alti pereti, sali, ferestre..Sau atitea altele..Chiar daca nu era asa..Si tu banuiai, cumva..Dar iti era frica sa accepti.. Si ii considerai pe ei atit de buni, cit sa poata vedea toate..Pe care, doar tu ti le puteai imagina..
Vezi tu, doar tu ti-ai fi putut inchipui atitea, cite credeai ca pot vedea ei..Doar imaginatia ta i-a facut pe ceilalti altfel..Pentru ca ei erau altfel doar pentru tine..Si toate imprejur, la fel..Dar nu a fost nimeni sa-ti spuna..Toti s-au acoperit de taceri..Si tu ai crezut ca misterul asta e atit de mare, si de intins..Cit sa-ti acopere si imaginatia ta cu taceri..Si sa te sperie..Suficient de mult, cit sa nu-ti mai pui intrebari niciodata..

X

A trecut iarna..Desi e tot frig..Inauntrul lor e atita frig..Mai vin furtuni..Mai vin amintirile sa ne amestece apele, desi nu le cheama nimeni..Uneori se intorc toate, dupa ce, atita timp, au tacut..
Stiu ca nu poti cere nimanui sa-i pese..Si nici propriului tau suflet sa se intareasca, dupa tot..Nu poti decit sa privesti imprejur, si sa iti doresti fericirile pe care le afiseaza unii..Sa-i invidiezi...Daca poti descoperi invidia printre trairile tale..Daca nu, poti doar sa speri ca data viitoare va fi o iubire adevarata..A ta..Pentru tine.. Nu doar vazuta la ceilalti..O iubire simpla..Si adinca, si magica..Care sa te vindece de tot..
Durerile profunde si mute ma fac sa urlu..Pentru ca nu le pot pastra, sint prea acute..Le transmit, cum pot.. Vreau sa ma eliberez de ele.. Vreau sa ma detasez, si sa privesc, de sus, ca sa pot vedea tot contextul.. Vreau sa-mi pot fi cel mai bun psiholog, si sfatuitor..Acelasi, totusi, dar, care, nu mai vrea sa repete unele greseli..
Stii ca iubirea raneste..Si te va rani tot timpul..Iar tu o tot cautzi..Ce vrei, de fapt? Urmezi eurile tale, sau sfaturile altora? 

Far sighted

Don't know about if's..Nu ma pricep sa anticipez..Intuitzia mea e mioapa..Vede la distantza mica..Seamana cu mine, normal..Parca am fi rude:)
Tu cu cine te imprietenesti usor? Cum iti alegi oamenii cu care incerci sa comunici? Ce te atrage spre ei? Ce criterii ai? De ce? Si daca ti-o iei in freza? Mai ai energie? Cita? Cita sperantza mai ai prin buzunare? Cita tenacitate? Cit o sa-ti ajunga, in timp, si spatziu? Asa..Si, cum stiu ca o sa ti-o traga cineva, oriunde, oricind, si oricum, mai zi-mi de sursa de energie mentala..Vreau si eu..
Iubirea raneste, oamenii ranesc, societatea te suge de energie, tot si toate te folosesc, pentru ei/ele..Nimeni nu iti da nimic, niciodata..Si te mai si privesc suspicios..Si stupid..Pentru ca vezi si simti..Nu esti dorit..Doar acceptat, cind esti norocos..Dupa care, pleci iar..Pina la urmatorul loc care te accepta..

Oglinda dintre marti si miercuri

Uneori ne intrebam..Punem intrebari, le scriem, le constientizam, si le aruncam in necunoscut..Si asteptam..Nu asteptam raspunsuri..Nu..Asteptam sa ne mai vina in minte alte intrebari, pe care sa le aruncam iar..Aruncam iar, si iar..Doar intrebari..Raspunsuri nu arunca, inca, nimeni..Cred..Ne e frica de raspunsuri.. Ne sperie unele adevaruri..De oriunde ar veni..Ne aparam de ele..Ne ferim de nestiut, cum putem..
De multe ori ma gindesc..Adica gindurile ma manipuleaza..Si ma las, dus asa, dus de caruselul invirtitor.. Rotit..In miscarea asta reintoarsa spre ea-insasi..Care nu a avut inceput..Si, cine stie, poate fara sfirsit.. Intr-un cerc vicios-neviciat de intimplarile banale..Cercul de marti..Diferit de cel de miine..
Nu pot sa scriu daca nu ma impresioneaza ceva, profund..Ce anume, nu stiu..Poate strigatele care nu se aud, si nu se vad..Urletele mute..Ale ranilor nevindecabile, ale sufletelor sensibile..Ale sufletelor noastre.. Care vad, si percep atit de clar, singuratatea..
Si posturile astea, si tot ce am scris au fost strigate..Trimise..Aruncate..Altfel n-as fi facut-o..Cred..
De fapt, noi, cine sintem? Ce vrem, de ce traim? Fericirea e o justificare? Sau durerea? De ce continuam sa vedem luminile rasariturilor, sa comunicam cu ceilalti, sa reluam ritualurile cotidiene? De ce speram? De ce ne intrebam care e sensul nostru?
Nu exista ratiunea existentei proprii..Nu..Asta ne-o creem in minte, ca sa simtim ca nu traim fara scop..Traim pentru ca ne-am nascut, si ne-am construit prin societate un drum..Noi singuri..Cu ce am putut..Mai bine sau nu..Nu s-ar fi darimat lumea daca n-am fi aparut..Asa cum nu se va darima, dupa ce disparem.. Pentru ca noi sintem ca frunzele..Trecatori..Dusi de timp, undeva..Unde vrea el..

Sunday, March 10, 2013

Un show

Fuse si Eurovision Romania, cica selectia finala..Cu scandal, normal, ca trebuia sa fie fun..Si ce ne e mai specific decit scandalul..Desi toti s-au comportat frumos, pina la votul juriului..In fine..Dar, cei din juriu pe ce criterii sint alesi? Ca probabil din cauza lor multi artisti buni nu participa..Cine stie? Oricum, am vazut ca au tendintza sa dea multe puncte la melodii de alea mai ciudate..Cel putin, dupa mine..
Cred ca Natalia Barbu a fost cea mai buna..Adica si melodia ei putea sa fie mai moderna un pic, mai ritmata.. In fine, sint multe de spus, si multe puncte de vedere..Se putea compune o piesa simpla, directa, si catchy, cu ritm, si interesanta..Ca daca vii cu piese triste si repetitive, nu prea te voteaza..Trebuie actualizate si soundurile, doar sintem in secolul technologiei..
Poate ca Luminita Anghel ar fi reusit ceva la Malmo, ca piesa era in trendul asta cu Bond..Acuma si nenea ala Cezar Ouatu are o voce classica, si piesa are asa ceva al ei, dar e ciudata vocea..Poate ar iesi mai bine daca el ar urca si cobori vocea de mai multe ori, ceva gen Traistariu, dar cu o voce de opera..E posibil sa fie ceva nou, si sa placa la suedezi..Pentru ca inedit este, sigur..
Pe mine m-a frapat numele, Ouatu..Pai noi, oamenii sintem mamifere, ne inmultim prin nastere de pui vii, nu prin oua:))..E o contradictie in termeni aici..Cezar e un tip serios, si deschis, si s-a purtat professional, bravo lui..Success la Malmo, ca ne reprezinta pe toti..
A fost un spectacol selectia de azi..Mi-a facut o simbata mai altfel decit celelalte..Si prezentarea de la tv a fost haioasa, si bine regizata..Bravo..Si fetele frumoase, si glumele bune, si prezentatorii spontani..Si talentati.. Vezi, asta e cu lumea asta..Ca oamenii inteligentzi stau deoparte..Si rareori au curaj..In fine..
Mie tot Natalia Barbu mi-a placut..Pentru ca piesa ei era cea mai buna..Dar mai trebuia prelucrata..
Sint multe de spus..Am ris si la comicariile lui Badea relativ la Turcescu si piesa lui..A fost distractie..Ca la noi, la nimeni:)))

Friday, March 8, 2013

Creaturi

Cu prostii nu o scoti la capat..Toti incearca sa te determine sa le intelegi vietile lor micronice pline de dramolete de bilci..Incearca sa te blocheze intre reperele stupide ale propriilor lor existentze.. De asta nu ma impac cu ceilalti..Orice ar incerca sa-mi demonstreze, tot nu pot sa-i cred..Pentru ca nu e nimic de crezut.. Dar astia cu mintea odihnita au in ei energii uriase..Si fac ca toti dracii..Sint activi, agresivi, stridentzi, si scirboshi..Dau peste tine cind te astepti mai putin, si te oripileaza cu monstruozitatile lor..
De asta ma feresc de societate, cit pot..Ca am si eu limitele mele..Om sint, nu maimutzoid-cretinopat..Ca ei.. Si nu ca vreau sa-i laud..

Istorii si intelegeri

Substantza noastra profunda, cea care ne determina fiintza e construita in noi, demult, la inceputuri..Cea ce facem acum, e de fapt, sa incercam sa o descoperim..Pentru ca nu o putem schimba, poate, cel mult, influentza, cumva, cu maturitatea noastra cea atot-technico-stiutoare..Dar o cautam..Si incercam sa o intelegem, desi, asta e putin probabil, cu mintea de acum..E ca si cum un istoric, cu o gindire moderna, incearca sa inteleaga ce s-a intimplat in Egiptul antic..Fiecare etapa, in istorie, are mentalitatile ei..
Bine, am zis de istorie, si istorii..Dar e valabil pentru orice stiinta sau domeniu..Daca vrei sa intelegi logica fenomenelor trebuie sa te dedici, si sa studiezi atent, si profund..Sa devii parte din acea lume..Si tu, si multe din eurile tale..

Exploratorii inaltimilor

Intinzi aripa stinga..Desfaci la unghiurile descrise in manual..Stinga, apoi dreapta..Amindoua..Pina simti cum vintul iti da un pic de fortza de urcare..Te uiti la cadrane..Refaci parametrii..Apoi dai drumul la jeturi..Maxim, ambele..Acceleratie liniara, cit esti pe pista..Te simti impins in scaun..E bine..Viteza creste liniar..Liniile de pe pista le vezi continue..Apoi urci..Sub un unghi intre 30 si 45 de grade..Pista se micsoreaza..Devine o dunga din ce in ce mai subtire..Apoi o linie, apoi un segment pierdut in urma..Urci..Parametrii sint buni..Unghiul e constant..Baza iti confirma..Urci in continuare..Apoi stabilizezi traiectoria, dupa un timp..
Lumea a ramas, undeva, mult, dedesubt..Poti sa vezi curbura Terrei, deja..Si albastrul atmosferei cum se termina..Si cum incepe intunericul spatziului..Esti sus, deja..Poti vedea detaliile oraselor..Poti vedea liniile uscatului, si marginile oceanelor..E bine..Esti sus..Te simti in lumea zeilor..Ai depasit gravitatia..Poti deveni chiar un mic satelit, daca vrei..Poti face orice..Dar mai ales, poti sa privesti, si sa simti..
Zborul e un vis al nostru, dintotdeauna..Si cei care stiu sa zboare, sint dintre cei alesi..Cu altfel de capacitati.. Si care au alta clasa..Cred..Clasa exploratori, divizia aer..La limitele atmosferei..Acolo unde se termina si viata terestra, si incepe vidul cosmic..

Priviri imprejur

Tu de unde iti iei energie mentala? De unde iti alimentezi sperantzele, ca sa poti rezista vremurilor astea? Ce surse ai? Si cum le folosesti, cum te dozezi? Pentru ca lumea te consuma, si te "scuipa" dupa ce te-a secat..Pina ce mai ramine din tine, doar carcasa, invelisul.. Lumea asta, de acum..Si de dintotdeauna..
Am mai ascultat Nightwish, ca e mai moderna..Desi nu se compara cu Pink Floyd..Inainte operele aveau in ele mai multa substantza, si energie..Aveau atitea drumuri potentiale..Si te faceau sa visezi..Cu visurile tale proprii..Ceea ce nu mai e valabil azi..Sau Vangelis..Sau citi altii..Muzica electronica de la inceput..Muzica psihedelica..Ce valori, cite idei, ce versiuni complicate..
Muzica de azi, ca si filmele, sau cartile, sint pur comerciale..Si iti livreaza mura in gura, tot..Nu te mai pun sa gindesti cu mintea ta, si sa simti cu simturile tale..Nu, totul e fast-art, consumi ca un abrutizat, inghitzi ca un pelican tot ce ti se da pe tava, si te consideri unic, in perceptia si intelegerea ta..Ai un ego super-umflat, lingushit de tot felul de interese, care te fac sa te simti confortabil, sa nu gindesti, ca sa le dai banii tai, lor.. E simplu..Si lumea merge inainte, asa..Pina cind vor exploda toate, si se va reconsidera toata filosofia.. Asta dupa ce iesim din criza asta prelungita, a cita din istorie..In fine..
Sa nu ne intristam..Doar vine primavara..Si noi o sa speram iar..Daca nu am inceput deja..

Deveniri sperate


Fiecare e cu dileala lui, proprie..Adica na, toti avem niste fixuri, de care nu scapam..E normal..Si asta am vazut si eu, ca e valabil, si la mine..Bun..In inginerie a mers super, no complaints..Mi-au cam reusit toate, fara sa ma laud..Si modelele, si desenele, au functionat mult mai bine decit ma asteptam..Pentru ca, normal, atunci cind ai curaj, si deschidere, e bine..Si nu zic de mine, zic asa, in general..E valabil pentru oricine, oriunde, oricind..
Dar mai am o dambla, a mea proprie..Inca n-am facut un "proiect" (asa se numeste, mai modern), in arta.. Bine, eu am aplicat proportiile artistice in desenele technice..Desi, acolo conteaza mai putin..Si ma gindeam, cam ce fel sa abordez arta..Am multe variante, dar trebuie experimentate..Luat totul de la zero..Si nu e deloc usor..E chiar foarte greu..Ca orice inceput..Sa vedem..Probabil am sa incerc din aproape in aproape, sa vad ce anume functioneaza..Stiu ca arta e un univers urias, si formele de exprimare, la fel, fara numar:) Mai studiem..Pina la urma ceva tot reusesc eu, ca nu se poate altfel..Dar mai dureaza..Si depind si de energie mentala, si timp..Ori astea, printre picaturi, ca trebuie sa iau un salariu, ca sa supravietuiesc..
E frumos sa iti faci proiecte noi, si sa speri ca vor functiona..Probabil de asta traim, ca sa devenim tot timpul, ceva, altceva de fapt..Sa ne inaltam spiritual, sa speram, sa experimentam, pina cind reusim..Desi lumea asta in care traim e avansata..Si, ca sa reusim, ar trebui sa fim mai buni decit toti, de dinainte..Ceea ce e destul de greu, nu imposibil, si cere un efort maaaaaaare..Cit galaxia:)

Culturi, civilizatii, si limbi

Bine, eu sint inginer, si, am mai multe deformatii profesionale, ca toata lumea..Am spus, admirativ, consideratii despre societatea germana, pentru ca am cunoscut-o direct..Cind eram la generala am facut 2 excursii mari, cu masina, prin toata Europa de Est, ajungind pina in DDR, cum se numea atunci..Si a fost fa-bu-los..Am vizitat toate muzeele mari, am vazut civilizatii, mentalitati, oameni, tot..Am invatat enorm..Stiam bine limba germana, pentru ca o studiasem din clasa 2a la generala..
Tot cind eram mic am citit Pifuri..Mi le aducea tata, pentru ca avea el o pila, undeva..Si erau sigilate, cu jucaria dinauntru, tot..Era o bucurie uriasa, sa vezi revista, impreuna cu gadgetul, in plastic..Sa o simti intacta, asa cum iesea din fabrica franceza..Si tu sa o desfaci, sa simti mirosul ala de hirtie tiparita, si de plastic..Si sa construiesti gadgetul, sa il vezi cum functioneaza, si apoi sa citesti tot, litera cu litera..Cea plina de imagini desenate si colorate de adevarati artisti ai benzilor desenate..Sa traiesti evenimentele de acolo, ca si cum ar fi fost ale tale..Le stiam pe de rost cam pe toate, atunci..Cred ca si acum imi mai aduc aminte..Aveam pe putin 450-500 de reviste..Ce vremuri..
De pe cind citeam Pif am invatat si limba franceza, care, pina la urma mi-a devenit a 2a limba materna.. Stiam subtilitati de expresii, nu doar limba obisnuita..Dar, dupa atita exercitiu de engleza, am mai uitat-o.. Acuma engleza imi e imediata..Daca e sa citesc un prospect, asta e sigur in varianta engleza..
Sint multe de spus..Am invatat si limbi straine, am cunoscut si diferite popoare, asa, teoretic..Acum m-am adaptat la tara mea de adoptie..Si, sincer, canadienii sint cei mai draguti din lume..Sincer..Dar mai am un regret ca nu am vizitat niciodata Franta..Sau Anglia..Si muzeele lor fabuloase..Poate intr-o zi..

Stare de fapt

Am ascultat Helene Fischer pe youtube, si m-a scos din starea de vineri, de oboseala unei intregi saptamini.. Si cind te gindesti ca e nascuta undeva in Rusia..Iar nemtii au fost facuti praf si pulbere dupa razboiul 2 mondial..Aia e, popor avansat, civilizat, capabil, si uite ca iar e la fel de puternic, ca in trecut..Bun, dar, germanii au ordine si disciplina, si eficientza..
Bine, exista si in literatura/artele germane poezii lirice de tipul "pasivist" gen Mioritza, sau asemanatoare..Dar aia e literatura..Iar viata reala are drumul ei..Si, de fapt, problema nu e cu Mioritza, ca e o creatie classic-arhaica, eu cred ca e, de fapt, felul in care e interpretata de noi, de romani..Adica de popor, in ansamblu.. Asa cum am interpretat si Eminescu, adica ce ne-a convenit din el, sau Shakespeare, sau cine stie ce poet valoros, de oriunde ar fi fost el..Noi, ca popor, avem multe mentalitati arhaice de depasit..Si asta doar singuri o putem face, pentru ca asa e mersul lucrurilor; cine nu se adapteaza, dispare, cum zicea sir Darwin..
Odata, in studentie, dupa un examen luat cu brio am mers, in plimbare, pina acasa un grup mai mare..Si discutam noi de democratie (era putin dupa '90), de evolutie, viitor, lumini, etc..Foarte entuziasti, normal, ca asa era virsta..Intr-o statie de tramvai am vazut un nene beat prastie, ponosit, dormind sub o banca..Si unul dintre colegi, ca sa ne taie elanul, ne-a zis: ce viitor nene, cind si ala beat avea 1 vot, ca toti ceilalti? Si citi ca el in societatea noastra, spunea colegul..Si, atunci, ne-am cam dat seama ca societatea va mai astepta 1-2 generatii pina va reusi ceva..Asta intr-un scenariu optimist..
Asta e.. Nu trageti in pianist, please:)

Wednesday, March 6, 2013

Ratiunile timpurilor

Viata ne arata multe fetze..Unele mai firesti, altele mai subtil-ascunse..Pe care am incercat, pe cit am putut eu, cu mintea mea, sa le inteleg..Facind multe greseli, normal, dar si, cumva, reusind sa depasesc clisheele sociale, care, erau esentza lumii blocate, de atunci..Am copilarit, si am crescut in acea lume, care nu ierta pe nimeni..
Am avut citeva prietene, in acea perioada..Cu care ma intilneam, ma plimbam, mai mergeam la petreceri, mai simulam ca ma inteleg..Si, pe care, recunosc, le trageam de limba..Adica le provocam la discutii, mai mult sau mai putin decente..Cautind sa vad, ce e dincolo, de, nu stiu, anumite rigiditati si rigurozitatzi..Dincolo de acceptabilul din socialul ala sinistru..
Bineinteles ca si erotismul a fost o tema..Uriasa tema..Sexualitatea, la fel..Blocante..Adica puteai sa incerci, practic, pe pielea ta, si cu riscul tau, orice..Si reuseam, ceva, dar foarte-foarte limitat.. Nimic nu a functionat, cum cred ca ar fi functionat intr-o societate normala..Cind, un baiat, intilneste o fata..Pur si simplu.. Si, cind, cei doi vorbesc deschis, despre ei..Si despre viitorul lor..Nu, la noi, in conditiile de atunci, a fost altfel..Cu toootul altfel..Altfel intr-un mod blocant-sinistru..In fine..Am acceptat, pentru ca nu erau alternative..
Mentalitatile, se spune, se schimba in timp..Bine, e posibil..Dar noi, ce vina avem? Doar ca ne-am nascut, atunci, acolo?..E vreo ratiune pentru care s-a intimplat asta?..

Arhitecturile amintirilor

E iar miercuri, si, iar, oamenii sint, a cita oara, cercuri..Am trecut prin timp, cu subtilitatea propriilor noastre intelegeri, si pasiuni..Am simtit, am perceput, ne-am deschis, am supravietuit, am inteles..Am facut mii de pasi, mai mici, sau mai mari, prin timp, alaturi de eurile noastre, si ale celorlalti..Am explorat, am descoperit, am invatat cit am inteles, din ce ni s-a intimplat..Am trait experiente, si amintiri impreuna cu ceilalti, sau doar cu eurile noastre..Am sperat, si am incercat iar, si iar..
A trecut vremea eurilor inghetzate ale iernii..Furtunile s-au mai linistit..S-a mai incalzit si aerul..Se schimba natura..Si ne schimbam si noi..Ce bine ne face totul..Sintem inca activi..
Am multe imagini in minte, din liceu..Destul de clare..Simt parca si atmosfera, si gustul-mirosul acelor amintiri..Sint multe de spus..Si daca as putea sa le transform toate acele trairi in cuvinte, care sa aduca senzatiile acelor timpuri, ce bine ar fi..
Am facut liceu de mate-fizica, si, cum spune si numele, la noi, mate si fizica erau pe primul plan..Invatam miliarde si miliarde de metode matematice, institutional-impuse, ca sa descoperim solutiile la probleme ultra-dificile..La care nici nu visasem vreodata..Adica nici cu gindul nu am fi gindit, de exemplu, ca, cineva, normal la cap, ne-ar cere, de ex, sa demonstram riguros-matematic, folosind axiomele si teoremele considerate de manuale ca fiind foarte firesti, ca un segment are un mijloc..Adica na..Ei bine, la o asa o problema am fost ascultat..Mai tin minte ca eram la tabla, si ma uitam la urmele de creta pe care le trasesem, mai inainte..Dungi albe, mari, pe o imensa tabla neagra, care incercau, sa arate, imposibilul..Cred ca as fi reusit sa demonstrez absolut orice, in acel moment, inclusiv ca Dumnezeu exista, sau nu..Dar mijlocul unui segment..Asta, probabil ca orice as fi incercat, nu ar fi pacalit un dascal dibaci, si hitru ca proful nostru..Si, normal, ca nu am reusit..Si drept consecintza am luat o nota de 2..Doi..Nota..Eu..Pentru ca..
Apoi, alta data, tin minte, ca mi-a venit asa, prin minte, o generalizare la un loc geometric..Pe care, cu emotie, am spus-o..Cu emotii infinite..Dar am avut curaj..Nota mare nu am luat..Doar observatii la consideratiile mele..Ca nu erau, matematic vorbind, perfecte..
Dar tin minte, ca erau, unii din clasa noastra, considerati elevi buni..Ca tot timpul, la tabla, stiau solutia matematica, si o aratau..Si aveau note mari, si erau bine priviti, si profii aveau incredere in ei..Ei erau buni, eu ma simteam, cumva, mai mult tolerat de sistem..Nu eram ca ei..Nu eram elitist..
Nu stiu ce as fi devenit daca as fi fost ascultator, si nauc in dorinta sistemului de a reusi, dupa canoanele lui.. Pentru ca, mai tirziu, am vazut ce a insemnat matematica "superioara", cea pentru ingineri..E mult de spus, iar eu, atunci nu am fost vreun geniu, care isi avea propriile drumuri, nedescoperite, inca..Eu doar priveam, imprejur, la toate stiintele, si incercam sa leg, in mintea mea, cit mai multe logici..Nu am fost nici din sistem, nici contra a ceva..Cautam, doar, sa pricep..Cu mintea de atunci..

Jocul din oglinzi


Mai simtim uneori cum ne priveste, de undeva, dintr-o umbra, cu ochi albastri si clari, copilul din noi..Nu stim unde se ascunde, ci doar ca ne intreaba, tacut, asa ca demult, ca de multe ori, ca dintotdeauna.. Si stim ca ne va mai urmari, de la distantza, atita timp cit nu i-am dat raspunsuri..Pentru ca nici noi nu le avem..
Daca iubirea ta ar avea gust, ce gust ar avea? Daca prietenia ta ar avea o culoare, ce culoare, anume, ar avea? Daca pasiunile tale ar mirosi intr-un fel, in ce fel ar mirosi? Daca tacerile tale ar fi reale, ce forme si culori ar avea?..
Dar daca iubirea ta ar fi, sa zicem, o prajitura, cum ar fi? Sau daca ar fi o persoana, ce sex, ce forme, si ce atitudini ar avea?
Construim, in viata, de multe ori, metafore, ca sa ne facem trairile, si simturile, sa treaca de perceptiile comune..Ca sa le dam un halo, o aura inalta si sublima..Ca sa le facem absolute..Si, ca sa ne apropiem, noi insine prin acele comparatii, de absolut..E firesc, si ne face bine..Si incercam asta toata viata..

Sunday, March 3, 2013

Revolutia robotilor

Viata noastra sociala a devenit foarte concentrata..Trebuie sa fim atenti la scirbici, ce facem, ce fel interactionam cu oamenii, cum conducem in trafic, ce fel vorbim, etc..Ca atunci cind ajungem acasa, obositi, nu ne mai arde de nimic: sa nu ne mai gindim la nimic, sa nu mai facem altceva decit mincat-culcat-eliberat mintea..
De asta nu mai avem timp de cultura..E mult timp de cind nu am mai citit altceva decit documentatii si carti technice..Bine, ma mai uit pe net la citeva chestii interesante, dar ma feresc de beletristica, pentru ca mi se pare ca ce se scrie e o aiureala comerciala peste tot..Toti vor sa-si vinda capodoperele, sa se imbogateasca..
Ma gindeam de multe ori, ce inseamna succesul..Pentru ca succesul nu se datoreaza doar meritelor..E si o chestie sociala..Trebuie sa fii in "trend" ca sa ai success..Multe opere adevarate scapa atentiei publice pentru ca na, nu e vremea lor..In fine..Istoria e nedreapta cu valorile..De fapt oamenii, nu istoria..De fapt, amindoua.
Azi, de ex, o opera trebuie sa fie cit mai pe intelesul tuturor..Altfel nu te intelege lumea..Si cit mai compacta, directa, simplificata-fara detalii nenecesare, scurta..Ca sa impresioneze..Altfel..
Omenirea se prosteshte, cica asa zic studiile..De parca nu se vedea cu ochiul liber..Problema e ca si aia care ne conduc sint mai idioti..Ori, sa zicem ca tu esti un specialist intr-un domeniu, cu educatie, studiu mult in viata, pasiune, si tenacitate..Si te conduce un bou..Iar sistemului nu prea ii pasa, in ideea ca fiecare se descurca cum poate..Ce faci? Eu tot mai sper sa apara masina robot, care se conduce singura..Ca poate incepe o alta revolutie technico-stiintifica a robotilor de data asta, si robotii vor ajunge sa conduca lumea in mod inteligent..Si scapam de shafi si de toanele bipezilor..Si poate iesim naibii si din criza asta dilie, ca vad ca ne invirtim in cerc..

Sfirsit-inceput

Iarna asta e deja istorie..Adica a fost o perioada din timpul nostru pe planeta, totusi..Si ma gindesc daca sa-mi para rau, dupa ea..De fapt, sint amstecate si regrete dupa unele, sau bucurii ca altele au trecut..
Poate o sa-mi lipseasca lumile inghetzate ale iernii..Cu dantele congelate si vint intzepator..Cu noptile calme, si strazile singure..Cu amintirile pasilor prin zapezile altor amintiri..Cu multe..Dar o sa-mi lipseasca linistea.. Sau poate ca e mai bine sa-mi lipseasca, pentru ca ce vine e atit de fascinant..Cred..

Mozaic de stari

Nici o schimbare majora pe frontul de west..Inotam cind pe deasupra, cind pe la fund, prin fluidul asta viscos si murdar numit, cum altfel, viatza..Si unde tre'sa fim sharp, ca sa nu ne manince alte lighioane preistorice.. Luciditatea e o adaptare..Cita luciditate, atita supravietzuire..Bine, mai amestecam si visuri, asa, din cind in cind, ca sa nu intram in deriva..
Am mai vazut citeva filme romanesti pe youtube, din alea classice..Dar e un haos si o clovnerie agresiva, ca te cam sperie..Bine, or fi vremurile dilii, da arta, indiferent de forma, trebe sa fie arta..Sa ne mai dea si stari de detasare, de iluzie de zbor, si de cautare de idealuri..Pentru echilibru..
Pe urma am mai vazut documentare BBC (foarte bune) despre marile trecutului..Ce forme de viata, ooo.. Pai pe linga ce au existat cindva, peshtalaii diformi din Mariane sint niste zine:))..Si se arata, in special pradatorii, de atunci, cum actionau, ce dimensiuni-viteze-caracteristici aveau..M-au impresionat mozazaurii, un fel de crocodili uriasi, de vreo 15 metri lungime ce au cam dominat prin oceane, un fel de T Rex al apelor.. Daca nu venea meteoritul care sa loveasca Terra si sa-i pulverizeze pe toti mastodontzii aia, noi nu am fi existat azi, ca sa scriem commenturi pe net..
Asa, dupa documentare, zic ia hai sa mai trec pe la dl Beethoven si sa mai ascultam ce a mai compus..Si am pus, cum altfel, concertul 3 pian-orchestra..Care concert, iar ne-a plimbat prin toata Galaxia de stari si senzatii posibile..E incredibil cum 1 om ca noi a scris asa ceva..Atita interiorizare si concentrare pe profunzimi e unica..Beethoven e cosmic, pentru ca-calatoreste prin locuri neumblate vreodata, foarte indepartate, si le arata cu precizie..Pe note..Locuri, le spunem asa, dar ele sint lumi, maari de tot..
Cica pe masura ce trece timpul, lumea se prosteshte..Adica omenirea, in ansamblu..Noooo..Pai le faceam eu cunohtintza cu multi bipezi pe care i-am avut colegi..Sa-i vad atunci ce iesea din statistica lor..
Azi e duminica si sint varza..Miine e luni si la fel..De marti incolo imi revin..Sper..